Begynder-guide til røgning på grill

Har du prøvet at grille med røg? Der er ingen grund til, at fortvivle over sværhedsgraden som nybegynder - det er faktisk overraskende let! At grille med røg kan give helt nye smagsoplevelser, og du bestemmer selv hvor kraftig en røg smag du ønsker. 

Det kræver ingen særlige evner, at komme i gang med røgning på grill - du skal blot bruge en varm grill og røgflis. Derudover er der masser af muligheder for, at eksperimentere med forskellige typer af røgflis med forskellige smagsvarienter, eller ekstra udstyr til grillen, som gør din grillning lettere.

Begynder-guide til røg på grill:

1. Start grillen og indstil temperaturen 
Gør din grill klar med den rette temperatur.
Hvis du griller på en kuglegrill, kan du regulere varmen ved, at fjerne eller tilføje briketter fremfor at åbne låget eller spjældene. Når du har prøvet, at grille med røg et par gange, kan du eksperimentere med at sænke temperaturen ved, at bruge en stor foliebakke, som du fylder med vand.

Hvis du griller med gasgrill, kan du indstille grillen til den ønskede temperatur ved eventuelt, at slukke for en eller flere brændere afhængig af, hvilken grillmetode du ønsker at bruge, og hvor meget du skal grille.


2. Brug røgflis
Læg en håndfuld røgflis direkte på grillristen over de varme briketter eller brændrør (afhængigt af om du bruger kul- eller gasgrill) 
Herefter skal du hurtigt lægge låget på grillen, og afvente at røgen bliver hvid. Det er rigtig vigtigt, at røgen fra grillen er hvid. Hvis den er gul eller brunlig, er det ikke så godt, og det vil give maden en stærk bismag. 
Huskl at ligge låget hurtigt på igen, når du åbner for grillen undervejs. Låget forhindrer nemlig, at røgflisen får for meget ilt, hvilket kan forårsage, at flisen brænder.

3. Grill din mad
Når de foregående trin er udført korrekt, er det tid til at lægge maden på grillen, og igen lukke for låget, så røgen kan virke bedst muligt. 

Herefter er det blot at prøve dig frem, og finde ud af hvor kraftig en røgsmag du ønsker, og justere derefter ved at tilføje mere eller mindre røgflis.


Grilltilbehør til røg
Der findes masser af grilltilbehør til, at grille med røg. Du kan prøve, at eksperimere med en røgboks i stedet for, at lægge røgflis direkte på risten. Dette vil blandt andet gøre rengøringen lettere bagefter. 
Derudover kan du vælge, at bruge andre varianter af røgflis, som giver din mad en bestemt smag. 

Du kan se udvalget af grilltilbehør her