Indlæser

Algefjerner: Sådan slipper du nemmest af med alger

Hvad end det drejer sig om benbrækkende belægninger på flisegangene eller grimme, grønne plamager på det ellers så nydelige træ- og murværk, så er alger noget, der slider på husejernes gode humør. Derfor er algefjerning også et fast indslag i årets hus og have-rutiner. Men der er nogle ting, du bør vide, inden du går i gang med enten algefjerner, højtryksrenser eller knofedt.

De grønne alger kan få hvilken som helst have til at se træt og misligholdt ud efter et par mørke måneder med optimale vækstbetingelser. Heldigvis er algerne til at få bugt med.

 

Hvorfor kommer der alger?

Alger er mikroskopiske planter, der vokser på fugtige overflader. De skal have lys og næring for at vokse, men det er typisk nordvendte og skyggefulde overflader, der bliver ramt af algevækst. Det skyldes, at alger tørrer ud, når de får for meget direkte sollys.

Algevækst kan du derfor også komme til livs ved at skabe mere lys - ved eksempelvis at fælde skyggende træer eller lignende. Du bør også være opmærksom på, om algernes gode betingelser skyldes, at der er mere fugtigt, end der burde være.

Mange alger kan nemlig også være et fingerpeg om, at der er noget galt. Det kunne eksempelvis være en læk tagrende, der sender vandet ned på terrassen, eller andre uheldige omstændigheder, som får uforholdsmæssigt meget vand til at samle sig.

De algedækkede planker er et velkendt syn for mange haveejere, og det er en god idé at få bugt med den spejlglatte belægning. Vær opmærksom på, om de mange alger skyldes, at der mere fugtigt, end der burde være.

 

Hvorfor skal jeg fjerne algerne?

Der er mange gode grunde til at smøge ærmerne op og gå i krig med algerne. Det er naturligvis en smagssag, om man kan lide den patina, en algebelægning giver, men der er klare fordele ved at komme algerne til livs.

En terrasse eller havegang, der er fuld af alger, vil altid være spejlglat, så snart der er fugtigt i vejret. Alger kan også i nogle tilfælde være med til at holde på fugten i træværket, så det risikerer at rådne op. På tag, sten og fliser kan alger også være med til at give mos og flisepest gode vækstbetingelser. Det kan godt gå hen at blive noget værre rod med for meget mos på taget, for det kan risikere at blive vandets vej ind i huset.

 

Hvad skal jeg vælge til algebekæmpelse?

Algesporer findes i luften og på mange overflader udendørs. De vokser sig store, når der er fugt og skygge til stede, så du vil typisk opleve, at de samme arealer bliver udsat for angreb igen og igen. Derfor bør du indstille dig på, at det er en tilbagevendende opgave at holde trit med den skriggrønne plage. Det giver god mening at vælge vejen med mindst modstand, og der er ret beset tre metoder:

  • At slibe/skurre algerne væk
  • At bruge højtryksrenser
  • At bruge algefjerner

Du kan godt bekæmpe alger med vand og en børste, men det er hårdt arbejde. På fliser kan du slibe algerne af med fugesand og en kost. Det er også et knoklearbejde, og det tager typisk et par uger at få slebet algerne af. Til gengæld får du fyldt dine fuger mellem stenene op igen, ligesom ukrudtet mellem fliserne bliver sat under pres.

En anden mulighed er at bruge en højtryksrenser, eventuelt kombineret med andre renseprodukter. Her bør du være meget forsigtig, da forkert brug af højtryksrenseren kan ødelægge overfladen på dét, du spuler – og det kan resultere i langt flere alger på længere sigt.

En godkendt algefjerner er til gengæld en både miljøvenlig, nem og risikofri måde at få bugt med algeplagen.

Her kan du tydeligt se forskellen på en algeramt terrasse før og efter en behandling med algerens.

 

Hvordan fjerner jeg alger på træ og sten?

  • Hvis du bruger algerens, skal du smøre det på det algeplagede område, lade produktet virke og så skylle de døde alger væk. Det er en god idé at behandle et større område end dét, der umiddelbart er dækket af alger, for der sidder masser af algesporer på de omkringliggende arealer. Du kan se, at algerne er døde, når de er blevet sorte. Derefter kan du skylle dem af – eller lade regnen om arbejdet, afhængigt af temperament.
  • Nogle typer algerens er klar til brug, andre er koncentrater, der skal blandes op, inden du bruger det. Følg altid anvisningerne på produktet nøje.

     

Hvis du vælger fremgangsmåden med en højtryksrenser, skal du finde et passende mundstykke til den overflade, du vil rense ned. Det vil typisk være et hoved med en form for roterende børster, da den kraftige stråle typisk vil være for hårdhændet ved både træ og fliser. Du bør aldrig bruge højtryksrenser direkte på tag og murværk, da vandet nemt kommer til at trænge alt for langt ind.

 

Hvor kan jeg bruge algefjerner?

Du kan bruge algefjerner på næsten alle de overflader, hvor du typisk finder algevækst. Det er gerne træværk, fliser og murværk, der er hårdest ramt, og det er da også oftest terrasser, hegn og havemøbler, der skriger på algefjerner. Det kan dog ligeså godt være sandkasser, gyngestativer, sålbænke, højbede og krukker, der er ramt af den uønskede gæst. Derfor kan det give god mening at gå udearealerne igennem med kritiske øjne, når du nu alligevel har gang i algefjerneren.

Vinduer kan også nemt være udsat for algeangreb. Eksempelvis har alger en kedelig tendens til at sætte sig på glasset i drivhuse, så det er også et sted, det kan svare sig at holde øje med.

Heldigvis kan du bruge samme algefjerner til alt det ovennævnte, for det kan anvendes på alle hårde overflader. Du kan dog ikke nødvendigvis bruge algefjerner på løse eller bløde underlag, så som stråtag eller bløde plastikduge i svømmebassiner. Hvis du frygter for, om din algeramte overflade er for sart til at kunne tåle behandlingen, kan du altid teste med algefjerner på et lille område.

 

"Det kan godt svare sig at være skarp med blikket og rundhåndet med algefjerneren, når du alligevel er i gang. Det er nemlig de færreste ting i haven, der slipper for den grønne belægning, når det er fugtigt i vejret."

 

Hvornår skal jeg fjerne alger?

Du kan i princippet fjerne alger hele året, men det giver god mening at gøre det to gange årligt - nemlig forår og efterår, hvis du vil holde hus og have algefri. I foråret bør du fjerne alger, når vinteren og frosten har sluppet sit greb. Så kan du også gå sommeren algefri i møde. I efteråret bør du behandle, mens algerne har de optimale vækstbetingelser. Det vil sige, når det er masser af fugt i vejret og meget lidt sollys.

Det bør dog være nogenlunde tørt, når du påfører algefjerner, så det får mulighed for at sidde og virke. Samtidigt bør du måske undgå at smøre algefjerner på i middagssolen på de varmeste dage, da det kan risikere at fordampe, inden det når at virke. Du kan bruge pensler, koste og havesprøjter, eller hvad du nu har lyst til, når du skal påføre algefjerner. Det vigtigste er, at det bliver smurt på i et jævnt, dækkende lag, så du ikke står med pletvis algebelægning, når du har skyllet de døde alger væk.

 

Se det store udvalg af højtryksrensere