Alt du skal vide om gardiner og opsætning

Er det tid til at friske din bolig op med nye gardiner? Vil du gerne selv sætte din gardiner op? Jamen så er du landet det rette sted. Her får du nemlig hjælp til at vælge gardiner, der passer til dit hjem. Her snakker vi både stil og farve, og så får du også hjælp til at montere dine nye gardiner.

Det er nemlig ikke bare sådan lige at vælge gardiner. De skal jo passe ind i resten af stilen i det pågældende rum, som de skal hænge i. Derudover skal de også være effektive og give den rette mængde solafskærmning.

Hvis du synes, det er lidt for uoverskueligt at vælge gardiner, hjælper vi dig med at finde den optimale løsning herunder.

Sådan vælger du de rigtige gardiner

Det rette gardin kan meget mere end blot at skærme for solen. Et nyt gardin pynter og går i spænd med resten af stilen i din bolig. Men udover at give et nyt, visuelt udtryk, så kan gardiner også forbedre akustikken i dit hjem, da de dæmper lyden på grund af deres medgørlige materiale.

Men alt dette er blot en bonus. Først og fremmest handler det om det, som gardiner skal kunne: Nemlig at skærme for solen. Her handler det i høj grad om, hvad dit behov er. Og det kommer mest an på, hvilket rum gardinet skal bruges i.

Hvis du skal have et nyt gardin til dit soveværelse, giver det næsten altid mening, at du vælger et gardin med mørklægning. Mørklægningsgardiner holder nemlig både sol og varme ude. Det er især en fordel om sommeren, så dit soveværelse ikke bliver overophedet og ekstremt lyst.

Hvis du skal have nye gardiner i stuen eller køkkenet, vil du sandsynligvis gerne have lys ind om dagen. Men ikke for meget lys. Dertil kan du vælge enten transparente eller delvist transparente gardiner, hvor lyset kan bryde igennem uden at genere dig.

Her skal du dog lægge ret meget i navnet. De transparente gardiner er virkelig gennemsigtige, og de skærmer stort set ikke. De er mere til for æstetikken, så er det afskærmning, du er ude efter, skal du vælge semi-transparente gardiner.

Dine gardiner skal passe med rummet og hinanden

Det er ikke fordi, du skal have præcis de samme gardiner i hvert rum. Men for at skabe en sammenhæng i din stil, giver det mening, at du vælger gardiner, der passer godt sammen. Hvis du går med lange stofgardiner i stuen, kan det give en lidt underlig effekt, hvis stilen er meget anderledes med lamelgardiner eller rullegardiner i rummet ved siden af. Især hvis du kan se rummet, og det ikke er et værelse. Altså en udestue eller et køkkenalrum, som du kan se fra din stue.

Omvendt kommer det også an på dit vindue. Hvis du har et lille vindue, vil det se fjollet ud med lange gardiner. Der passer det bedre med persienner eller lamelgardiner.

Men omvendt, hvis dit rum har store, flotte vinduer, jamen så skal og kan du også sagtens vælge flotte gardiner, der går fra gulv til loft. Det giver et eksklusivt look og passer godt til de store vinduespartier.

Hvordan vælger jeg den rigtige farve til mine gardiner?

Farven på gardinerne skal match indretningen i dit rum. Men du kan faktisk også få en forstørrende eller formindskende effekt på rummet, alt afhængigt af den farve du vælger til dine nye gardiner.

Hvis du har et rigtig stort rum, som du gerne vil have til at fremstå hyggeligere og lidt mere kompakt, skal du vælge gardinerne i mørke farver. Omvendt kan lyse gardiner i lette materialer få rummet til at fremstå stort og indbydende.

Du kan også vælge, om dine nye gardiner skal matche eller være i forskellige farver i forhold til dine vægge. Nogle vælger, at farven skal gå igen. Her kan du med fordel vælge et gardin, der er samme farve, men som er i en anden tone. Hvis du gør det, vil det nye gardin give en mere dæmpet effekt. Omvendt hvis du vælger et gardin i en helt anden farve, så springer det i øjnene og giver en ny kontrast.

Sådan sikrer du den rette opsætning af dine gardiner

Når du har valgt de gardiner, der passer lige ind i din stil og til dine behov, så skal du selvfølgelig have dem hængt op. Men før du kan gøre det, skal du have målt op. For det med at hænge dem op, det er lige ud af landevejen. Ofte følger der instruktioner med gardiner, persienner, rullegardiner eller hvad end, du har valgt.

Hvis du vælger mindre gardiner som plisségardinerrullegardiner eller persienner, skal du bare sikre dig, at de dækker for vinduets lys. Her kan du sætte dem direkte på væggen, på vinduesrammen eller sågar i loftet. Det har ikke den store betydning for hverken stil eller funktionalitet, om du sætter dem det ene eller andet sted. Dog skal sætte fast på selve vinduet, hvis vinduet kan tippe indad.

Men skal du have hængt store, flotte gardiner op, er opsætningen og opmålingen faktisk rigtig vigtig. For det første er det vigtigt, at dine nye gardiner ikke rammer gulvet. De skal gerne hænge omkring 3 centimeter over gulvet. Dels fordi det ser elegant ud, og dels fordi de derved ikke bliver slidte. Hvis du derimod er henne i et mere herskabeligt look, kan du lade dem slæbe hen ad gulvet.

Når du vælger en flot gardinstang, skal den være omkring 20-25 % bredere end gardinet. Selve placeringen kan variere rigtig meget, uden at det gør noget. Men hvis du vil have noget at gå ud fra, kan du hænge den mellem 5 og 10 centimeter over den øverste vindueskarm.

Herfra er det blot at skrue gardinstangen eller en anden type gardin i væggen, og så kan du nyde dine nye flotte gardiner.

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto

Indlæser…