Alt du skal vide om sandpapir

De fleste kender til sandpapir, men de færreste ved alt om sandpapir. Derfor har vi skrevet denne guide. Der er nemlig stor forskel på, hvilken type sandpapir du skal vælge til bestemte formål.

Der forskellige typer sandpapir med forskellige egenskaber, der gør sig god til forskellige formål. Du kan altså ikke bare købe en tilfældig rulle sandpapir og bruge den til alle formål og materialer. Det afhænger også af kornstørrelsen på sandpapiret. 

Men hvordan vælger du så det rigtige sandpapir? Det får du svaret på herunder.

Hvilken type sandpapir skal jeg vælge?

Du skal vælge sandpapir ud fra det materiale, du skal slibe. Det kan være, at du skal slibe på særlige former. Så er det svært bare at bruge almindeligt sandpapir. Her kan du i stedet vælge en slibepude.

Hvis du skal slibe meget fint, skal du sørge for at vælge sandpapir med en lille kornstørrelse. Omvendt, hvis du virkelig skal slibe igennem, så skal du op i kornstørrelse. Det kan også være, at du har en slibemaskine. I så fald skal du have sandpapir særligt fremstillet til det. 

Ved mindre slibeopgaver kan du fint bare vælge noget billigt sandpapir. Eksempelvis hvis du skal fjerne rust med håndkraft. Men skal du finslibe et møbel eksempelvis, så giver det mening, at du vælger noget sandpapir, der koster lidt mere, men også er i en bedre kvalitet. 

De forskellige former for sandpapir

Den mest almindelige form for sandpapir, er den, der er beregnet til at blive brugt på træ. Ofte er de røde, gule eller brune, og du kan få kornstørrelser fra ned til 12 og op til 400. Hvis du skal slibe metal, skal du have fat i såkaldt smergelærred. Her kan du bruge ned til korn 40, hvis du skal fjerne rust. Men også op til korn 400, hvis du skal polere en metalgenstand. 

Men du kan også bruge sandpapir til at polere træ med. Her vælger du vandslibepapir, der bliver brugt enten med vand eller med olie. Hvis du skal give din bordplade eller dit træmøbel olie, kan du bruge vandslibepapir til det. 

Det kan også være, at du skal slibe nogle svære former. I det tilfælde er det svært med blot sandpapir og en slibeklods. Her kan du i stedet bruge en slibepube, som former sig efter materialet. 

Kornstørrelser på groft og fint sandpapir

Når du vælger sandpapir, skal du have styr på de forskellige kornstørrelser. De afgør nemlig, hvor groft du kommer til at slibe dit materiale. 

 • Korn 40-100:
  Hvis du skal grovslibe træ og metal, skal du have fat i en lav kornstørrelse. Du kan også bruge denne kornstørrelse til at fjerne spartelmasse eller gammel maling. I nogle tilfælde er det også muligt at fjerne rust med groft sandpapir.
 • Korn 120-180:
  Finslibning af træ og metal og mellemslibning af spartlede overflader.
 • Korn 220-280:
  Ekstra fin slibning af træ og metal, færdigslibning af spartlede overflader og grovslibning af karrosseri.
 • Korn 320-400:
  Mellemslibning af lakerede og malede flader samt karrosseri.
 • Korn 400-600:
  Polering af metal samt afsluttende slibning af karrosseri og lakeret træ.

 

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto

Indlæser…