Bliv klogere på flyvemyren og dens mysterier


Som insisterende fuglekvidder i hækken siger forsommer, og hvepsenes sværmen over ishusenes skraldespande skriger sensommer, er flyvemyrens himmelfærd et af midsommerens stensikre og tilbagevendende tegn.
Myrer, der virker større og mere fremmedartede, dasker pludselig dovent rundt i luften - båret af vinger, der normalt ikke har noget at gøre på en myre. Men hvad laver de egentlig, de flyvemyrer, og er det farligt?

Hvad er flyvemyrer?


Flyvemyren finder frem til overfladen i midsommeren. Flyvemyrer er egentlig bare almindelige myrer - udstyret med vinger. Det er både hanner og hunner, der får flyvekunstens gave, og årsagen er ligeså smuk, som den er simpel. Nemlig forplantning. Ved at lade parringen foregå til himmels får myrerne nemmere mødt mager fra andre myresamfund - og dermed rystet posen med gener.

At myren har vinger gør den hverken mere eller mindre farlig eller skadelig for dig og huset. Har du mange flyvemyrer inden døre, har du nok et myrebo under gulvet. Det er noget skidt, for myrer flytter rundt på ting, de ikke bør flytte på.

Det er sandsynligvis én af tre slags myrer, du har i huset. Den mest almindelige - og mest harmløse - er den sorte havemyre. Den laver lidt bøvl under gulvbrædderne, og du bør sætte ind mod den. Er det orangemyren, du har fået som logerende, bør du være mere bekymret. De dyrker nemlig svampe, og det er rigtig skidt for konstruktionen i dit hus. Endelig er du endnu mere på spanden, hvis det er herkulesmyren, du har under gulvet, for de gnaver i dit træværk.

Hvornår kommer flyvemyrerne?


Flyvemyrerne ses til midsommer, hvor de på én gang pludseligt stiger til vejrs. Det kan virke mærkeligt, at alle myrekolonier kan blive enige om, hvornår de sender flyvemyrerne afsted, men det er faktisk vejret, der dikterer, hvornår den spektakulære flyveforestilling finder sted.

Det skal nemlig gerne være tørt og vindstille, inden myrerne sætter af mod det luftbårne orgie. Da de perfekte vejrforhold jo trods alt dækker en del kvadratkilometer, sker det altså, at du kan se tusindvis af myrer stige til himmels.

Du ser typisk også, at fuglene har en festdag, når flyvemyrerne går til stålet i de spektakulære sværme. Selv mågerne er med, da dronningerne er så fuldfede, de kan mætte de store fugle. Helt antiklimatisk slutter seancen med hannens død, og den vordende dronning vender tilbage underjordiske myreriger som vingeløs, men drægtig.

Hunnen etablerer langsomt, men støt, en ny myrekoloni med den sæd, hun fik til himmels, og sæden rækker til hele hendes levetid.

Relaterede produkter

Hvor længe varer "sæsonen"?


Det er primært i juli og august, vi får et indblik i myrernes mest intime øjeblikke, men en god juni kan også sætte fut under flyvemyrerne. Det vil vi nok se hyppigere i takt med klimaforandringerne. Selve flyvningen foregår på én dag, og det er typisk allerede overstået igen i løbet af eftermiddagen.

Kan jeg forebygge flyvemyrer i mit hjem?


Flyvemyrer er som sagt bare bevingede myrer, så har du myrer i huset, kommer du sandsynligvis også til at døje med flyvemyrer. Det er praktisk talt umuligt at holde myrerne ude af dit hus, hvis de har kastet kærligheden over det. Myrerne kommer tæt på vores boliger, da vi ofte har fliser udenfor. Myrerne elsker nemlig tilværelsen under dine fliser, hvor der som oftest er varmt og tørt.

Du kan dog gøre dit bedste for, at myrerne ikke har grund til at trække inden døre hos dig. Det vil sige, at du holder huset rent, for myrer kan fornemme sukker og søde sager på lang afstand. Det er dog nærmest en praktisk umulighed, hvis man har børn eller fummelfingre, men hyppige ture med karklud og støvsuger er altså et godt stykke i den rette retning.

Hvordan bekæmper jeg flyvemyrer i huset?


Hvis du har flyvemyrer i huset, har du ikke et flyvemyreproblem - men et myreproblem. Det er alt andet lige bedre at have myrene flyvende rundt i stuen, end at de laver ulykker under gulvet. Det er dermed ikke sagt, at det ikke hurtigt bliver anstrengende, når hele huset summer af liderlige myrer, og det er da heldigvis også til at komme problemet til livs.

Du kan starte med at åbne døre og vinduer, så myrerne kan komme ud og deltage i festen. Hellere ude end inde. Hvis ikke det rækker, må der mere til. Myrer er skabt til en tilværelse på- og under jorden, og det ses på flyvemyrernes færdigheder på vingerne. Den er med andre ord en klodset og langsom flyver, så det burde ikke være det store problem at fange dem med en støvsuger.

Der findes også et væld af forskellige metoder og produkter til at få bugt med myrerne. En klassiker er, at du som en anden borgherre fra middelalderen hælder kogende vand ned i myreboets gange, der typisk går langs soklen på huset. Hvis denne behandling ikke er barsk nok, kan du også give dem en omgang gift til udvanding.

Og når vi nu har åbnet for posen med giftmord, så findes der et bredt udvalg af ubehageligheder, der får bugt med myrerne, inden de laver for megen skade på huset. Der findes løsninger med sprays og pudder, der kvæler og forgifter myrerne, deres hjem og de steder, de plejer at færdes. Myrelokkedåser er også et populært valg. Her bliver myrer lokket ind med løfter om søde sager. Den tager endda lidt godt med hjem til myreboet, og så indtræffer giften og lægger kolonien øde. Du bør i øvrigt altid sætte dig godt ind i produktet, hvis du har planer om at bruge gift i boligen. Især hvis du har børn og kæledyr, selvom produkterne ofte er skabt til at frastøde pattedyr.

Kan du ikke blive myrerne kvit med gift, list og rengøring, bør du tage kontakt til en professionel skadedyrsbekæmper, for det er som sagt noget rigtig møg med myrer under gulvet.

Er det udendørs, du er plaget af myrerne, bør du udvise lidt mere storsind. Bevares, hvis du bliver overrendt på terrassen, kan du sagtens sætte ind, men der bør være plads til myrer i din have. De er nemlig nyttedyr, som både æder - og bliver ædt af - andre dyr.

 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto