Bliv klogere på hygrometeret

Hygrometeret er et apparat, der måler fugtigheden i luften. Den er nært beslægtet med andre måleapparater som barometeret og termometeret, der måler henholdsvis lufttryk og temperatur. I de fleste tilfælde er hygrometeret en del af en samlet løsning, hvor også termometer og barometer indgår. Det kalder man en vejrstation.

Der er ofte ikke så stor forskel på de forskellige hygrometres kunnen, så derfor skal du vurdere ud fra eksempelvis design eller detaljegrad af målingerne. Vil du blive klogere på hygrometeret, så skal du bare læse videre herunder.

Sådan virker et hygrometer

Du kan selv vælge, om du vil måle luftfugtigheden indenfor eller udenfor. Hvis du er meget interesseret i vind og vejr, så er det selvfølgelig oplagt, at du måler udenfor. På den måde kan du hele tiden følge med i, hvordan vejret arter sig og meget andet.

Hvis du døjer med høj luftfugtighed i din bolig og gerne vil slippe af med det, så er et hygrometer et rigtig godt værktøj til at måle, om luftfugtigheden er tilpas eller for høj. Det er også vigtigt, at du flytter hygrometeret rundt, så du måler flere dele af din bolig, medmindre det kun er et enkelt sted, du døjer med for høj fugtighed. Det er især i kældre, at problemet kan være størst.

Udover at du flytter hygrometeret rundt fra rum til rum, så placér det også både højt og lavt, så du får et bedre billede af den samlede luftfugtighed. Hvis luftfugtigheden er markant højere et bestemt sted, så kan der være problemer med isoleringen eller en mindre vandskade der. På den måde hjælper hygrometeret dig med at lokalisere svagheder eller problemer i dit hjem. Dog kan du ikke konkludere, om problemet er fugt, skimmelsvamp eller andet. Her skal du undersøge væggen mere nøjagtigt.

Sådan får du det bedste ud af dit hygrometer

Et hygrometer skal vedligeholdes, så at sige. Det betyder, at du skal kalibrere det engang i mellem. Et hygrometer måler den relative fugtighed i luften. Den relative fugtighed er forholdet mellem mængden af vanddamp, som der er i luften, kontra den mængde vanddamp der kan være i luften ved den givne temperatur. Når der ikke kan være mere, vil vandet ændre form fra damp til flydende – altså til dråber.

For at hygrometeret kan fortsætte med at måle præcist, skal du kalibrere det en gang i mellem. Det er heldigvis nemt.

Du tager bare dit hygrometer og placerer i en lukket beholder. Dernæst sætter du en kop saltvand ved siden af, og begge dele stiller du ind i et rum, hvor temperaturen ikke svinger. Her skal det stå ved siden af hinanden i 10 timer, og når du kommer ind igen, skal hygrometeret gerne måle 75%. Er det ikke tilfældet, så justerer du selv tallet på dit hygrometer, og så er det kalibreret.

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto

Indlæser…