Indlæser

Batterier

(87)
Batterier er uundværlige i hverdagen. De anvendes som strømkilde i alle de mange elektriske og elektroniske apparater, som vi omgiver os med lige fra lommelygten over den fjernstyrede legetøjsbil og til høreapparatet. Det hele anvender batterier..

1-32 af 87 produkter

Levering
Click & Collect
Levering
Click & Collect
Special Price 39,95 kr. Regular Price 44,95 kr.
Lev. omk. tillægges
Levering
Click & Collect
Levering
Click & Collect
Levering
Click & Collect
Special Price 39,95 kr. Regular Price 44,95 kr.
Lev. omk. tillægges
Levering
Click & Collect
Levering
Click & Collect
Side

Viser 1-32 af 87 produkter

Batterier i alle størrelser og styrker

Batterier er uundværlige i hverdagen. De anvendes som strømkilde i alle de mange elektriske og elektroniske apparater, som vi omgiver os med lige fra lommelygten over den fjernstyrede legetøjsbil og til høreapparatet. Det hele anvender batterier. Spørgsmålet er bare, hvilken størrelse og type og hvorvidt det er genopladelige batterier eller ikke. Uanset hvad du skal bruge for batterier, har vi dem her på siden.

AA batterier, AAA batterier, knapcellebatterier, specialbatterier eller genopladelige batterier i AA, AAA, eller et andet format. Batterier findes i mange størrelser, udformninger og strømstyrker. For næsten alt i dag indeholder batterier, også de ting som tidligere ikke behøvede batterier for at virke.

Nye digitale funktioner kræver batterier som drivkraft

Det skyldes, at flere og flere ting får indbygget elektronik. Tag f.eks. en skydelære. Det var tidligere et præcisionsmåleinstrument, du skulle aflæse manuelt via den indbyggede målestok. I dag fås det med digital udlæsning. Det gør det meget nemmere og mere præcist, men kræver også, at der skal være batteri i skydelæren, for at det kan foretage målingen og vise resultatet på det store LED-display.

Her vil en løsning med et AA eller AAA batteri ikke være formålstjenesteligt. Det vil gøre det digitale skydelære alt for klodset og tungt at arbejde med. Men ved at bruge et lille knapcellebatteri, kan der tilføjes nye digitale funktioner, uden at det går ud over anvendeligheden og letheden af måleinstrumentet.

Batteriteknologien er stadig under udvikling

Siden de første batterier blev opfundet, har batteriteknologien undergået en sand revolution. Det har betydet mindre og mindre batterier med længere og længere batterilevetid og kapacitet.

Bare tænk på, hvor meget standardbatteriet er krøbet siden vores forældre og bedsteforældres tid. Den transistorradio som var det hotteste hotte tilbage i 1950’erne, brugte 6-8 store D-batterier. Det er det største af de runde batterier og vel lige omkring 4 gange så tykt og tungt som et AAA-batteri, som er det mest udbredte batteri i dag.

Udviklingen i batteriteknologi og batteristørrelser har især været drevet af forbrugselektronikken. Således var det Kodaks ønske om mindre batterier til deres første kameraer med indbygget blitz, som var årsagen til først fremkomsten af 9-volts batteriet. Tilsvarende var det lommeregnernes fremkomst i løbet af starten af 1970’erne, der resulterede i udviklingen af AA- og AAA-batteriet. Senere overgik lommeregnerne til udelukkende at bruge knapcelle-batterier, der oprindelig blev udviklet i 1970’erne til de første digitalure.

Månekapløbet i slutningen af 1960’erne spillede også en vigtig rolle for udviklingen af batteriteknologien. Batterierne fik større kapacitet, så de kunne holde strøm hele vejen til månen og tilbage igen.

Senere flyttede elektronikken ind i mange af vores dagligdagsprodukter og fordrede både mindre og længerevarende batterityper. Fremkomsten af den bærbare computer, tabletcomputeren og mobiltelefonen føjede nye kvantespring til, hvad der var batteriteknologisk muligt.

Det genopladelige batteri

Problemet med det traditionelle batteri er, at det kun kan bruges en gang. Det belaster miljøet unødigt meget – både under produktionen og når det brugte batteri skal bortskaffes. Med den øgede miljøbevidsthed op gennem 1970’erne blev de første genopladelige batterier introduceret sidst i dette årti.

De første genopladelige batterier kunne kun holde til nogle få genopladninger. Senere forøgedes det antal gange, du kunne genoplade et genopladeligt batteri, ligesom anvendelsen af nye materialer medførte, at problemerne med den såkaldte ”hukommelseseffekt” blev løst. Den gjorde det vigtigt, at du afladede batteriet næsten helt, før du genopladede det igen – og når du genopladede det, skulle det være til fuld kapacitet.

Sådan er det ikke i dag. Her anbefales det, at du oplader dine genopladelige batterier, når de har cirka 20 procents kapacitet igen. Samtidig bør du ikke oplade dem fuldstændigt hver gang, ligesom du godt kan sjatoplade dem, uden at det går udover batterikapaciteten.

Kært barn har mange navne

En af de største udfordringer ved batterier er, at der findes flere forskellige navne for de enkelte batteristørrelser.

Således findes der både en ISO-certificeret navngivning, en amerikansk navngivning og en japansk navngivning, ligesom nogle butikskæder har deres helt egne betegnelser for de forskellige batterityper. Endelig anvendes der også bestemte handelsnavne om de mest almindelige batterityper

Således dækker betegnelserne LR6, UM3, Penlight og C over det batteri, som de fleste danskere kender som et AA batteri. LR6 er ISO-betegnelsen, UM3 er det japanske navn, Penlight er handelsnavnet og C er det navn, som en stor dansk legetøjskæde anvender om AA batteriet. AA er i øvrigt det amerikanske navn for batteristørrelsen. Endvidere kan AA batterier også ses omtalt som MN1500-batterier.

Tilsvarende hedder AAA batterier LR3, har ingen betegnelse efter den japanske navngivning, kaldes for E hos legetøjskæden og går også under navnet MN2400.

Det kan gøre det til lidt af en udfordring at finde ud af, hvilket batteri der skal bruges, når du køber forbrugerelektronik. For hvilken betegnelse der anvendes, afhænger helt af, hvorfra i verden det pågældende stykke forbrugerelektronik er produceret.

Men hvor du oftest nemt kan genkende AA og AAA batterier på størrelsen af batterirummet, bliver det straks mere kompliceret, hvis du skal anskaffe knapcellebatterier eller specialbatterier. For lige som de mere almindelige batteristørrelser, findes der utallige betegnelser for dem. Så selv om der står på et knapcellebatteri, hvad det hedder, kan det godt være en udfordring at finde den rigtige størrelse.

Men heldigvis er nettet som altid din ven, hvorfor en hurtig søgning på det navn, der står på knapcellebatteriet, oftest vil give eventuelt andre betegnelser.

Skal du f.eks. finde det rigtige knapcellebatteri hos BAUHAUS, skal du helst have fundet batteriets CR-nummer. Det er den betegnelse, vi angiver ved alle de knapcellebatterier, som vi sælger. Ved nogle batterier har vi dog også angivet nogle af de andre almindelige betegnelser. Så er det nemmere at finde det rigtige batteri for dig.

Endelig kan du begrænse visningen i vores produktoversigt ved hjælp af Filtrér-menuen. Her kan du vælge mellem produkttyper, varemærker eller diameter på batteriet. Så står du med et knapcellebatteri, som du ikke umiddelbart kan finde hos os, kan du prøve at måle diameteren på det, og se, om vi ikke skulle have det alligevel.

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.