Belysning hører til blandt de allervigtigste værktøjer for indretningsarkitekter og dekoratører. De professionelle ved, at lyset (og skyggerne) er med til at skabe atmosfære og rumlighed. Du behøver dog ikke at være indretningsarkitekt for at vide, at der er behov for flere typer af belysning i hjemmet. Over spisebordet er der naturligvis brug for en eller flere lamper, der giver et godt lys, der præsenterer maden godt uden hverken at blænde eller gøre synderligt væsen af sig.
I umiddelbar nærhed af sofaen eller lænestolen er der naturligvis brug for en god læselampe, der giver et godt og fokuseret lys på bogen eller strikketøjet, så det er let at se detaljerne. I stærk kontrast hertil er der endvidere tradition for små hyggelamper rundt om i stuen. Ud over at give et godt orienteringslys, så du ikke støder ind i møblementet, har disse lamper dog også en vigtig funktion i forhold til at skabe stemning og inddele stuen i zoner. Den spredte hyggebelysning er med til at skabe skygge- og rumlighedsvirkninger, som gør stuen til sit helt eget sted. Den form for hygge opleves ikke i et almindeligt kontormiljø, og det er netop de mange små og spredte lyskilder, der gør hele forskellen.
Går du målrettet efter hygge, bør du gå efter de ”varme” lyskilder. De gammeldags glødelamper fås stort set ikke længere, men halogenpærer kan give samme gul-røde skær, som efterligner det naturlige lys ved solnedgang. Vælger du LED-lyskilder til dine lamper, bør du gå efter de varme farver. LED-lyskilder fås i mange varianter, og du bør gå efter varme farvetemperaturer på 2500-3500 kelvin. Farvetemperaturen vil typisk være angivet på selve produktet, og ellers er du velkommen til at spørge personalet hos BAUHAUS. Se eventuelt vores store udvalg af lyskilder.
Arbejdsbelysning er en helt anden boldgade end hyggebelysning. Har du brug for belysning på kontoret eller i værkstedet, bør du normalt ikke tænke så meget på skyggevirkninger og hyggeeffekter, men kan i stedet målrettet gå efter at få arbejdspladsen oplyst optimalt. Her skal der normalt ret kraftigt lys til. Brug gerne flere lamper, og brug kraftige lyskilder. På professionelle arbejdspladser stiller arbejdstilsynet meget strenge krav til høj belysningsstyrke, og de færreste private kontorer og værksteder lever op til disse krav.
Som privatperson behøver du naturligvis ikke at leve op til arbejdstilsynets krav, men der er trods alt en grund til, at de professionelle har en høj standard. En kraftig belysning gør arbejdet mere effektivt og mindre anstrengende for øjnene. Nyere undersøgelser viser desuden, at masser af lys ”fortæller” hjernen, at det er dag og tid til at arbejde. Med effektiv belysning får du derfor mere arbejde fra hånden, hvad enten du skruer i værkstedet eller ordner regnskab på kontoret.
Bruger du LED-lyskilder, er der som regel flere muligheder for lystemperatur, og her kan du med fordel gå efter de mere ”kolde” farver med en farvetemperatur på 4000 kelvin eller mere. Disse farvenuancer minder mere om sollyset i dagtimerne, og det påvirker hjernen med mere energi og vitalitet. Ny forskning bakker op om dette, og mange virksomheder skifter i dag belysningen ud med henblik på at opnå mere vitaliserende farvetemperaturer og dermed øget produktivitet.
Der findes næppe noget mere ubehageligt end at skulle op ad en ubelyst havegang og banke på en dør i mørke. Selv en enkelt lampe over døren gør en stor forskel, og lys langs havegangen virker ikke kun indbydende, men øger også orienteringsevnen, så den besøgende ikke kommer til skade på grund af isglatte flader, eller fordi der måske ligger en barnecykel eller anden forhindring på vejen. Hos BAUHAUS finder du heldigvis et stort udvalg af artikler til udendørs belysning. Du finder derfor helt sikkert havelamper og udendørs belysning, der kan passe ind i den stil, du har valgt.
I Danmark har vi en del mørke timer i døgnet – ikke mindst om vinteren, hvor det hurtigt bliver en smule dyrt i strøm, hvis udendørsbelysningen skal være tændt hele tiden. Du kan dog sagtens nøjes med at tænde dine lamper, når du eksempelvis venter gæster. Alternativt kan du eventuelt montere en lyssensor, så lyset kun tændes, når der detekteres bevægelse ved døren eller havegangen. Det er både smart og strømbesparende og kan også have en præventiv effekt i forhold til eksempelvis indbrud.
Du kan også lade lyset styres af et døgnur, så der kun er lys på de tidspunkter, hvor det er relevant. Både sensorer, tidsure og andre former for tilbehør fås naturligvis i stort udvalg hos BAUHAUS. Tjek eventuelt vores udvalg af installationstilbehør, eller forhør dig hos en af ekspedienterne.
De nye LED-lyskilder er på vej til at overtage markedet, og om få år vil de uden tvivl være dominerende i både professionelt og privat regi. Fordelene er blandt andet et markant lavere strømforbrug og ikke mindst en typisk levetid på mere end 10 gange de traditionelle lyskilder. Indkøbsprisen er stadig lidt højere, end vi er vant til, men i takt med udviklingen bliver priserne stadig lavere. Tanken om aldrig at skulle skifte pærer i sine lamper kan vist appellere til de fleste. Allerede nu kan det dog i mange tilfælde sagtens betale sig at skifte traditionelle lyskilder ud med LED. Hos BAUHAUS finder du naturligvis allerede et meget stort udvalg af LED-lyskilder og lamper, der er forberedt til disse. Tøv ikke med at spørge personalet hos BAUHAUS, hvis du er i tvivl, om din nuværende lampe kan forsynes med en LED-pære i stedet for den gamle model.
NYHEDER I DIN INDBAKKE
Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i lodtrækningen om et gavekort på 1.000 kr.