Guide: Få flotte, lyse gulve med en ludbehandling


Et smukt, lyst og ludbehandlet trægulv kan gøre underværker for et rum, som nemt kan komme til at fremstå både større og lysere efter endt behandling. Ludbehandling er lige så indgroet i den nordiske tradition for hygge som stearinlys og uldsweatre.Det er både relativt nemt og billigt at ludbehandle dine gulve, men du bør slå koldt vand i blodet, inden du går i gang. Det kan nemlig nemt ende rigtig galt for dig og dine gulve, hvis du farer hovedkuls ud i ludbehandlingens forunderlige verden. Der er nemlig mange faldgruber.

Hvad er lud?

Lud er en kraftig, basisk op løsning, der har været brugt til alt muligt i århundreder. Vi skelner mellem natronlud og kalilud, som har mange af de samme egenskaber, men det er først og fremmest natronlud, der finder vej til husholdningen. Blandt andet under navnet kaustisk soda.

I gamle dage lavede man sæbe af lud og dyrefedt, og i dag bruger vi blandt andet lud til at rense tilstoppede afløb - og ludbehandle vores trægulve, naturligvis. Med tiden er ludbehandling blevet brugt som fællesbetegnelse for at lysne træværk, men oprindeligt er udbehandling en behandling med - ja, lud.

Lud lader kort sagt træet beholde sin flotte, lyse farve. Mange træsorter vil nemlig blive gullige og brune i takt med, at de patinerer, og det sætter en ludbehandling altså en brat stopper for. Du får i stedet et smukt, lyst trægulv, hvor træets mønstre og aftegninger stadig fremstår tydelige.

Der er stor forskel på de enkelte træsorters kemiske sammensætning, og det er en god idé at vide, hvad slags træ dit gulv består af, inden du går i gang med lud. Egetræ kan få en ærgerlig farve, som er uoprettelig, hvis du bruger den forkerte lud. Som udgangspunkt skal du bruge nåletræslud til nåletræ og løvtræslud til løvtræer - og løvfældende nåletræer som lærk. Spørg i dit lokale BAUHAUS byggevarehus, hvis du er i tvivl. Husk, at du kun kan ludbehandle massive trægulve, hvad end det er planker eller parket.

Hvordan ludbehandler jeg mit trægulv?


  • Først og fremmest skal dit gulv være rent. Rigtig rent. Enten nylagt og ubehandlet eller nyafslebet. Der må altså hverken være lak, olie eller anden form for behandling på dem. Det samme gælder støv og savsmuld - så de skal altså være rigtig rene.

  • Giv så gulvet en omgang lud, og lad det tørre natten over. Du kan fint bruge pensel eller malerrulle, men pas på, mens du arbejder med lud. Det er som sagt meget ætsende, og det er en god idé med handsker og sikkerhedsbriller, så du slipper for at bøvle med ætseskader. Husk, at du altid skal 'male' på langs af fibrene.

  • Slib gulvet grundigt, inden du efterbehandler. Nu er den lud, der ikke er trængt ned i gulvet, gerne ligge som en kridhvid hinde ovenpå træet. Det ligner måske nogenlunde det resultat, du sigtede efter, men du skal faktisk ned på knæ og komme det til livs. Du kan slibe belægningen af og støvsuge efterfølgende, eller du kan vaske grundigt med rent vand og en klud. Det er vigtigt, at alt kridtet kommer af, for det kan skabe en uheldig reaktion, når du skal behandle gulvet. Det skal du nemlig nu. Dit gulv er sårbart ovenpå en ludbehandling, og det flotte resultat får ikke lov til at holde længe, hvis du ikke får efterbehandlet træet. De typiske valg er sæbe, olie og lak.

Relevante produkter fra Bauhaus

Hvordan efterbehandler jeg med sæbe?

Sæbebehandling giver en flot, rustik overflade, der kan hærde op til at blive relativt modstandsdygtigt - selvom du aldrig opnår samme styrke som med lak. Denne yupe behandling er overkommelig, men du skal forvente en del tørretid.

  • Først blander du din sæbe op med vand efter forskrifterne på etiketten. Vandet skal hellere være lunkent end varmt, hvis du har en god, fed sæbe.

  • Brug en bomuldsklud og en gulvskrubbe til at fordele sæben med, og vrid gerne kluden op i det rene vand ofte, så du kun 'vasker' i rent sæbevand. Husk, at du kun skal vaske på langs af træets årer, og sørg for, der ikke ligger søer på gulvet, når du er færdig. De skal tørres op.

  • Herefter lader du gulvet tørre helt op, inden du gentager processen. Gulvet skal have mindst tre behandlinger, og det skader ikke, hvis du har kræfter til flere.

Hvordan efterbehandler jeg med olie?

Olie mætter dit trægulv og hærder op, så træet får en hård og afvisende overflade. Et oliebehandlet gulv er ikke ligeså hårdt og afvisende som et lakeret ditto, men oliebehandlede gulve er til gengæld nemme at reparere.

  • På dit helt rene, helt tørre trægulv påfører du et godt lag olie på 2-3 kvadratmeter gulv - gerne med en pensel eller korthåret malerrulle. Er der områder, hvor olien lynhurtigt bliver suget ned i træet, må du gerne give det lidt mere.

  • Efter et kvarters tid polerer du gulvet, til overfladen virker helt mættet. Eventuelt overskydende olie kan du skrabe over på de næste kvadratmeter, der skal behandles, eller tørre af med en klud. Gulvet må ikke virke vådt.

  • Når du har behandlet hele gulvet, lader du det tørre en 6-8 timer ved stuetemperatur og gentager behandlingen, dog med et tyndt lag olie denne gang. En deciliter til 10 kvadratmeter burde række. Gulvet vil typisk være halvhærdet efter et døgns tid, men det er først helt klar til brug efter 4-5 døgn.

  • Husk at olieklude kan selvantænde. Put dem i en ilttæt pose og giv dem eventuelt lidt vand, så dine nye, fine gulve ikke ender som en bunke aske.

Flere relevante produkter fra Bauhaus

Hvordan efterbehandler jeg med lak?

Et lakeret gulv kan klare rødvin, gylp og alt derimellem, uden du for altid skal mindes begivenhederne med en plet på gulvet. Et lakeret gulv er det stærkeste gulv, men du kan til gengæld ikke rigtigt reparere på det løbende. Det skal genlakeres, når det bliver for slidt. Heldigvis er det til at overkomme.

  • På dit hysterisk rene og tørre gulv påfører du et godt lag lak, så det dækker jævnt.
  • Når lakken er tør, og det afhænger af lakken, giver du det en slibetur med polermaskinen på korn 120.
  • Så støvsuger du gulvet grundigt og giver det en omgang lak til. Og gerne nok en omgang efterfølgende.

Hvilke midler/redskaber skal jeg bruge?

Lud, pensler eller ruller, spande, klude og dét, du vil efterbehandle gulvet med, er selvskrevne på din huskeseddel. Husk, at både olie og sæbe kan fås - eller laves - med hvidpigmentering, hvis du vil have et lysere resultat. Til efterbehandling med olie kan det kun anbefales, at du anskaffer en polermaskine, med mindre det er et meget lille gulv, du skal bearbejde. Du både skåner din krop og får et bedre resultat med en maskine. Du kan leje en rondelsliber i dit byggemarked, hvor du også kan få hjælp til at indkøbe de rigtige pads - både type og mængde. Den er naturligvis også behændig, når du skal slibe dit gulv.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto