Få langtidsholdbar fibercement på facaden

Fibercement | Vedligeholdelsesfrie facader | BAUHAUS

Fibercement er taget til nåde efter 1980'ernes asbestforskrækkelse, og det markante materiale kan bruges til både hårde og bløde, naturlige og minimalistiske udtryk.

 

Ordet fibercement er ikke sexet i disse tider, hvor alt helst skal være så naturligt og organisk som overhovedet muligt, og tidligere tiders fibercement henleder da også tankerne på de eternitplader, du finder på landets fritidshjem og andre kommunale tristesser. Det er der dog ingen grund til, for der er sket meget med materialet i de seneste år, og nu kan plader og planker i fibercement faktisk løfte husets arkitektoniske udtryk.

 

Hvad er fibercement?

Fibercement og eternit er én og samme ting, og det består i det store hele af cement og fibre, der typisk er plast eller cellulose. I de gode, gamle dage bestod fibrene af asbest, og så havde du et materiale, der var stort set uopslideligt og modstandsdygtigt mod flammer. Der var dog den hage, at asbest er voldsomt kræftfremkaldende, og derfor røg det ud i takt med, at sikkerhedsseler og røgfrie supermarkeder vandt indpas.

Nu er eternit igen politisk korrekt, og ofte finder du det altså under betegnelsen fibercement. I dag fås materialet i et væld af farver og former, så du ikke er begrænset til fordums kommunistgrå plader, og for mange husejere er det et solidt alternativt til træ og aluminium.

 

Hvad er der af fordele og ulemper ved fibercement?

Der er mange fordele og få ulemper ved fibercement som facadebeklædning. Hvis du vel at mærke får noget ordentligt mellem hænderne, for kvaliteten spiller naturligvis også ind her.

 

Fordelene er, at:

Fibercement er uorganisk. Eller, det er i hvert fald uorganisk, hvor det tæller, og det betyder, at råd, svampe- og insektangreb ikke spiller ind i de mange bekymringer, du ellers har som husejer. Selvom der er cellulose i fibercementen, er der ikke den store risiko for, at det går i forrådnelse eller bliver nedbrudt før tid, da cementen kapsler det inde.

Eternit er også stærkt og holdbart over for vind og vejr, selvom materialet er tyndt og let. Du kan spare en del centimeters tykkelse, hvis du vælger det til klimaskærm på din ydervæg. Det er også betydeligt lettere at vedligeholde end mange af alternativerne, og den kosmetiske vedligeholdelse vil sandsynligvis begrænse sig til lidt rengøring af plader og planker fra tid til anden.

Materialet er endda relativt billigt, og den lette montering er også med til at holde eventuelle håndværkerlønninger nede. Det er nemt at tilpasse, og det er nemt at opnå en flot finish på dit projekt.

 

Ulemperne er, at:

Eternit klæder ikke alle byggerier lige godt. Det er nemt at komme til at bo i et hus, der ligner en integreret institution, hvis du ikke er omhyggelig med farvepaletten. Vælger du en tarvelig løsning, er det helt sikker heller ikke noget, der får din huspris i vejret.

Fibercement ældes som kærnemælk i solen. Eller, så galt står det måske ikke til, men det patinerer i hvert fald ikke pænt. Du kan male nogle typer af eternitplanker og -plader med olieemulsionsmaling, hvis det begynder at se helt galt ud, men du bør undersøge, om eternitten er egnet inden. Der findes også reparationsmalinger, der passer til de enkelte produkter.

Fibercement kan ikke repareres på samme måde som eksempelvis puds eller brædder. Går en plade i stykker, er det svært at undgå, at den skal skiftes. Er de gamle plader blevet vejrbidte, kommer det uundgåeligt til at se mærkeligt ud, når der pludselig sidder en funklende ny midt i det hele.

 

"Brædder i fibercement, monteret på klink, ligner til forveksling træ, når du beundrer det fra afstand. Det er et taknemmeligt materiale, der burde give dig mange års ly med minimalt vedligehold."

 

Hvad koster fibercement?

Du skal regne med, at en planke i fibercement koster i omegnen 75-150 kroner i dimensionerne 8X200X3000 millimeter, og så er det din facade og valget af beklædningstype - altså måde at opbygge facaden, der afgør, hvor meget du skal bruge.

Du skal nok regne med en kvadratmeterpris på 150-500 kroner - afhængigt af plankevalg og fremgangsmåde.

For plader skal du nok regne med en 150-200 kroner kvadratmeteren. For begge typer skal du huske, at der skal mere til end bare plader, og dit valg af fremgangsmåde er afgørende for, hvad du skal bruge af eksempelvis gummibånd, metalprofiler og afstandslister.

 

Sådan monterer du en beklædning af fibercement

Det er dit valg af typer og udseende, der er afgørende for, hvordan du skal sætte din beklædning op. Der er dog nogle ting, du skal forholde dig til, uanset om du monterer plader eller brædder - og om brædderne sættes 'på klink' eller som 'en på to'.

Der er sandsynligvis en uddybende installationsvejledning med dit produkt, og den bør du følge nøje. Den kan nemlig også have indflydelse på eternittens garanti, og den er rar at have, for det er ikke alle fibercementbeklædninger, der lever op til forventningerne.

For det første bør du altid have afstand mellem beklædningen og terrænet, og den bør være mindst 15 centimeter. Har du brug for at komme nærmere jorden, bør du lave en decideret eternitsokkel, der tager det værste vand og sne.

Det er udmærket gør-det-selv-arbejde at montere plader i fibercement, og hvis du er lidt fiks på fingrene, kan du sagtens selv nå frem til et flot resultat.

 

Mellem din eternitbeklædning og det bagvedliggende vindpap skal der være mindst 22 millimeter luft. Derfor skal du altid have en omgang afstandslister siddende, så du er sikker på, at mellemrummet bliver ordentligt ventileret. Brug trykimprægneret træ, så du ikke skal bekymre dig om træets tilstand.

Brug EPDM-gummibånd i samlingerne. Det vil typisk sige, at alle dine afstandslister skal have en gang gummi. Sørg for, at målene på dine afstandslister passer med målene på dine gummibånd.

Bruger du planker, skal du altid regne med 30 millimeters overlæg mellem plankerne - uanset om du monterer på klink eller en på to. Uanset om du bruger planker eller plader, bør du tjekke, om du bør bruge sav, vinkelsliber eller noget helt tredje, når du skal tilpasse materialet.

Både plader og planker bør forbores, og du bør sikre dig, at dine skruer er egnede til opgaven. Du kan med fordel finde skruer, der passer i farverne til din eternit. Spørg eventuelt efter de rette skruer i dit byggemarked.

 

Anbefalet tilbehør

FÅ NYHEDER

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i lodtrækningen om et gavekort på 1.000 kr. 

NYHEDER I DIN INDBAKKE

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.