Filter
Viser 4 produkter

Lidt om persiennens historie

Nogle mener, at persiennerne blev opfundet i Persien (deraf navnet), mens andre kilder mener at kunne finde referencer helt tilbage til det gamle Ægypten.

Op gennem historien har lamellerne været lavet af rør fra vandplanter, bambusstrimler og mange andre materialer. De første veldokumenterede persienner finder man tilbage omkring 1760, hvor de var konstrueret af to-tommers træplader, ophængt i bændler.

Populariteten eksploderede dog for alvor i 1930’erne, hvor persiennerne blev serieproduceret med sigte på den almindelige forbruger. De mest almindelige lameltyper bestod på daværende tidspunkt af enten metal eller træ.

De senere årtier har persienner med PVC-lameller været meget fremme, men populariteten er dalende, da PVC’en har det med at falme og lider under begrænset holdbarhed. I dag er vi mere eller mindre tilbage til træ og metal som de foretrukne materialer.

Persienneteknikken, som vi kender den i dag, blev opfundet og patenteret i New Orleans i 1841 af John Hampson, og siden da har designet faktisk ændret sig forbavsende lidt.

Træpersienner eller aluminiumspersienner?

Der er ingen tvivl om, at persienner af aluminium er de mest udbredte herhjemme. Det skyldes nok flere faktorer, men den afgørende er uden tvivl prisen, som er overraskende lav. De fleste vælger den hvide model, men hos BAUHAUS kan du også få din persienne i sort eller sølv/alu.

Persienner af aluminium udmærker sig ved at være meget lette, hvilket naturligvis letter både opsætning og betjening i de tilfælde, hvor persiennen ønskes hejst helt op. Lamellerne er også meget tynde, så den ophejste persienne dækker kun en lille del af det øverste af vinduet.

Aluminiums-lamellerne er også helt glatte, og det gør rengøring forholdsvis nem. Man kan endda vaske dem eller bruse dem over, hvis der er behov for det.

Hos BAUHAUS har vi valgt Debel som leverandør til denne persiennetype. Debel er pæredansk og kendt for god kvalitet.

Træpersiennerne bliver dog stadigt mere populære. De er en hel del dyrere end alu-persiennerne, men den dekorative effekt er svær at komme uden om. Er prisen afgørende, kan du holde øje med vores tilbudsavis. Det sker ikke sjældent, at vi har persienner på tilbud.

Den generelle trend går mod bæredygtighed og naturmaterialer, og her passer persienner af træ godt ind i universet. Til træpersienner har vi valgt Kirsch som hovedleverandør – også her ud fra et princip om høj kvalitet.

Den mest kendte finish på træpersiennerne er nok den mørke eg, men du kan også få persiennerne som hvidmalede. Det kan være det bedste valg, hvis du gerne vil gøre rummet så lyst og let som muligt.

En træpersienne vejer cirka dobbelt så meget som en tilsvarende model i aluminium. Den er dermed lidt tungere at løfte op, men den mekaniske del er naturligvis dimensioneret til det og fungerer helt efter hensigten.

Selv om lameloverfladen i sagens natur ikke kan være helt så glat som aluminium, er træet pudset og behandlet, så afstøvning i praksis ikke er noget problem.

Hvis du er lidt i tvivl om, hvorvidt det i det hele taget er persienner, du skal have, kan du også tage et kig på vores hovedkategori til vinduesafdækning, hvor du også finder lamelgardiner, rullegardiner og flere andre alternativer.

Opsætning og tilpasning af persienner

Hvis du vil have persiennen til at dække vinduet helt, bør du vælge en størrelse, der er en smule bredere end vinduet. På den måde behøver du ikke at tilpasse persiennen, men kan blot sætte den op.

Det mest elegante resultat fås dog, hvis persiennen sættes op inde i selve vinduesrammen. Er dine vinduer i standardbredde, kan du ånde lettet op, for hos BAUHAUS har vi alle typiske bredder færdigtilpasset og lige til at sætte op.

Du kan dog komme ud for, at vinduet ikke følger de almindelige standarder, og så er der ingen vej uden om at skulle tilpasse persiennen, hvis den skal ind i vinduesrammen. Her skal du vælge en persiennebredde, der er en anelse større end vinduesrammens indvendige mål. I princippet kan du i mange tilfælde nøjes med at tilpasse persiennen i den ene side, men det pæneste resultat opnås, hvis du fjerner lige store stykker fra begge sider.

Er der tale om en aluminiumspersienne, består persiennen af en metalskinne foroven, en smallere metalskinne forneden og derimellem en række lameller. Start med at opmærke bredden på metalskinnerne, og sav dem til med en nedstryger.

Herefter hænges persiennen op, og lamellerne klippes til. Metallet er så tyndt, at du sagtens kan gøre det med en almindelig saks. Ellers kan du også til billige penge købe en speciel persienneafkorter. Den er lidt nemmere at bruge, fordi den kan indstilles til at klippe helt ensartet.

Træpersienner er lidt vanskeligere at korte af, da hver enkelt lamel skal saves særskilt. Her skal du bruge en skarp, fintandet sav, så træet ikke flosser for meget.

Hos BAUHAUS fører vi persiennerne i forskellige længder, og her gælder det om at vælge den kortest mulige model, som kan dække vinduet i hele højden.

Persiennen kan sagtens fungere, selv om den er lidt for lang, men alt efter, hvor godt højden passer, kan der opstå en ”klump” af lameller forneden. Hvis det irriterer dig, er det forholdsvis let at afkorte højden.

Start med at tage de små hætter, der sidder under bunden på den nederste skinne, af. Hætterne fastgør den nederste skinne til styresnorene, og når de fjernes, løsnes den nederste skinne. Du kan nu trække de overskydende lameller ud af styresnorene.

Når du har fjernet det ønskede antal lameller, trækkes styresnorene tilbage igennem den nederste skinne, og fastgøres med hætterne. Resultatet vil være lidt overskydende styresnor, som hænger ud forneden. Den kan du blot klippe af.

Fortvivl ikke, hvis du synes, beskrivelsen af persiennetilpasningen er lidt kryptisk. Alle persienner leveres med en brugsanvisning, hvor hele processen er illustreret med selvforklarende billeder. Det er faktisk nemmere, end det måske lyder.

Persienner

Viser 4 produkter
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
 
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto