Forlæng levetiden med oliering og pleje af træbordplader

Oliering af bordplade | Pas godt på bordpladen | BAUHAUS

Giv din bordplade olie et par gange om året, og giv træet den helt store omgang, hvis det med tiden er kommet til at se træt og træls ud.

 

En træt og træls bordplade er en kæp i hjulet, hvis du ellers forsøger at holde hjem og køkken rent og indbydende, for det virker hverken pænt eller hygiejnisk med en ridset, nasset bordplade. De to ting vil nemlig oftest hænge sammen, for en ubeskyttet overflade er langt mere tilbøjelig til at tage imod alle de gode sager, du spilder på den.

 

Hvilke typer bordplader kræver pleje?

Bordplader i træ trænger fra tid til anden til en kærlig hånd. Lakerede og malede bordplader skal have henholdsvis lak og maling en gang imellem, mens en ubehandlet eller olieret bordplade i massivt træ bør til gengæld få olie i ny og næ. En plade i laminat bare skal slides ned. Den kan du nemlig ikke stille noget op med.

 

Hvorfor skal bordet olieres?

Olie passer på dit træ. Olie hærder op og giver bordpladen en hård og smudsafvisende overflade. Træ, der er mættet i olie, suger ikke vand til sig, men det tørrer heller ikke ud. Det betyder, at du undgår revnedannelser, der ellers giver anledning til store problemer med vand og nassede sager, der har for uskik at søge ned i revner og sprækker. Især på køkkenbordet.

Du forlænger altså bordets levetid betragteligt, hvis du gi'r det en gang olie, ligesom du får nemmere ved at holde det rent i det daglige.

Det er vigtigt, at din bordplade afviser vand og væske, hvis dit bord skal holde længe, og det er her, olien kommer ind i billedet. Det giver nemlig træet en vand- og smudsafvisende overflade.

 

Hvilken type olie skal jeg bruge?

Der er flere veje at gå, når du skal vælge olie til bordpladen. Du kan vælge et naturprodukt som ren linolie, der er lavet af hørfrø. Du kan endda få koldpresset jomfrulinolie, der er af allerhøjeste kvalitet, uden du bliver ruineret af den grund. Linolie har en masse gode egenskaber, men den bedste i denne sammenhæng er, at den hærder rigtig fint op.

Derudover tager den atmosfærens ilt til sig, hvilket får olien til at udvide sig - med op til 20 procent. Derfor er olien god til at skabe en ny overflade på ridsede og beskadigede bordplader. Endelig har linolien, der ret beset er hørfrøolie, den store fordel, at det ikke er giftigt, og det er jo rart, når vi taler om køkken- og spiseborde.

Ren linolie tager dog relativt lang tid om at tørre, ligesom lyse træsorter nok vil gulne eller mørkne lidt af linolien.

Der findes flere alternative køkkenbordsolier, som for det meste også er linolie, der bare er tilsat én eller flere ingredienser og behandlinger. Det kan være pigmenter eller et stof, der får olien til at hærde hurtigere.

Linolie & alternative olier

 

 

Hvor ofte skal min bordplade olieres?

Et spisebord skal olieres efter behov, og det vil sige, når det begynder at se træt, ridset eller tørt ud. Et køkkenbord er til gengæld mere udsat, og især omkring vasken vil der være behov for at give træet lidt olie fra tid til anden. Du skal nok give bordet olie et par gange om året, men det er heldigvis en mindre omgang, pladen skal have her.

Vask bordet ned med grundrens, og fordel lidt olie ud på bordpladen. Lad det sidde i 20-30 minutter, og polér olien godt ind bordpladen. Tør overskydende olie af med en fnugfri bomuldsklud, og lad bordet hvile natten over, så olien når at hærde. Husk at putte klude i en pose med lidt vand, og husk at slå knude på posen - så skidtet ikke selvantænder.

Vær forsigtigt med at bruge sæbe på bordpladen i det daglige, da det opløser fedtet og dermed olien, så bordpladen mister sit beskyttende lag.

Påfør olien langs fibrene, lad den trænge ind og hærde op, og polér til sidst. Det er kernen i at holde dine træbordplader pæne og sunde.

 

Sådan får du bordpladen pæn igen

Er din bordplade slidt - eller helt ny, er det en lidt mere omstændelig proces, vi står overfor. Hvis bordpladen er ny, skal vi give begge sider olie. Er den gammel, ville det være dejligt, om vi kunne give begge sider olie, så hvis den kan afmonteres, er det værd at overveje.

 • Hvis bordet tidligere har været malet og lakeret, er det naturligvis vigtigt, at alle rester af lak og maling er længe borte.
 • Vask pladen grundigt med grundrens - på begge sider, hvis muligt.
 • Lad bordet tørre helt.
 • Slib bordet, hvis det trænger. Brug gerne en excentersliber, og start med grovkornet sandpapir og slut af med fint.
 • Støvsug bordpladen, og tør efter med en hårdt opvredet klud. Lad bordet tørre helt.

Med linolie:

 • Påfør olien i et tyndt lag på langs af fibrene, og brug gerne en stiv pensel, så det bliver hjulpet lidt på vej ind i træet.
 • Gå i seng, og giv bordet 12-24 timer til at absorbere linolien.
 • Tør bordet af en med en klud.
 • Tjek, om olien er trængt ind, og om pladen trænger til mere. Hvis overfladen er mat eller pletvis mat, skal bordet have mere olie. Første lag skal dog være absorberet og hærdet, før du kan give bordet en omgang til. Mærkes pladen fedtet, er den ikke klar.
 • Giv pladen endnu et tyndt lag olie.
 • Vent, og polér med en blød klud, når olien er hærdet op.

Med bordpladeolie:

 • Tjek - og følg - først og fremmest vejledningen på produktet.
 • Påfør olien i et godt lag i fibrenes retning med en hård pensel, der er med til at massere olien ind i træet.
 • Lad olien sidde i 20-30 minutter.
 • Tør overskydende olie af med en blød klud.
 • Vent en times tid.
 • Polér bordet med en blød klud.
 • Lad olien hærde natten over
 • Giv bordet olie igen - denne gang kun en smule - cirka et snapseglas fuldt til et stort køkkenbord.
 • Lad olien sidde 20-30 minutter, og tør det overskydende af
 • Polér efter et par timer.
 • Har du tålmodigheden til det, kan du give bordet en sidste gang.

Husk for guds skyld at pakke alle klude væk i en lufttæt beholder med vand. Man ved jo aldrig, om det lige er dig, der er den uheldige type, som mister hjemmet til en kludebrand.

FÅ NYHEDER

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i lodtrækningen om et gavekort på 1.000 kr. 

NYHEDER I DIN INDBAKKE

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i lodtrækningen om et gavekort på 1.000 kr.