Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Fut ukrudtet af med en god brænder

Ukrudtsbrænder | Giv ukrudtet gas og flammer | BAUHAUS

En ukrudtsbrænder er en glimrende måde at blive ukrudtet kvit, men den kræver lidt kendskab og omtanke, hvis resultatet skal være godt og sikkert.

 

Hvad er en gasbrænder til ukrudt?

Hvor ukrudt oftest behandles mekanisk eller kemisk, kan gasbrænderen virke som en god, tredje mulighed. Her slipper du nemlig for en stor del af det fysiske slid, der følger med, når ukrudt skal trækkes op af flisegangen. Samtidigt slipper du også for dømmende blikke og dårlig samvittighed, når du trækker rundt med en dunk gift på ryggen.

Med en ukrudtsbrænder, lidt gas og en flamme varmer du planten tilpas meget, så den opgiver ævred. Det havde måske været mere korrekt at kalde apparatet for en ukrudtskoger, for det er faktisk dét, du skal sigte efter. At varme planten tilpas op, så dens celler sprænger, og den ikke længere kan holde på saft og kraft. Så dør planten, og du slipper for at luge.

Ukrudtsbrændere kan have flere forskellige udformninger. De fås som gasbrændere, der med flammer tager livet af planterne, og her kan du vælge mellem en lille stokke-agtig udgave, der er handy til de små arealer, og den store gasbrænder med flaske, vogn og hele pivtøjet. Det er den, du bør overveje, hvis du har meget store arealer, der skal brændes.

Der findes også elektriske udgaver, hvor tusindvis af watt leverer varmen til dit projekt, og her slipper du for at bekymre dig og gasbeholdning og tændte apparater. Til gengæld skal du slæbe rundt på en ledning.

 

 

Hvad har den af fordele og ulemper?

Der er mange fordele ved en ukrudtsbrænder. Du slipper for det hårde slid og slæb med at trække og slide ukrudtet op af jorden, og den manglende gift gør, at du kan se børnebørn og naboer i øjnene.

Det er nemlig én af de store ulemper. At man med en lille, kontrolleret brand ikke undgår at skabe brandfare. Og gener. Du bør nemlig overveje, om du skal holde gasbrænderen langt fra de planter, du er glad ved, for de tager også skade af varmen.

De små gasbrændere er billige i anskaffelse og dyre i gas, og det forholder sig lige modsat med de store. Elbrænderne er i den billige ende, og her slipper du for gashandel. Til gengæld bruger de en del strøm, og de er typisk lidt mere langsommelige at bruge.

Fjerner du ukrudtet med ukrudtsfjernere og manuelt arbejde, forsvinder ukrudtet nu og her. Det gør det ikke med brænderen.

En elektrisk ukrudtsbrænder har mange fordele, og du slipper for gasflasker og åben ild. Til gengæld tager brænderiet typisk en anelse længere tid.

 

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Det er ikke kun ukrudtet, der er i fare, når du har gang i brænderen, for det er ufatteligt, så mange gange brandvæsenet må rykke ud til ildebrande, der skyldes skødesløshed med brænderen. Det er ikke mange år siden, at arenaen Gigantium i Aalborg brændte på grund af en ukrudtsbrænder. Ja, selv salig Flemming Bamse Jørgensen mistede sin bolig til en sådan hændelse tilbage i 1990'erne.

Gasforbruget kan også hurtigt løbe op, hvis du bruger en lille stokkebrænder på et stort areal, og de små dåser er en dyr måde at få sin gas på.

Det er vigtigt, at du bruger ukrudtsbrænderen rigtigt, hvis du vil opnå en ordentlig effekt, og det kræver altså, at du får sprængt cellerne i planten.

Det er ikke en engangsforeteelse at give ukrudtet et skud varme, og du kan godt regne med, at der især skal lægges lidt energi det første år, du er i gang med brænderen. Jo mere flittig, du er i foråret, desto bedre, og jo mere flittig, du er første år, desto mindre arbejde i de kommende.

Følger vi kalenderåret, bør du give ukrudtet en omgang i januar eller februar. Vælg en kold, klar dag, hvor der er godt med minusgrader og ingen sne. Der er ukrudtet nemlig i forvejen udsat.

I vækstsæsonen, når alting og især ukrudtet pibler frem, fatter du brænderen hver anden uge. Det er i perioden fra ultimo marts/primo april til midsommer. Fra midsommer og til midt i efteråret kan du nøjes med at give det en omgang hver tredje uge - og til sidst efter behov. Giv ukrudtet en sidste gang inden jul.

Det kan ikke understreges, hvor vigtig sikkerheden er, når du bruger en ukrudtsbrænder, for de er skyld i hundredvis af udrykninger og store brande hvert eneste år.

 

Sådan bruger du en ukrudtsbrænder

Inden du går i gang, tager du lige et kritisk kig på vejrudsigten. Har den sagt ugevis med høje temperaturer og ingen regn, bør du lade brænderen stå, for haven er altså en potentiel krudttønde, når den får med ukrudtsbrænderen. Blæsevejr er heller ikke for heldigt brændevejr.

Nå, vi tager vores forholdsregler, som blandt andet er at fjerne let antændeligt materiale og have en spand vand ved hånden, og så går vi i gang.

 • Varm ukrudtet med brænderen med cirka 10 centimeters afstand. Bruger du en elektrisk, følger du dens afstandsanvisninger.
 • Varm ukrudtet et par sekunder. Ukrudtet skal nedbrydes og ikke brændes væk, for så vil rødderne sandsynligvis bare spire igen.
 • Tjek eventuelt, om ukrudtet har fået nok ved klemme det mellem to fingre. Det skal være blødt, og dine fingre må gerne efterlade mørke pletter på ukrudtet. Så er cellerne nedbrudt.
 • Brug en plade eller lignende mellem brænderen og hække og buske, så du ikke kommer til at svitse dine ønskede og elskede planter.
 • Fej det døde ukrudt væk efter et par dage, eller fut det af med brænderen næste gang.

 

Hav styr på sikkerheden:

 • Afmonter gassen, når du ikke bruger brænderen.
 • Stil ikke en brandvarm brænder på plads.
 • Efterlad ikke en tændt brænder.
 • Brug ikke brænderen op ad brændbare ting. Det virker næsten nedladende at sige, men brandvæsenet rykker alligevel ud flere hundrede gange årligt på grund af skødesløse ukrudtsafbrændere.
 • Gå en runde og tjek, om der ligger noget og ulmer. Er der røg, og lugter der brændt nogen steder?
 • Brænder du i tørre perioder, hvilket du ikke bør, kan du overveje at vande området både før og efter.

 

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.