Guide: Sådan dyrker du økologisk i dit drivhus

Ekspert: Sådan dyrker du dit eget økologiske drivhus | BAUHAUS

I en tid hvor bæredygtighed og miljø kommer mere og mere på dagsorden, er økologisk dyrkning hjemme hos danskerne blevet meget populært. Alt i alt er et økologisk drivhus et helt almindeligt drivhus, hvor der bare ikke er brugt kunstgødning eller andre kemiske hjælpemidler. Det hele skal være økologisk, før du kan kalde dit drivhus økologisk. Det er præmissen.

Det er faktisk ikke så svært at få et drivhus til at levere tomater, agurker og andet godt, selvom du ikke må bruge kemisk hjælp. Det kræver naturligvis lidt tilpasning, men tilfredsheden ved at kunne plukke sine egne tomater og uden den mindste bekymring tage en bid, er altså til at tage og føle på. I guiden her finder du alt det, du skal vide for at lave dit eget økologiske drivhus.

At du bare kan plukke og spise uden bekymringer, er noget af det bedste ved et økologisk drivhus.

 

Ekspert: Du skal være godt forberedt

I denne guide har vi hos BAUHAUS allieret os med Morten Krebs, der er gartner og ejer af Gartneriet Krebs. Morten Krebs ved alt, der er værd at vide om at dyrke grøntsager i et økologisk drivhus, og netop derfor har vi spurgt ham til råds, så du kan blive klædt godt på til selv at kaste dig ud i det.

Noget af det vigtigste, du skal gøre, for at sikre dig, at dit økologiske drivhus bliver en succes, er at forberede det godt.

”Du skal gøre dit drivhus fuldstændig rent, før du sætter dine økologiske planter ind. Du må ikke have planter stående, der har overvintret i drivhuset. Der starter det største problem, der kan opstå ved både økologisk og almindelig dyrkning i drivhus. Der kan være lus, rødt spind og hvide fluer, som sidder i de overvintrende planter. Så har du smitten med det samme, når du sætter dine nye planter ind”, siger Morten Krebs.

”Det er det allervigtigste, når du skal dyrke økologisk. Når du køber dine planter hos forhandleren, vil de altid være rene og uden skadedyr. Hvis du har et helt rent drivhus, når du starter din økologiske dyrkning, er det meget få skadedyr, der kommer ind og angriber dine planter.”

Du skal altså gøre dit drivhus rent, inden du kan omdanne det til et økologisk drivhus. Det er heldigvis ikke den store videnskab. Du skal faktisk bare bruge vand, sæbe og knofedt.

”Når du gør dit drivhus rent, skal du ikke gøre det med alverdens kemikalier og midler mod skadedyr. Det er bare med vand, sæbe og grundighed. Noget som rødt spind, der går i tomater og særligt agurker, gemmer sig inde i sprækkerne i drivhuset. Men de vil allerhelst sidde på noget grønt. Derfor er det vigtigt, at du både gør rent og sørger for, at der ikke overvintrer nogle planter i dit drivhus”, siger Morten Krebs.

Heldigvis kan du også bekæmpe skadedyr på en økologisk måde, hvis problemet skulle opstå, selvom du har gjort omhyggeligt rent.

”Du kan sagtens købe biologisk bekæmpelse mod de skadedyr, der kommer i et økologisk drivhus. Hvide fluer er altid et problem, når man vil dyrke tomater eller agurker. Det er de især, hvis du ikke har vasket dit drivhus. Her kan du købe nogle små snyltehvepse, som du sætter ud i sit drivhus. De vil så dræbe de hvide fluer, der kommer. Man kan altså købe insekter til at sætte en stopper for skadedyr. Alt sammen på en økologisk og naturlig måde.”

Har du overvejet at bygge dit eget drivhus? Få hjælp til det lige her.

Friskplukkede økologiske agurker, der kan spises direkte fra planten, er en af fordelene ved at dyrke økologisk.

 

Sådan får du dine økologisk planter til at vokse

Når du handler økologiske planter hos dit lokale gartneri, får du en plante, der er fuldkommen fri for kunstgødning og kemikalier. Det betyder dog ikke, at den ikke har fået næring nok. Tværtimod er økologisk gødning sprængfyldt med alt det, som planter har allermest brug for, når de skal vokse sig store og frugtbare.

Derudover er økologiske planter behandlet med biologisk bekæmpelse mod skadedyr. Derfor får du både en sund og rask samt stærk og næringsfyldt plante, når du køber en økologisk tomat-, agurke- eller anden slags plante.

”Hønsepiller er den bedste type økologisk gødning, du kan købe. Det er hønsemøg, der er lavet i pilleform. Det er rigtig godt for planterne, og det er meget nemt at gøde din økologiske planter med. Du tager dine hønsepiller og lægger på jorden omkring planterne. Dernæst vander du, og så siver næringen ned til planten”, fortæller Morten Krebs.

Når du dyrker økologisk, må du selv bestemme, om du dyrker dine planter i en potte eller direkte i jorden inde i drivhuset. Hvis du har kapilærkasser stående, skal du dog overveje et alternativ.

”Mange dyrker økologisk direkte i jorden. Du planter simpelthen bare planterne ud af potterne og ned i jorden inde i drivhuset. Det er sværere at dyrke økologisk i kapilærkasser. Du kan ikke bare putte kyllingepiller i vandet, da de danner nitrit. Det ender sjældent særlig godt. Det er bedre, at du potter en plante op i en potte eller i jorden. En tomat- eller agurkeplante skal have cirka 35 liter jord, uanset om den står i en potte eller i jorden”, lyder det fra Morten Krebs.

Morten Krebs har også et god råd til at sørge for, at dine økologiske planter får rigeligt med næring og vand.

”Jeg vil anbefale, at du sætter en timer på din vandhane. Man bruger typisk et drypsystem i et hobbydrivhus, uanset om det er økologisk eller ej. Så sætter du systemet til at vande et kvarter hver anden dag i starten. Det kan du nemt indstille timeren til. Under dryppinden kan du lægge kyllingepillerne, så vandet løber igennem og tager gødning med ned i jorden.”

”Du kan faktisk tage på ferie og lade drypsystemet klare resten. Det koster heller ikke særligt meget. Du kan købe en timer for 2-300 kroner. I takt med at planterne bliver større, kan du øge vandingen. Når du er omkring sommertiden, er du nok der, hvor dine planter skal vandes to gange et kvarter om dagen. Men det finder du ud af henad vejen. Dog er det typisk sådan”, fortæller Morten Krebs.

 

Du kan smage, at dine planter er økologiske

Når du dyrker økologisk i dit drivhus, ved du, at det, du dyrker, er fri for kemikalier og andet, der ikke er godt for din krop. Det kan både mærkes og smages. Det har du sikkert selv bemærket, når du har plukket en økologisk agurk eller tomat og taget en bid. Men hvad er det egentlig, der gør, at man kan smage økologien? Det spurgte vi Morten Krebs om.

”Du kan smage, at der er mere tørstof i en økologisk grøntsag. Der er mere tørstof i både grøntsager og frugter, der er dyrket økologisk. Det er en god ting, hvis man skulle være i tvivl. Det giver mere kraft til grøntsagen eller frugten” siger Morten Krebs.

”Smagen er selvfølgelig et vigtigt element, når du arbejder med økologi. Men det er mest for din egen sundheds skyld, at du skal dyrke økologisk. De fleste mennesker tænker jo over, om det, de putter i munden, er godt eller skidt. Der er selvfølgelig også et miljøspørgsmål, men når vi snakker om dit eget økologiske drivhus, er det en nydelse, at du kan gå ud og plukke noget, du selv har sået, og putte det i munden uden bekymringer.”

FÅ NYHEDER

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i lodtrækningen om et gavekort på 1.000 kr. 

NYHEDER I DIN INDBAKKE

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i lodtrækningen om et gavekort på 1.000 kr.