Gulvpaneler: Prikken over din vægs i

Gulvpaneler og fodpaneler | Gør det selv | BAUHAUS

I dit hjem har det par flotte vægge. De er måske nymalede, måske er de lige blevet sat op. Du ser på dem og tænker, at de så flotte, som vægge kan være. Alligevel føler du, der mangler noget. Det, der mangler, kan meget vel være gulvpaneler. Gulvpaneler er nemlig med til at fuldende dine vægge.

Gulvpaneler – eller gulvlister eller fodpaneler – er prikken over i’et, når din væg skal have den sidste finish. Noget af det bedste ved gulvpaneler er, at du faktisk selv kan lave dem, uden du skal være særlig ferm til håndværk.

Skal du have nyt gulv? Læs mere om nye gulve her

Gulvpaneler

Alle kan lære at sætte fod- og gulvpaneler op. Selv de sværere hjørnesamlinger kan alle være med til.

 

Sådan sætter du dine egne gulvpaneler op

Du skal selvfølgelig have selv fodpanelerne klar. Så vi tager udgangspunkt i, at du har købt de rigtige materialer og er klar til at montere dem.

Skal du købe lister til gulvpaner? Du kan gøre det lige her.

Først skal du måle op. Det er essentielt, for ellers kan du ikke vide, hvor lange dine paneler skal være. Det er lidt forskelligt, om det er et gulvpanel, der skal løbe fra en væg til en anden, eller om du skal sætte et gulvpanel ind, hvor der engang var en dør.

Du skal måle afstanden mellem de to flader og skære til. Hvis gulvpanelet skal monteres mod et andet panel, skal du sørge for, at der bliver skåret vinkelret, så de to flader kan mødes. Der skal skæres, så du skal banke panelerne på plads. Det kræver altså en vis præcision i målingen og beskæringen.

Det er smart at bruge en multicutter til formålet. Den stryger igennem panelerne, som var de blødt smør, der blev mødt af en varm kniv. På den måde får du rene, rette og glatte linjer, hvor du skærer, og det gør, at du får et bedre resultatet i sidste ende.

Når du har skåret dit gulvpanel, så det passer til enten væggen eller det eksisterende panel, skal du montere det. Hertil skal du bruge monteringslim og eventuelt en dykker eller to til at holde panelet ekstra godt fast. Enderne på panelerne – både dem, der sidder i forvejen og det nye – skal du påføre en smule trælim. Til slut banker du gulvpanelet på plads med en hammer og en træklods. Du må aldrig banke direkte på gulvpanelet.

Skal du lægge et klikgulv? Læs alt om klikgulve lige her.

 

Sådan får du styr på detaljerne med gulvpanelet

I og med at du er i gang med at sætte et gulvpanel op, har du nok en meget god idé om, hvordan sådan et ser ud. Så ved du sikkert også, hvad en fejeliste er, og hvordan sådan en ser ud. Hvis ikke, så er den lille liste, der sidder uden på gulvpanelet. En fejeliste har den funktion, at den gør det lettere at komme til at feje langs væggen. Desuden er den god for æstetikken, da giver en flot overgang mellem gulv og panel.

Du monterer fejelisten med 35 mm dykkere og trælim i hver ende. Sørg for at enderne mellem fejelisterne sidder forskudt i forhold til panelernes ender. Det ser pænere ud.

Når du har monteret dine fejelister på dit gulvpanel, er det tid til den sidste del af arbejdet. Du skal have akrylfugemasse til formålet. Fugemassen skal du bruge mellem gulvpanelerne og væggen. Du kan sagtens male akrylfugemassen over, og når du har gjort det – hvis du altså vurderer, at det er nødvendigt – er du færdig med arbejdet.

 

Sådan får du dine gulvpaneler til at passe med hjørnerne

Hvis du bruger en skærekasse, kan du let få de helt rigtige vinkler på dine gulvpaneler. Vinklerne skal være 45 grader, og du placerer blot gulvpaneler i skærekassen, og så er det bare at save derud af.

Når panelerne er skåret til, placerer du dem ved hjørnet. Husk at skære korrekt, så det er 45 grader den rigtige vej. Der er forskel på, hvordan du skal snitte afhængigt af, om hjørnet går ind eller ud.

Til sidst limer du enderne sammen ved hjørnet samt fastgør panelerne med stifter.

FÅ NYHEDER

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i lodtrækningen om et gavekort på 1.000 kr. 

NYHEDER I DIN INDBAKKE

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i lodtrækningen om et gavekort på 1.000 kr.