Filtrer på...

Kompostkværn
Rating
Effekt (W)
Pris
DKK
Varemærke
Lager og levering
Sorteret efter:
Viser 10 produkter
Filter
Viser 10 produkter

Hvad er en kompostkværn, og hvordan fungerer den?

En kompostkværn er en maskine, der kværner og snitter dit haveaffald, så det findeles og bliver bedre egnet til kompostering. De fleste maskiner fungerer ved, at grene og andet haveaffald kommes i en tragt ovenfra og føres gennem en kværn med snitteknive. Nederst kommer det kværnede og finddelte haveaffald ud, hvor det opsamles i en praktisk boks.

Hvem har brug for en kompostkværn?

Hvis du irriteres over at skulle køre grene og andet haveaffald på genbrugspladsen, er kompostkværnen måske den løsning, du hidtil har overset.

De fleste kværne klarer nemt selv tykkere grene på 3-4 centimeter i diameter, så der er ikke meget haveaffald, den må give fortabt over for. Resultatet er en bunke flis, trevler og bladstumper, som kun fylder en brøkdel af den bunke grene, du startede med.

Det er for så vidt let at fylde i en sæk og bortskaffe, men det er der egentlig ingen grund til. Træflis er jo eksempelvis normalt et materiale, du betaler penge for at anskaffe, men med en kompostkværn kan du lave den selv.

Flisen er et udmærket materiale til at strø på gangstier eller bruge som afdækning i bede og mellem træerne. Flisen er med til at holde på fugten på varme sommerdage, og om vinteren beskytter den planterødderne mod frost. Det er også en udmærket og bæredygtig ukrudtsbekæmpelse, idet et lag flis bremser ukrudtets spiring.

Kompostkværnen er også for dig, der gerne vil have et bæredygtigt havebrug, hvor næringsstofferne så vidt muligt genanvendes, og kunstig gødskning reduceres. Du kan sagtens kompostere hele grene uden en kompostkværn, men der er flere ulemper forbundet med det.

Først og fremmest kan de ikke komme i en almindelig kompostbeholder på grund af størrelsen, så du kommer til at skulle have en rodet kompostbunke liggende. Og du må forvente, at bunken med tiden bliver stor. Det tager nemlig adskillige år for en tyk gren at kompostere.

Helt anderledes forholder det sig, hvis du kører grenen gennem en kompostkværn først. Findelingen gør det muligt at få den i kompostbeholderen, og komposteringen går også mange gange hurtigere.

Udnyt de forskellige typer af haveaffald optimalt

Selv om du sagtens kan kompostere alt dit haveaffald i én kompostbunke eller -beholder, er det ikke altid hensigtsmæssigt. For selv om en tyk gren er lettere komposterbar efter at være snittet til flis, tager processen stadig ganske lang tid.

Helt anderledes forholder det sig med finere hækkeafklip og lignende bladrigt affald. Kører du det igennem kompostkværnen, får du et langt finere slutprodukt, som komposterer ret hurtigt. Fylder du begge dele i samme kompostbeholder, vil du efter nogen tid have en udmærket kompost, som dog er iblandet en del endnu ikke færdigkomposteret materiale.

En løsning på problemet kan være at si den fine kompost fra og genkompostere de større dele, men det er en smule besværligt.

Alternativt kan du gøre en indsats på forhånd og dele råmaterialet op, før det kommer i kværnen. Fint løv og kviste for sig og større grene for sig. Sidder der kviste og blade på de store grene, kan de hurtigt fjernes og komme over i den anden bunke. På den måde kan du lave en god hurtigkomposterende blanding af det fine materiale, mens den grovere og forholdsvis rene flis kan bruges til udlægning som tidligere nævnt.

Valg af kompostkværn

Komposterer du kun små mængder haveaffald, vil det som regel være tilstrækkeligt med en af de mindre og billigere modeller. De tager typisk lidt længere tid om arbejdet, men det betyder ikke så meget, hvis mængderne er små. Skal du til gengæld kværne ofte og længe, kan en kraftigere model gøre hele forskellen. En gren på en meter kan måske kværnes på den halve tid med en kraftig motor, og det er ikke uden betydning ved større mængder.

Vær også opmærksom på kværntypen. De lidt bedre modeller er ofte udstyret med valser, som selv trækker materialet ned, mens andre måske kræver, at det skubbes ned. Det kan være en smagssag, om du foretrækker det ene eller det andet. Tag eventuelt en snak med en medarbejder i din lokale BAUHAUS. Her vil du kunne få yderligere informationer om fordele og ulemper ved de forskellige modeller.

Optimer komposteringen i den lukkede kompostbeholder

Kompostering kan foregå på flere måder, som hver har både fordele og ulemper. Den mest almindelge metode er den diskrete lukkede kompostbeholder i plast, som ikke gør det store væsen af sig i haven. Ofte tilsætter du kompostorm, som under gunstige forhold kan kompostere utrolig hurtigt og effektivt. Ideen er, at du forsøger at holde en god balance mellem vådt og tørt. En del haveaffald er relativt tørt og luftigt, og kombineres det med almindeligt køkkenaffald, som er forholdsvis vådt i karakteren, skabes en optimal balance, hvor lagene iltes godt og ormene boltrer sig.

Vinteren er dog som regel et problem for den lukkede kompostbeholder. Bliver temperaturen for lav, stopper ormenes aktivitet, og kommer temperaturerne ned på frysepunktet, dør de ganske enkelt. Om vinteren er der typisk heller ikke luftigt haveaffald til at udbalancere køkkenaffaldet, så miljøet bliver for fugtigt og iltfattigt. Resultatet er en grim lugt og ringe kompostering. Der er dog flere mulige tiltag, som kan forbedre forholdene. Eksempelvis kan du i de kolde måneder isolere kompostbeholderen med en vintermåtte eller lignende. Det kan i mange tilfælde være nok til, at ormene ikke går helt i stå. Der skal også fortsat tilsættes nogenlunde lige dele tørt og vådt affald. Derfor kan det være en god ide at lægge haveaffald til side et tørt sted i efteråret, som så løbende kan tilsættes i vinterhalvåret sammen med køkkenaffaldet. 

Kompostkværn

Viser 10 produkter
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
 
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto