Hjælp til afsyring af murværk: Sådan gør du


Det bedste du kan gøre for din mur, når du skal afsyre den, er at lade være. Det er måske ikke det svar, du ledte efter, og du skal også nok få hjælp til at afsyre i artiklen her, men det bedste er, at du lader være. Når du afsyrer dit murværk, kan du ikke undgå at ødelægge en del af mørtlen mellem murstenene og altså ikke kun fjerne den overskydende mængde mørtel, der sidder på overfladen af murstenene.

Kalk er basisk, syrer er surt, og sammen neutraliserer de to hinanden. Det går ud over mørtlen, der bliver ødelagt af afsyringen. Det er jo en god ting, når du vil fjerne overskydende mørtelrester fra din mur, men det er bare knap så godt for mørtlen, der sidder mellem murstenene. Du risikerer også, at afsyringen efterlader muren med farveforandringer i mursten og i fugerne. Det er altså ikke bare lige ud af landevejen at afsyre sit murværk.

Alternativt til afsyring kan du lade regn, vind og vejr fjerne mørtelrester løbende eller selv give dig i kast med en stiv kost.

Hvis du vil blive klogere på murværk, kan du læse mere lige her.

Afsyring af murværket kan komme salpeterudtræk og kalkudblomstringer til livs


Udover mørtelrester på murværket kan der også sidde et hvidt lag eller slør på dine mursten. Dette lag kaldes enten for salpeterudtræk eller kalkudblomstring. Dette hvide lag eller slør, der sammen med overskydende mørtel bestemt ikke pryder din væg, kan og vil faktisk gå væk af sig selv med tiden.

Hvor mørtelrester giver sig selv i forhold til oprindelse – det er jo bare rester fra fugningen mellem murstenene – så er det hvide kalkslør et resultat af en kemisk reaktion mellem kalken og vandet i mørtlen. Reaktionen sker typisk, fordi der er blevet brugt for meget vand, og det kan være nærliggende at forsøge at vaske salpeterudtrækket væk med vand, men det må du endelig ikke gøre. Det forværrer kun problemet.

Det skal siges, at kalkudblomstringer eller salpeterudtræk er helt ufarlige for dit murværk. Det er kun dine øjne, der lider overlast af det hvide slør. Så hvis du kan leve med synet, så lad det sidde et års tid og se, om det ikke forsvinder af sig selv. Hvis ikke, kan du gå til værks med en stiv kost eller en omgang afsyring. Afsyring har dog, som nævnt, nogle negative sider, og du risikerer at gøre skade på dit murværk.

Relaterede produkter

Sådan afsyrer du dit murværk


Hvis du er indforstået med alt det, vi tidligere har nævnt for dig og bare vil have afsyret din mur – og det skal du også bare have lov til – er der nogle ting, du skal være opmærksom på. Du skal bruge saltsyre til formålet, og saltsyren skal være teknisk ren saltsyre med 25 baumegrader. Det betyder, at der ikke må være hverken svovl eller andre kemikalier i syren, for så risikerer du, at din mur bliver misfarvet.

Baumegrader er en måleenhed for, hvor meget salt der er i syren pr. liter vand. 25 baumegrader betyder, at der er cirka 350 gram salt pr. liter vand eller syre. Så det er en ok saltholdig syre, du skal have fat i. Syren skal blandes i vand med forholdet 1 del 30% saltsyre til 20 dele rent vand.

Inden du går i gang, skal du lige gå udenfor og se, hvilken farve dine mursten har. Hvis de er røde, kan de godt tåle afsyring, medmindre der er tilsat bestemt kemikalier til leret i stenene. Det kan du kun finde ud af ved at kontakte teglværket, som dine mursten kommer fra. Hvis dine mursten er gule eller roséfarvede, skal du skrue ned for styrken på syren. Det vil sige, at du skal blande mere vand i eller mindre syre i. Hvis du har nogle fancy blådæmpede mursten eller bare nogle, der indeholder mangan, så må du desværre ikke afsyre dem.

Nå, men når du nu skal afsyre dit murværk, er det vigtigt, at du gør det én gang og uden pauser. Start oppe fra og bevæg dig ned. Lad være med at blande for meget syre til at starte med. Du risikerer at skulle lave en ny blanding eller gøre skade på dit murværk, da beskidt eller forurenet saltsyre kan danne misfarvninger.

Selvom det måske giver sig selv, så må du kun afsyre murværk UDENFOR. Det råber vi af dig, fordi det er ikke sundt for hverken dig eller dit hjem, at der bliver afsyret indenfor.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto