Hvad er et valmet tag?

Valmet tag | Beskytter dig med regn og sol | BAUHAUS

Et valmet tag er så at sige en forlængelse af taget, der hænger ud over muren. På den måde både skygger og dækker taget for sol og regn, og det giver en lang række fordele. Ofte sammenligner man et valmet tag med et saddeltag, da de to typer tag minder meget om hinanden.

Den største forskel er dog, at det valmede tag falder hele vejen rundt om huset, hvor saddeltaget kun gør det på cirka halvdelen. Desuden er der også forskel på, om taget er halv- eller helvalmet. Det kan du blive klogere på herunder. 

Valmet tag

Her ses en gammel lade med et fint, grønt valmet tag.

 

Halvvalmet, helvalmet og saddeltag – hvad er forskellen?

Det moderne look, som mange huse er udstyret med, er et saddeltag. Med et saddeltag har du fald på to sider af huset, og så er gavlene på hver siden muret op i en spids. Nogle vælger enten helt eller delvis at fjerne udhænget, og dermed stopper faldet ved murens begyndelse. Dog er der altid en tagrende på huset, naturligvis.

Et saddeltag minder meget om en halvvalmet tag. Her er der fald hele vejen rundt om huset, men på den smalle bredde af huset er faldet kun halvt så langt som på den lange led. Der er ikke udhæng på den korte bredde, men taget er stadig skråt lang ned ad facaden. 

Hvis taget er helvalmet, hænger det lige langt nede om huset hele vejen rundt. Den største fordel ved et helvalmet tag med udhæng, er – udover at det i nogens øjne er flot – at taget beskytter mod slid fra regn og solen. Inde i huset vil solen ikke kunne skinne, selvom den står lavt. Udhænget skygger simpelthen, og det gør, at det er mere behageligt at opholde sig indenfor, selvom det er varmt ude. 

Derudover dækker udhænget mod regnen. Du kan altså bevæge dig tørskoet omkring dit hus, hvis du har et valmet tag med udhæng. Desuden kan både døre og vinduer stå åbne i regnvejr, uden at vandet kommer ind. 

Desuden sparer du også penge på materialer, hvis du vælger et valmet tag. Du skal ikke købe mursten til gavlen, du skal ikke købe en forstærket tagrende eller andre materialer, der skal bruges til muren og gavlen. 

Anbefalet tilbehør

FÅ NYHEDER

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i lodtrækningen om et gavekort på 1.000 kr. 

NYHEDER I DIN INDBAKKE

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.