Sådan slipper du af med plamager på murværket


Som husejer er det ikke unormalt, at du oplever plamager eller misfarvninger på dit murværk.

Hvis du ønsker at gøre noget ved det, skal du først og fremmest finde ud af, hvad plamagerne skyldes. Der er mange forskellige typer plamager, der opstår på murværk. 

Typisk er der tale om en af tre udfodringer, der fører til plamager på murværket.

Det er saltudblomstringer, kalkudfældninger og plamager af mangan på murværket. Fælles for dem er, at de skaber plamager og misfarvninger på dit murværk, og det er ikke rart at se på.

Vi har samlet alt, du skal vide om plamager og misfarvninger på murværket her.

Misfarvede saltudblomstringer


Denne type misfarvninger opstår, fordi salte inde i murværket er blevet opløst i vand – sandsynligvis regnvand – og i takt med at muren tørrer, bliver de ført frem til overfalden, hvor de udskilles fra vandet, når dette fordamper. Det efterlader et hvidt skær på murværket.

Om de vandopløselige salte er i murværket fra opførslen i enten murstenene eller mørtlen, eller om de er blevet dannet fra syreholdigt regnvand eller afsyring, kan være svært at svare på. De kan også være blevet ført op i murværket, hvis der ikke er nogen fugtspærre mellem fundamentet og murværket. Hvis du vil vide mere om fugtspærrer, kan du gøre det her.

Hvis murværket er opført i materialer, der er meget tilbøjelige til at optage fugt, kan du nok ikke undgå, at saltudblomstringerne kommer igen. Du kan dog fjerne det krystalliserede salt med en stivhåret kost. Sørg for at den er tør. Det er meget vigtigt. Hvis belægningerne er blevet glasuragtige, kan du kun fjerne dem med knofedt og håndkraft. 

Det vil sige, at der er ikke nogen sprøjtemidler eller andet af den slags, der får det væk. Du kan skrabe, hugge eller højtryksspule det væk, men du skal altid have for øje, hvilken stand dit murværk er i. Du skal selvfølgelig ikke forvolde skaden på muren i forsøget på at fjerne saltudblomstringer.

Relaterede produkter

Misfarvede kalkudfældninger


Hvis ikke kalken i murværket er hærdet fuldkomment, er den sårbar overfor at blive udvasket af større vandmængder. Vandindholdet i mørtlen skal være under 7 procent, før kalken kan hærde. Ikke-færdighærdet kalk er delvist opløseligt i vand, og derfor efterlader udvaskningen et hvidt skær af kalk på murværket, når vandet er fordampet, ligesom det er tilfældet med saltudblomstringerne.

Du kan ikke selv fjerne kalkudfældningerne eller -plamagerne, det skal der professionel hjælp til. Det er dog meget vigtigt, at mørtlen og dermed også kalken er færdighærdet, inden du gør det. Ellers kan du regne med, at du skal have udført samme arbejde igen efter næste kraftige omgang nedbør.

Meget kan gå galt, hvis du selv giver dig i kast med at fjerne kalkplamagerne. Da man skal bruge fosforsyrebaserede rensemidler, kan du risikere at danne endnu flere uopløselige misfarvninger, da fosforen kan reagere med kalken og danne calciumfosfat. Hvis du prøver at fjerne plamagerne mekanisk, kan du beskadige murværket. Af begge årsager er det derfor bedst, at du får professionel hjælp til at udbedre kalkudfældningerne.

Hvis du vil læse mere om afsyring af murværk, kan du gøre det her. Bemærk i øvrigt også, at kalk på væggene ikke altid er dårligt. Du kan nemlig male dine indendørs vægge med kalkmaling

Plamager af mangan på murværket


Du har garanteret set misfarvninger og plamager af mangan på murværk uden at have været bevidst om det. Denne type misfarvninger opstår, når du afsyrer mursten og murværk, der indeholder manganoxider. De fleste danske teglværksler indeholder cirka 0,1 procent manganoxid, og det er det, der skaber de brunlige plamager i forbindelse med fugt. Vil du vide mere om fugt i din bolig, kan du klikke her.

Der findes faktisk en del forskellige typer af manganplamager på murværk. Rustpletter, timeglaslignende spor på furerne, brune kanter langs murstenene, tigerstriber der løber over både mørtel og mursten, stænk og udfældninger der dækker flere mursten helt eller delvist.

Du kan heldigvis relativt nemt selv fjerne de brune plamager fra dit murværk i langt de fleste tilfælde. Hvis du blander et rensemiddel med følgende: 1 del saltsyre på 37 %, 1 del brintoverilte på 30 % og 100 dele vand. Altså i forholdet 1:1:100. Det må ikke være stærkere, for så kan det føre til nye misfarvninger.

Desværre er du nødt til at fjerne misfarvninger manuelt eller mekanisk på mørtelfugerne, der virker rensemidlet ikke. Det er kun på tegl – altså mursten.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto