Rotter: Bliv klogere på de ubudne gæster


Rotter er omtrent lige så velkomne i boligen som ildebrand og oversvømmelse, og det er med god grund. Rotten er en tarvelig husgæst, der både truer din sundhed og hærger din bolig.

Man skal aldrig have for høje forventninger til et dyr, der bor i kloakken, men rotten er alligevel usædvanligt ubehagelig at have i huset. Den er en smittebærer af rang; Borrelia, bændelorme, toxoplasma, campylobacter og andre parasitter er noget af det, de små kryb bærer rundt på  - for ikke at nævne leptospirose, der kan være dødelig i sjældne tilfælde. Mindst 55 forskellige sygdomme kan den give os, den kære rotte.

Rotten er udstyret med et par store, ulækre og skalpelskarpe fortænder. De går igennem alt, der er mindre hårdt end marmor, som smør. Ja, den gnaver konstant for at slibe sine tænder ned, så det er ikke svært at forestille sig, hvad den kan udrette af skader på din bolig. Rotterne kan lave bøvl med installationer, træværk, møbler, gulv, loft og VVS. De kan endda finde på at gnave i dine ledninger, så der går ild i dit hus. Som om det ikke var nok, så er rotten klog, sky og skeptisk, hvilket gør den ekstra træls at tumle med.

Du bør altså, med andre ord, sætte ind øjeblikkeligt, hvis du får rotter.

Hvor lever rotter, og hvordan breder de sig?


Den brune rotte, som efterhånden har fortrængt sin sorte fætter, er altædende og exceptionelt god til at tilpasse sig. Derfor har den kronede dage i nærheden af mennesker, som tilbyder masser af mad og en tryg kloak at bo i. Her er nemlig både frost- og fjendefrit.

Den brune rotte bliver typisk en 20-30 centimeter lang - plus hale, og hanrotten vejer typisk 250 gram, hunnen lidt mindre. Der er dog fundet rotter i Danmark, der vejer på den gode side af et pund. Rotten er kønsmoden efter tre måneder, og de kan få 5-7 kuld unger om året - á 4-12 unger. Da et rottepar kan blive til 800 rotter på et år, hvis de er i god foderstand, er der ikke noget at sige til, at de spreder sig som - ja, rotter.

Hvor holder de til i huset?


Årsagen, til at rotten søger ind i husene, er også træls. Det kan nemlig være svært at finde et lunt og tørt sted til en rotterede i kloakken, og der kommer dit hus ind i billedet. Rotten er som sagt sky, så den vil sandsynligvis husere i hulrum, på lofter og i kældre, hvor der sjældent er mennesker. Fra tid til anden vil de måske lave en afstikker til køkkenet, hvis de kan komme til det, hvor de gerne forsyner sig med din mad.

Rotter kommer typisk ind i huset via kloak og afløb, og de er faktisk i stand til at løfte en rist, der vejer op til et kilo - så skru gerne dine afløbsriste fast. De kan også komme ind via småhuller og ventilationsriste. Hvis du har rotter på loftet, er de sandsynligvis kommet ind via ventilationen til din faldstamme. De kan også være kravlet op i tagrenden via nedløbsrør, buskads eller, og hold nu fast, ved at springe fra et træ. En rotte skal ikke bruge megen plads til at komme ind, og er der ikke plads, kan den godt finde på at skabe det.

Hvad er tegnene på rotter?


Der er flere ting, der kan afsløre, om du har fået rotter. Kradse- og gnavelyde kunne være én af dem, ligesom en ram lugt på loft og i kældre også er indikatorer. Du kan også kigge efter tegn på rotter, så som rottelort, små "høvlspåner" ved panelerne og løbespor, som er rottens stier, den altid benytter sig af. Her vil der typisk oparbejde sig et fedtet lag af urin og kirtelsekret. Det er usandsynligt ulækkert.
Det kan være svært at vurdere, om det faktisk er rotter, du tumler med. Puslen på loftet kan skyldes både mus og mår, og du bør være sikker, inden du sætter ind med det store artilleri.

Måren larmer, når den er på loftet. Den næsten tramper rundt deroppe om natten, og det lyder tungere, end hvad en rotte kan formå. Du vil også typisk kunne se andre tegn på, at du har mår på loftet. De elsker at rive i din isolering, og de elsker at spise fugle. Derfor vil løs mineraluld og fjer på loftet være tegn på, at det er en mår, du tumler med.

Det kan også være mus, der plager dig. Halsbåndmusen ligner endda rotterne til forveksling med sine store størrelse og lange, skællede hale. Du skal kigge på afføringen, hvis du er i tvivl. Rotter indretter "toiletter" og benytter sig kun af dem, mens musen er mere laissez faire og bruger hele dit hus som toilet. Musens afføring er på størrelse med store riskorn, mens rottens er tykkere og omkring en centimeter lange. Hvis du kan høre piben og skrigen fra loft, kælder eller husrum, er det helt sikkert rotter, du tumler med.

Det er vigtigt at vide, om det er mus eller rotter, der hjemsøger dig. Rotter er klammest, men mus kan forvolde mest skade på dit hus. Rottebekæmpelse betaler du for over skatten, mens musebekæmpelse sker for egen regning.

Hvad kan man selv gøre ved problemet?


Hvis du vil slippe for mareridtfremkaldende gnavergæster, skal du tage dig nogle forholdsregler. Du skal sørge for, at rotterne ikke opsøger din grund, fordi du har noget, de kan spise. Derfor skal du ikke overfodre fuglene, og har du høns eller kaniner, skal du også sørge for, at rotter ikke kan komme til dem og deres foder. Køkkenaffald på komposten er også problematisk, for det er fin rotteføde. Der skal kort sagt ikke være noget spiseligt på grunden, når solen er gået ned.

Har du mistanke om, at du har rotter, er der mange mere eller mindre rabiate tiltag, du kan overveje.

Gå husets ydre igennem med en tættekam og tjek, at der ikke er huller og sprækker, rotterne kan komme ind af. Har du ventilationsriste i muren eller soklen, skal rotterne ikke kunne gnave sig igennem dem. Det vil sige, de skal være af galvaniseret stål.

Tjek dine kloakker for at se, om de virker sunde og intakte. Er du i tvivl, kan du overveje at få foretaget en inspektion. Skru riste i afløb fast, og installér rottespær i kloakken, hvis du har rotteproblemer. Lav dit eget rottespær i faldstammeudluftningen. En halvtæt kugle af hønsenet kan gøre det. Beskær beplantning, som rotterne kan klatre op ad muren via, og få rottesikret nedløbsrørene. Diskutér endelig med en fagperson, som ved, hvor du bør sætte ind.

Hvis vi er nået dertil, at du har konstateret rotter på matriklen, skal du ringe til kommunen. Så sender de en rottefænger ud, som sandsynligvis vil forsøge sig med list og smækfælder at give dig sindsroen igen.

Siden 2012 har det været forbudt for private at bruge rottegift. Du må gerne sætte rottefælder på egen hånd, men du skal stadig kontakte kommunen. Det har du pligt til.

Relaterede produkter

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto