Sådan holder du din sokkel sund og rask


Soklen på dit hus er et af de mest udsatte steder på din bolig. Den skal stå imod både vejr, vind og fugt, og det er vigtigt, at den kan det. Hvis ikke, kan det føre til mange følgeskader på din bolig, og derfor er det vigtigt, at du kontrollerer din sokkel en gang i mellem. 

Soklen er den del af huset, der ligger oven på fundamentet. Din sokkel skal gerne være mindst 15 centimer over terrænet for at kunne beskytte din facade bedst muligt. Hvis den er lavere, er det ikke sikkert, at din facade har den optimale afstand fra jorden. Dermed kan sne og vand få adgang til murværket, og det kan i sidste ende medføre fugtskader og andet skidt. 

Den nemmeste måde, du kan kontrollere din sokkel på, er ved at se på den udefra. Hvis der er synlige skader som revner og slagskader, skal du have udbedret det.

Sådan tjekker du din sokkel for skader


Når du går din sokkel efter udendørs, skal du se efter, om der er revner, sprækker eller andre skader. Hvis du kan vurdere, om det blot er en overfladisk skramme, er der ingen grund til panik. Det er der heller ikke, hvis skaden er en sætningsskade. Det kræver bare mere at udbedre problemet. 

Hvis der er mørke aflejringer omkring skaderne, så er der nok desværre tale om fugtskader. Der kan også være skader omkring tidligere reparationer. Hvis du før har fået udbedret noget på din sokkel, er det vigtigt, at du særlig opmærksom på det område. 

Du kan også tjekke din sokkel indvendigt, hvis dit hus har en kælder. Her skal du igen tjekke for revner, sprækker og huller. Dog er det et mere alvorligt problem, hvis du oplever den type skader indenfor. Det er nemlig tegn på, at skaderne går hele vejen igennem soklen udefra og ind. Hvis der tilmed er fugtskader indendørs omkring revner og sprækker, er det meget skidt. 

Hvis du mener, at der er opstået fugtskader eller sætningsskader, skal du have fat i en byggesagkyndig. Han eller hun vil vurdere skadens omfang. Måske kan du udbedre problemet selv, men under alle omstændigheder skal du have fagfolk involveret. Der er også et forsikringsmæssigt aspekt, hvor du skal undersøge, om din forsikring dækker så alvorlige skader på dit hus. 

Hvis skaderne er overfladiske, kan du selv udbedre dem med en omgang pudsemørtel og lidt knofedt.

Relaterede produkter

Sådan reparerer du din sokkel med sokkelpuds


Hvis din sokkel har overfladiske skader, kan du fint selv klare problemet. Du skal erhverve dig noget færdigblandet sokkelpuds, saltsyre og en del værktøj. Af værktøj skal du bruge en stor balje til at arbejde med sokkelpudsen i. Derudover skal du fremskaffe en ske til spanden, murerhammer, kalkkost, trækbræt, filtsebræt, afdækningsplast, sokkelmaling og en syrekost. 

Opgaven tager cirka to dage.

For at smøre ny sokkelpuds på, skal du fjerne dem gamle. Det er her din murerhammer kommer ind i billedet. Alt den puds, der sidder løst, banker du lige så forsigtigt af med din murerhammer og ser, om der er revner eller andre skader under. 

Når du har fjernet alt den løse puds, er det tid til, at du vasker din sokkel og fjerner alle rester af puds og mørtel. Der bruger du helt almindeligt rent vand og en kalkkost. Det er vigtigt, at du renser grundigt. Hellere en omgang for meget end for lidt. Soklen skal være gennemvandet, inden du går videre.

Du er nu klar til at kaste din sokkelpuds på soklen. Det er også med vilje, at vi skriver ”kaster”, for det er sådan, du skal gøre. Tag sokkelpuds og bland i din store spand. Tag herefter sokkelpuds på din spandeske og smask det på soklen. Når du kaster eller smasker det ind på soklen, vil det danne en ru overflade, og det er rigtig godt. Det er nemlig lettere for det næste lag sokkelpuds at sætte sig på en ru overflade frem for en glat. 

Nu er du faktisk færdig for i dag. Eller næsten. For er det sommer, mens du læser den her guide, skal du dække din pudsede sokkel til med afdækningsplast. Ellers tørrer sokkelpudsen for hurtigt, og så kan den slå revner. Det ønsker du ikke. Når du har dækket soklen til med plast, skal du bare lade det stå til dagen efter.

Dagen efter er det igen tid til at arbejde med sokkelpuds. Først skal du dog gennemvande din sokkel. Frem med vandslangen og din kalkkost. Skrub og vand så du er sikker på, at soklen har fået rigeligt. 

Bland din sokkelpuds og læg på dit pudsebræt. Med din spandeske smører du sokkelpuds på – denne gang mere forsigtigt end forleden – og når du har været hele vejen rundt, skal du pudse. Det gør du med dit filtsebræt. Træk filtsebrættet hen over sokkelpudsen langs soklen, og når du når til kanten, skal du stå i mod med et bræt eller anden flad genstand. Det er for at skab et vinkelret hjørne. 

Når du har gjort det, er du færdig.

Hvis du ønsker det, kan du fjerne overskydende sokkelpuds fra murværket med saltsyre blandet i vand. Du skal blande i forholdet 1 del syre i 20 dele vand. Det er meget vigtigt, at du bruger både handsker og sikkerhedsbriller, når du afsyrer. Du vil ikke have saltsyre i øjnene. Du syrer af med en syrekost. 

Til sidst kan du male din sokkel over med sokkelmaling. Det er vigtigt, at malingen, du vælger, er beregnet til formålet. Ellers kan din sokkel ikke ånde, og det får malingen til at bule op og krakelere.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto