Sådan klipper du hækken

Der er mange måder at klippe hæk på, og forskelligt om du foretrækker, at klippe den 1 eller 2 gange om året. Vi giver dig her vores lille guide til, hvordan du klipper din hæk bedst muligt.

Nogle mener, at hækken skal klippes før Sankt Hans, og dermed gerne 2 gange om året. Mens andre mener, at man bør vente til slut juli eller start august, og dermed kun klippe den 1 gang.
Hvis du vælger, at klippe hækken 2 gange, vil den være lettere, at klippe, da grene og kviste ikke når, at blive så kraftige og hårde at klippe.

En løvfældende hæk, dvs. en hæk, som taber bladene om vinteren, kan du fx klippe enten i juli eller i juni og august. Stedsegrønne hække af fx gran, cypres eller taks er det bedst at klippe 1 gang om året, i april eller i august-september.

Nogle hække vokser så meget, at de når at blive meget ”langhårede”, hvis du først klipper dem i juli og kun klipper dem 1 gang om året. Det gælder fx liguster-, navr- og tjørnehække.
Det er generelt bedst at klippe hæk en dag med overskyet vejr og let vind. Så hjælper vinden med at fjerne de insekter, som hvirvles op fra hækken.

 

Gode tips til at klippe hækken:

  • Træk en snor i den højde, du ønsker hækken i. Så har du hele tiden en retningslinie, at klippe efter.
  • Træd jævnligt lidt tilbage, og vurdere det løbende resultat.
  • Klip hækken, så den er bredest forneden. En god bredde er 30-40 cm. i toppen og 40-50 cm. ved jorden
  • Det er lettest at klippe hækken nedefra og opad. På den måde ender de afklippede grene ikke i den del af hækken, som du skal til at klippe. Klip siderne først og toppen til sidst.
  • Afklippet hæk kan med tiden blive til kompost, som forbedrer jorden og giver nærig til hækken. Husk blot at klippe det i mindre stykker, inden du skubber det ind under hækken.