Lap belægningen og tag de dyre reparationer i opløbet

Har vintervejret været hård ved belægningen, så det er nødvendigt at skifte et par frostsprængte fliser eller reparere asfalten? Med en hurtig indsats kan du både spare håndværkerregningen og undgå endnu dyrere reparationer af belægningen senere. Læs her, hvordan du griber det an!

”Opdager du huller eller andre skader i belægningen, er det bare med at komme i sving. Udskyder du arbejdet, vil problemet blot vokse.”

 

 

Selv om den danske vinter ikke er nær så hård, som den var engang, kan vinterens vekslen mellem regn og frostvejr stadig sætte sine tydelige spor på belægningen i form af frostsprængninger. Samtidig oplever vi oftere og oftere skybrud året igennem. Her kan de øgede vandmængder være med til at underminere belægningen, så fliserne vipper, og asfalten revner eller får huller – især hvis belægningen er beskadiget.

Derfor er det vigtigt, at du få sat hurtigt ind og:

 • Skiftet de revnede fliser overalt i belægningen
 • Repareret alle huller, sætninger og revner i asfaltbelægningen
 • Repareret revner, afskalninger og huller i betonlag
 • Efterfyldet bortvasket gruslag under belægningen

Det betaler sig altid at tage tingene i opløbet

En rapport fra DTU Orbit fastslår, at belægningsskader på de danske veje årligt er skyld i både dødsfald og et utal af alvorlige trafikuheld. Samtidig påpeger den, at hurtig reparation af selv mindre skader kan spare samfundet for millioner af kroner årligt.

Helt så galt og alvorligt er følgerne af eventuelle belægningsskader næppe omkring den eller de ejendomme, du har ansvaret for. Men pointen er den samme:

Ved at sætte hurtigt ind, så snart risikoen for nattefrost er overstået, og få repareret belægningsskaderne omkring ejendommen, undgår du, at skaderne udvikler sig til noget mere alvorligt. Eller at nogen kommer til skade, fordi de f.eks. snubler over en flisekant, der stikker op, eller træder ned i et hul i asfalten.

Undlader du f.eks. at skifte en knækket flise, øges risikoen for, at underlaget omkring den ødelagte flise eroderes af sommerens regnskyl. Det får med tiden fliserne til at sætte sig og blive endnu mere ujævne – og øger antallet af frostsprængninger efter næste vinter.

Tilsvarende problematikker opstår, hvis du lader være med at reparere revnen eller hullet i asfalt- eller betonbelægningen. Selv de mindre af slagen kan ende med at give alvorlige problemer.

”Huller i belægningen kan repareres med koldasfalt. Gavmildhed er vejen til et godt resultat, så sørg for at fylde hullet helt ud – ovenikøbet gerne med en lille top øverst.”

Sådan tjekker du belægningen i det tidlige forår

Den bedste måde at tage belægningsskader i opløbet er ved minutiøst at gennemgå alle flise-, beton- og asfaltbelagte arealer omkring ejendommen. Sæt eventuelt en seddel op i opgangene, og bed beboerne indrapportere de skader, som de har bemærket. Jo flere øjne, der ser efter, jo flere skader bliver der opdaget.

 1. List alle skaderne og prioriter dem efterhånden, som du opdager eller undersøger dem. Skriv flisestørrelser, belægningstype og andre vigtige parametre op undervejs, så du har disse informationer til senere brug.
 2. Undersøg hvorvidt skaderne har medført borterodering eller andre ændringer i underlaget under den skadede flise eller det skadede areal. Kan du ikke komme til at undersøge underlaget, uden at øge skadernes omfang, bør du vente med dette, til du skal til at reparere skaden.
 3. Gennemgå nu listen, og forsøg at få overblik over, hvilke og hvor mange materialer der skal bestilles hjem. Hvor mange fliser af hver størrelse, hvor stort et areal asfalt, hvor meget beton og hvor meget stabilgrus forventer du at skulle bruge?
 4. Bestil dine varer nemt og hurtigt online ved at følge linkene nederst på siden.
 5. Prioriter nu hver enkelt skade. Giv de værst medtagende fliser og arealer førsteprioritet og fortsæt derefter med de mindre skader.
 6. Ved hver skade fjerner du først den skadede flise eller anden form for skadet belægning. Foretag derefter en grundig undersøgelse af underlaget under skaden, og efterfyld med stabilgrus. Både ved asfalt- og fliseskader kan det nogle gange være nødvendigt at fjerne belægningen rundt om det skadede område for at sikre sig, at underlaget bliver stampet ordentligt, så arealet bliver pænt jævnt igen og ikke får mén efter reparationen.
 7. Læg nu den nye flise, et nyt lag kold- eller reparationsasfalt eller den nye beton, og afspær området, så det kan få lov at tørre op og sætte sig. Bemærk: Ved mindre revner i asfalten, der ikke er nået helt ned til underlaget, kan du tit nøjes med at reparere skaden med et lag kold asfalt.

Et godt tip til bestillingen

Har du fulgt de tips, vi har givet omkring lagerstyring, har du sikkert oprettet et regneark, hvor du har noteret de ting, du mangler, eller er ved at løbe tør for på dit materialelager. Dem kan du lige så godt huske at få med, når du nu alligevel er ved at bestille hjem.

Kilder: DTU Orbit

Har du brug for fliser? Klik her!

Skal du bruge asfaltprodukter? Klik her!

Er der brug for cement? Klik her!

Skal du bruge grus? Klik her!

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto

Indlæser…