Indlæser
Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

3D Printer

Med en 3D printer kan du udskrive ting i tre dimensioner. Det foregår ved, at printeren lag på lag opbygger det objekt, du vil udskrive. Til udskriften anvendes typisk plastik, der lægges på i tynde lag. Herover kan du se vores udvalg af 3D-..
Vi kan ikke finde produkter der matcher din søgning

3D printer – når du vil udskrive ting

Med en 3D printer kan du udskrive ting i tre dimensioner. Det foregår ved, at printeren lag på lag opbygger det objekt, du vil udskrive. Til udskriften anvendes typisk plastik, der lægges på i tynde lag. Herover kan du se vores udvalg af 3D-printere og tilhørende forbrugsstoffer. Nedenfor kan du læse mere om 3D printere, og de muligheder som de giver.

Hvor en almindelig printer udskriver på helt faldt papir, kan en 3D printer udskrive objekter i tre dimensioner. Altså rummelige ting du kan tage og føle på. Det lyder dyrt og kompliceret, men er i dag blevet så økonomisk overkommelig, at alle kan få råd til at købe en 3D printer.

Selve ”udskriften” opbygges lag på lag fra bunden af i et materiale som f.eks. plastik, metal, gips eller cement. De mest prisbillige maskiner anvender plastik, der smeltes og lægges på i meget tynde lag, så de enkelte lag hurtigt kan fæstne sig og størkne. Lidt som hvis du opbyggende noget af lim med en limpistol.

Det kaldes for en additiv proces, fordi der tilføjes materiale. Det er det modsatte af for eksempel at skære noget ud af et stykke træ eller dreje noget i metal. Det kaldes i øvrigt for en subtraktiv proces, fordi du fjerner materiale for at danne objektet.

Sådan virker en 3D printer

Den type 3D printer som vi sælger hos BAUHAUS udskriver ved hjælp af PLA-plastik. Det er et plastisk materiale, der er udvundet af biomasse fra f.eks. majs eller sukkerrør.

Plasten køber du i forskellige farver i store ruller, som du så spinder over på mindre, når du skal bruge den pågældende farve i udskriften. Den monteres så på siden af printeren, hvorfra den trækkes ind gennem et rør og ned til printhovedet.

Her bliver plasten varmet op til omkring 200 grader, hvorefter det lægges på i et 0,1 mm tyndt lag på udskriftsobjektet. Her størkner plasten og smelter sammen med det lag, der allerede ligger på udskriftsbordet – eller sengen, som den også kaldes.

Selve udskriften starter med, at 3D printeren kører sengen op til printerhovedet. Dette lægger så det første lag plast direkte på sengen. Derefter kører sengen nedad i små bitte trin, hver gang printerhovedet lægger et nyt lag plastik på det objekt, du er ved at udskrive.

Til sidst står det færdige objekt klar på sengen i printeren og kan tages ud, så snart det er afkølet.

Hvad danner udskriften?

Til at danne udskriften kræves en særlig 3D-fil, der indeholder alle de tredimensionelle koordinater for det objekt, du skal udskrive. Det skabes typisk i et CAD-program. Der genererer et filformat, der kan læses af et særligt program, kaldet en slicer, der kan opdele 3D-tegningen i de lag, som printeren skal udskrive.

Oftest følger der både CAD- og slicer-program med til de printere, du kan købe. Det er også tilfældet med de 3D printere, vi sælger hos BAUHAUS. Her medfølger der programmer til både computer, tablet og smartphone.

Det er også muligt at finde flere forskellige bud på programmer på nettet, der kan anvendes til selve konstruktionen af det 3D-objekt, der skal skrives ud. Desuden kan du også finde masser af flotte 3D-objekter, der er klar til at blive sliced og udskrevet. F.eks. Tintins rumraket, Eiffeltårnet og mange andre kendte konstruktioner.

Hvad kan du bruge en 3D printer til?

Som almindelig privatperson giver en 3D printer dig nogle helt nye muligheder for at slippe din kreativitet løs og skabe f.eks. unikke gaver til venner og bekendte. F.eks. små buster af dem i 3D eller flotte tredimensionelle skilte.

Du kan også skabe objekter, du kan bruge i hverdagen, eller slippe din indre opfinder løs og bygge mere komplicerede ting, der består af flere forskellige udskrevne dele. Eller bygge dele til din hobby, f.eks. små modelhuse, du kan sætte op ved siden af din modeljernbane.

Som firma får du en billig mulighed for at skabe prototyper af forskellige specialproduktioner, der ellers ville kræve en mere omkostningstung tilvirkningsproces. Således kan du skabe plastikudgaver af forskellige metaldele til maskiner, som du skal producere. Ved hjælp af plastikudgaven kan du sikre dig, at de enkelte dele passer ind i den maskine, de skal sidde i, før du producerer dem i det materiale, de skal bruges i.

Så uanset om du er privat eller et firma, giver en 3D printer dig nogle helt nye muligheder, der kan synes helt science fiction-agtige, til du har prøvet det i praksis.

Hvad bør du overveje, før du anskaffer en 3D printer?

Når du skal anskaffe en 3D printer, er det en god ide at gøre dig nogle overvejelser over, hvad det er for typer objekter, du typisk vil udskrive.

  • Hvor store vil objekterne maksimalt være?
  • Hvor mange farver vil de typisk bestå af?
  • Hvor meget skal objekterne kunne holde til?

Hvor store skal de udskrevne objekter være?

Størrelsen på objekterne dikterer naturligvis størrelsen på 3D printeren. Her gælder det meget logiske rationale, at jo større objekter du vil udskrive, jo dyrere bliver printeren.

3D printere i den prisklasse som vi sælger her på BAUHAUS, kan typisk udskrive objekter, der er omkring 25 cm i bredden, 15 i højden og 15-17 cm i dybden. Her skal du igen tænke på, at printeren arbejder i 3D. Så har du f.eks. brug for et objekt, der er 22 cm højt, kan du eventuelt bare lægge det ned på den brede led, når du skriver det ud.

Hvor mange farver skal der indgå?

Antallet af farver på de objekter, du vil udskrive, fortæller noget om, hvor tit der skal skiftes farve i printeren. Som standard kan en typisk 3D printer kun arbejde med en farve ad gangen. Så hver gang der skal bruges en ny farve, skal den skiftes i printeren.

Derfor vælger mange kun at udskrive objekter i en farve, typisk hvid eller sort. Men er der behov for det, kan det være nødvendigt at anvende flere. Jo flere, jo mere filament-tråd skal du have på lager. Det betyder, at du skal binde flere penge i dit trådlager. For de enkelte farver fås kun i en rullestørrelse.

Hvor robuste objekter skal du udskrive?

Endelig skal du overveje, hvad de objekter du udskriver, skal bruges til. Du kan udskrive både fastnøgler, hamre og andre stykker værktøj. Men i plastik vil de næppe være så anvendelige i praksis, som hvis du havde valgt en 3D printer, der udskriver med metal.

Kom med ind i fremtiden med BAUHAUS

Med de 3D printere vi sælger hos BAUHAUS, får du mulighed for at træde ind i den fantastiske verden af 3D-udskrifter til en yderst overkommelig pris. Så rul op til toppen af siden, og vælg den 3D printer, du har brug for. Du kan få den leveret til døren eller afhente den i dit nærmeste BAUHAUS varehus.

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.