Indlæser
Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Lodning (28)

Lodning bruges, når metalkomponenter skal sættes sammen. Det kan være tagrender eller elektriske forbindelser, der skal laves på eksempelvis en printplade. Lodning foregår ved, at loddemetallet, der ofte er tin, varmes op til smeltepunkte..

Viser 28 produkter

Levering
Click & Collect
Levering
Click & Collect
Levering
Click & Collect
Levering
Click & Collect
Levering
Click & Collect

Viser 28 produkter

Loddekolber

Lodning bruges, når metalkomponenter skal sættes sammen. Det kan være tagrender eller elektriske forbindelser, der skal laves på eksempelvis en printplade. Lodning foregår ved, at loddemetallet, der ofte er tin, varmes op til smeltepunktet, og så bruges det flydende metal til at skabe permanent forbindelse mellem metalkomponenterne, når loddetmetallet er størknet.

Du kan lodde med blandt andet brændere, blæselamper og loddekolber - hvor sidstnævnte bruges, når det drejer sig om elektronik.

Hvilken loddekolbe skal du vælge?

Når du lodder samler du to metaldele med smeltet metal. Det er typisk et metal som eksempelvis loddetin, som bruges til lodning. Loddetin har nemlig et lavere smeltepunkt end de andre metaller, der samles.

Loddetin bliver smeltet af en loddekolbe med en lille spids, så du kan opvarme et lille område. Det kan lige være alt fra små stik eller ledninger til større dele i et elektrisk apparat - for eksempel en radio.

En loddekolbe er designet til at være behagelig at have i hånden. Hos BAUHAUS kan du finde loddekolber, som du skal tilslutte til strøm, men du kan også få varianter uden ledning. Disse kaldes for gasloddekolber.

Uanset hvilken model du er ude efter, så er det vigtigt, at du vælger en loddekolbe, der passer til den opgave, som du skal lave. Du bør vælge en loddekolbe, der passer til den lodning, som du skal udføre samt de tekniske dele, du skal lodde sammen. Derfor kan du få modeller med større eller mindre effekt. Effekten er afgørende for, hvor varm spidsen på loddekolben kan blive, og hvor hurtigt den bliver varm.

Hvis du blot bruger din loddekolbe til hobbybrug eller mindre opgaver, så kan du nøjes med en model med lav effekt. Hvis du derimod bruger den til professionelle opgaver, så kan det være fornuftigt at vælge en høj effekt, så loddekolben hurtigere kan blive varm, og så metallet kan smelte hurtigere. Du kan også se vores tilbehør til lodning her.

Forskellige typer loddekolber

Den type loddekolbe som du skal vælge, afhænger først og fremmest af, hvad du skal bruge den til. For mange er det nok at vælge en model til fritidsbrug og små projekter.

De fleste loddekolber kan tilsluttes et standard 120 volt AC stik, og du kan både finde loddekolber med eller uden ledning. Dertil kan du få loddekolber i forskellige variationer. De kan eksempelvis have form som enten en pen eller en pistol.

Når du kigger på vores udvalg af loddekolber, så skal du naturligvis vælge en model, der passer til dit forbrug og dine projekter. Hvis du er ny inden for lodning, eller hvis du ikke lodder særlig meget, så vil en loddekolbe med form som en pen og en lavere effekt - cirka 15-30 watt - sandsynligvis være et fornuftigt valg for dig. Du kan også tage et kig på vores udvalg af svejsere.

Sådan anvender du din loddekolbe

Det er ikke svært at anvende en loddekolbe. Først skal du varme loddekolben op. Det er vigtigt, at du er meget forsigtig, når du lodder, for loddekolben kan faktisk blive helt op til 450 grader varm.

Sørg gerne for at opbevare loddekolben på noget ildfast, mens den varmer op. Hertil kan du vælge en loddeholder eller en loddestation, så du ikke risikerer, at loddekolben laver mærker direkte på andre overflader.

Efter loddekolben er klar, så tilsætter du loddetinnet, som bliver smeltet og dermed skaber en elektronisk forbindelse mellem to komponenter. Du holder loddetinnet dér, hvor du vil smelte de to dele sammen. Loddetinnet vil så smelte ned og sammenkoble de to dele.

Det kræver en vis koncentration og lidt sans for detaljerne. Ofte sidder du nemlig med meget små dele, så det kan godt svare sig at finde både brillerne frem og den gode belysning. Det kan være en god idé at overveje, at vælge en model, der ligger godt i hånden, og som på samme tid er let og nem at bruge.

Køb din loddekolbe online hos BAUHAUS

Efter du har fundet en loddekolbe, der passer til dine behov, så er det let og ligetil at bestille den direkte hjem til dig online fra BAUHAUS. Så kan du nemlig komme i gang med dit loddeprojekt. Vi leverer til din egen adresse eller til et af vores BAUHAUS byggevarehuse i nærheden af dig med vores Click & Collect.

Hvis du gerne vil se nærmere på vores udvalg af loddekolber, så kan du altid komme og besøge os i dit lokale BAUHAUS byggevarehus. Vores erfarne medarbejdere kan give dig ekstra information og svare på dine spørgsmål til lodning. Så kan du nemlig være sikker på at få den rette loddekolbe med hjem.

FAQ:

  1. Hvad er en loddekolbe?
    En loddekolbe er et stykke værktøj, der bruges til at smelte et metal - oftest tin - sammen med andre metalkomponenter, så der skabes en permanent forbindelse mellem de to komponenter. De fleste loddekolber kan tilsluttes et almindeligt 120 volt AC stik, og du kan både finde loddekolber med eller uden ledning. En loddekolbe til fritidsbrug vil typisk have en effekt på mellem 15-30 watt.

  2. Hvordan bruges en loddekolbe?
    Først skal du varme loddekolben op. Når dette er gjort, er du klar til at lodde. Start med at tilsætte loddetinnet, hvor der skal loddes. Tinnet vil nemlig blive smeltet og skabe en elektronisk forbindelse mellem de to komponenter. Når loddetinnet smelter, bliver de to dele sammenkoblet. Det er ikke svært at lodde. Du skal blot være opmærksom på, at loddekolben kan blive meget varm.

  3. Hvad er muligt at lodde sammen?
    Lodning kan bruges til mange forskellige formål. Det kan være alt fra VVS-arbejde, elektronik og metalarbejde til musikinstrumenter og smykker, der skal have en solid og permanent forbindelse. Dertil bliver lodning også brugt til eksempelvis kobberrør i VVS-arbejde og til samling af metalgenstande - det kan være radiatorer, tagrender, dåser og meget andet.

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.