Varmeflytning: Flyt på varmen, og spar på energien

Der findes få ting, der kan måle sig med en buldrende brændeovn på en råkold vinterdag. Den dejlige varme fra det knitrende bål fordeler sig rundt om dig og varmer dig op helt ind til knoglerne. Problemet er bare, at inde ved siden af, er der ikke særlig varmt. En brændeovn har nemlig den klare ulempe, at varmen fra den holder sig til kilden. Varmen fra brændeovnen har svært ved at bevæge sig til flere rum i din bolig uden hjælp.

Men sådan behøver det faktisk ikke at være. Med varmeflytning kan du nemlig -ja, flytte varmen til andre rum, og dermed kan du bedre udnytte den dejlige varme fra brændeovnen i resten af dine rum. 

Hvad er varmeflytning?

Der er ikke brugt mange kræfter på at navngive teknologien, men det gør ikke noget, for den er genial i al sin enkelthed. Varmeflytning består af lidt rørføring og en ventilator, der suger lidt af den dejlige, varme luft fra stuen - og puster den ud i de tilstødende rum. Stuen bliver mere behagelig at være i, og resten af huset får på den måde glæde af den rare varme.

Det er svært at sige, præcist hvor meget du kan spare på varmeregningen, for der er mange varianter i dén ligning. Det er din brændeovn, længden og isoleringen på din rørføring, dit anlæg og ikke mindst din bolig, der har betydning for, hvor effektivt varmen flyttes. Du kan dog roligt regne med, at du får mere komfort for færre penge, når du flytter varmen til flere rum end blot din stue.

Husk, at du ikke må lave varmeflytning til og fra vådrum.

Hvordan virker det i praksis?

Et varmeflytningsanlæg fungerer som en form for emhætte, der suger den varme luft ud og via en rørføring på loftet flytter den rundt til andre rum. Rørene skal naturligvis være godt isolerede, så varmen ikke går tabt under transporten. Udsugningen sidder typisk lige over brænde- eller pilleovnen, hvor luften er allervarmest.

Nogle foretrækker også at vende mekanismen og sende den kolde luft ind over brændeovnen for på den måde at presse varmen ud i huset og til andre rum. Denne metode har nogle fordele i forhold til ikke at trække røglugt rundt i huset, ligesom der ikke går varme tabt i rørene. Til gengæld bliver varmen fordelt langsommere i dine rum og mere indirekte. Det er altså en knap så effektiv måde at lave varmeflytning på.

I praksis er det ikke noget, der pynter, men det er en diskret løsning, der kan have stor betydning for komforten.

Relaterede produkter

Hvad har varmeflytning af fordele og ulemper?

Varmeflytning har både har både fordele og ulemper og egner sig ikke til alle huse og situationer.


Fordelene ved varmepumpning

Det giver næsten sig selv, at det er en kæmpe fordel at kunne flytte overskudsvarmen til de steder, hvor der er koldt. Især de steder, hvor varmen ellers kommer fra dyre kilder som el, naturgas og oliefyr.

Derudover er anlægget forholdsvis billigt og enkelt, og du kan sagtens selv installere det, så længe du overlader strømarbejdet til en elektriker. Det siger loven, det er ikke bare noget, vi siger. Selvom anlæggene er simple, kan du sagtens få dem med termostater og automatisk styring, så anlægget slår til og fra, som du ønsker. Der er altså mange muligheder, når det kommer til at varmeflytning. 

I sommerhuse kan varmeflytningen også være med til at sænke varmeregningen og hæve komforten betydeligt, når du bruger huset i vintermånederne. Du kan nemlig nemt og hurtigt flytte store mængder varme til andre rum og den kølige ende af huset, så en vinterweekend i sommerhuset bliver knapt så barsk. Det gør det også sjovere for dig at have et sommerhus, som du kan bruge hele året rundt.

 

 

Ulemperne ved varmeflytning

Det ikke kun varmen, du flytter rundt i huset, og den hyggelige duft af brændeovn i stuen, er måske knapt så vellidt, når soveværelset lugter af bål.

Det er ikke kun røglugt, der kan blive fragtet rundt med rørene, for andre dårlige ting fra indeklimaet, som eksempelvis skimmel og radon, ryger også med rundt i huset. Anlægget flytter kun indeluften rundt, så du er nødt til at lufte ud fra tid til anden. Men det gør du vel allerede? Hvis ikke, kan det give din bolig fugtskader og andet ubehageligt. Så husk det.

Du skal op i et genvindingsanlæg, hvis du have den fulde komfort med en minimal indsats.

Du skal også regne med, at anlægget til varmeflytning  støjer. Du skal bruge nogle kræfter på at dæmpe vibrering, og du skal tænke over din rørføring, hvis du vil flytte varmen så lydløst som muligt. Det er også temmelig omstændeligt at lave rørføringen, hvis du ikke har et uudnyttet loft til formålet, så det er i høj grad etplanshuse, der har fordel af teknologien.

Selvom dyserne er diskrete, er de ikke ligefrem kønne, og både de og anlægget skal rengøres og vedligeholdes fra tid til anden. 

Hvad skal du være opmærksom på med varmeflytning?

Rørføringen er alfa og omega i forhold til, om du får succes med dit projekt. Rørene skal isoleres, og de bør blive isoleret rigtig godt og grundigt, så din dejlige pejsevarme ikke fiser ud i loftsrummet, inden luften rammer dine andre rum. Der skal monteres 100 millimeter isolering om rørene, og det klarer du nemmest ved at vikle mineraluld om rørene og fæstne med ståltråd. Giv den to lag á 50 millimeter, for det er noget nemmere at arbejde med.

Det er ikke tilfældigt, at der bliver brugt betegnelsen rør - og ikke slanger, for du bør overveje at benytte dig af spiralrør i stedet for flexslanger, da der er en del modstand i slangerne. Den modstand bliver nemlig vekslet til larm i dit anlæg. Det er også vigtigt, at du at får rørene i en ordentlig størrelse, hvis du vil slippe for susen. En rørstørrelse på 125 millimeter bør være dit minimum til din løsning.

Husk at tænke i lyddæmpning - både til anlæg og motorer, men også i forhold til lyden og luftens færd rundt i din bolig og dine rum. Det er også en god idé at få en knap, der kan skrue op og ned for motoren, så du kan regulere lidt på varmen og larmen, hvis det bliver nødvendigt.

Når du sender varmen og luften rundt i huset og din rum med varmeflytning, er det endnu mere vigtigt, at du fyrer ordentligt, så du får godt med varme og et minimum af røg rundt i huset. 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto