Alt du bør vide om pæoner


Pæonen er en af de stauder, vi har haft i århundreder her på vores breddegrader. Det mest kendte medlem af pæon-familien er bonderosen, som vi har prydet hus og have med siden middelalderen. Det er der også rigtig god grund til, for den smukke blomst er både trofast og sejlivet. Derudover passer det danske klima, hvor vi lige kommer ned og kysse frosten om vinteren, pæonen virkelig godt.

Bonderosen (Paeonia Officinalis) er som sagt den mest almindelige pæon herhjemme, men silkepæonen (Paeonia Lactiflora) haler kraftigt ind. Det kan være svært at se forskel på de to typer, men silkepæoen bliver lidt højere end bonderosen, og så blomstrer den lidt senere. Bonderosen bliver typisk godt 60 centimeter, mens silkepæonen bliver en lille meter. Derudover er den væsentligste forskel, at bonderosen blomstrer i maj/juni, mens silkepæonen gør det i juni/juli.

En tredje slags er træpæonen (Paeonia Suffruticosa). Blomsterne ligner lidt de andre pæoner, men planten er en busk - modsat de andre, der er stauder. Træpæonen bliver 1-2 meter i højden og visner ikke på samme måde ned om vinteren.

Placering af pæoner


Du får mest ud af dine pæoner og bonderoser, hvis du planter dem i fuld sol og læ fra vinden. De kan godt klare sig i halvskygge og i blæsevejr, men det kommer til at gå ud over antallet af blomster. Blomsterne knækker også nemt, hvis de får for meget vind, ligesom hovederne bliver tjavsede. Du kan også overveje, om dine udsprungne pæoner skal ind og stå i en vase, hvis der er skybrud på trapperne. Pæonen er nemlig, i ordenes oprindelige betydning, en sart blomst.

Plantetid


Gammel havevisdom dikterer, at pæoner skal plantes i efteråret. Det betyder dog mindre i dag, hvor pæonen oftest kommer i en potte – frem for de sarte, bare rødder, du skulle håndtere før i tiden. Med afsæt i pottemulden i stedet har planten nemmere ved at vokse og trives, så du kan plante pæoner, så længe jorden er frostfri.

Sådan planter du pæoner


Det er ikke svært at få dine pæoner sat, så de kommer til at trives i årtier fremover. Der er lige et par ting, du skal være opmærksom på:

  • Når du planter pæoner, er det vigtigt, du ikke få sat planten for lavt. Det er en god idé at ramme samme højde dér, hvor jordoverflade og plante mødes, som det havde i plantecentret. Hellere lidt for højt end lidt for dybt.
  • Normalt vil det sige, at planteroden skal være et par centimeter under jordens overflade. Hullet skal være så bredt, at rødderne ikke bliver bøjede.Pæoner trives godt i god, fed havejord, som ikke er for våd. Du kan med fordel blande lidt kompost i jorden, så den får lidt ekstra næring.
  • Stamp jorden fast omkring pæonen, når du har plantet den. Sørg for, at jorden er godt fugtig.
  • Da træpæoner er en lidt anden størrelse end almindelige pæoner, gælder der lidt andre vilkår. Træpæonen, der egentlig er en busk, må nemlig gerne komme lidt længere i jorden. Ja, faktisk gerne ti centimeter under jordens overfladen. Derudover tåler træpæonen bedre blæst og halvskygge end sin staude-fætter.

Du skal ikke blive nervøs, hvis dine pæoner ikke blomstrer det første år eller to. Det kan være, de lige skal samle sig ovenpå strabadserne, men blomsterne skal nok komme. Sandsynligvis. Pæonen er jo heller ikke usårlig, så det kan være, den er blevet plantet for dybt, hvis blomsterhavet fortsat udebliver.

Hvis du har behov for at beskære dine pæoner, bør du gøre det i det tidlige forår, så roden når at få trukket det sidste næring inden vinteren.

Pæoner i krukker?


Der er flere holdninger til, om pæoner kan trives i krukker. Det gør de i udgangspunktet ikke, da pladsen ofte er for trang. Hvis dine krukker er på vippen til at være deciderede højbede, så som store kummer eller halve tønder, har dine pæoner en chance for at klare ærterne.

Relaterede produkter

Vanding og gødning


Pæoner trives bedst, for ikke at sige udelukkende, når jorden omkring dem er fugtig. Ikke får våd, ikke for tør - men lige præcis tilpas til den yndefulde blomst.

Hvis jorden i din have er tilpas fed, behøver du sådan set ikke at gøde dine pæoner. Ellers er det altid en god idé at lægge lidt kompost rundt om planten i løbet af efteråret eller vinteren, så den får lidt ekstra næring. Hvis du vil give planten lidt kunstgødning, kan du gøre det i foråret.

Deling og flytning


Hvis din pæon ellers er sund og rask, kan du sagtens dele roden op i flere, så du kan sprede de smukke blomster udover et større areal.

  • Flyt og del altid pæoner i det tidlige efterår. Her er jorden god og fugtig til de sarte rødder.
  • Grav roden forsigtigt op. Den er sart og knækker nemt.
  • Vask jorden af roden, og del den med en skarp kniv. Hver ny rodklump skal have mindst tre skud for at kunne klare sig. Hvis du bare skal flytte pæonen, behøver du ikke vaske roden.
  • Plant pæonerne på samme forsigtige måde, som havde det været nye planter. Det vil sige, at de ikke må plantes for dybt.
  • Vælg et sted i haven, hvor der ikke tidligere har været pæoner.

Pæonen skal dog helst have haft en lille håndfuld år på bagen, inden du deler og flytter den, hvis den skal kunne klare strabadserne.

Vinterdækning


Pæoner skal ikke vinterdækkes, og en del af forklaringen på blomstens succes i vores hjemlige haver er faktisk, at blomsterne har brug for kulde og frost for at kunne sætte blomster den følgende sommer.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto