Ekspansionsbolte

Ekspansionsbolte | Tag jerngreb på betonmuren | BAUHAUS

Ekspansionsbolten udvider sig, når du skruer den i væggen, og det er hele humlen i dens imponerende bæreevne.

 

Ekspansionbolte, ankerbolte, ekspansionsanker. Heftigt barn har heftige navne, og heftig er lige præcis dét, der beskriver bolten bedst. Her er nemlig tale om en skrue, der kan holde tonstunge installationer på plads.

 

Hvad er ekspansionsbolte?

Ekspansionsbolten er en slags kombineret skrue og rawlplug , du bruger, når tingene skal sidde godt fast. Rigtig godt fast. Det er nemlig denne type bolte, der typisk er i brug, når ting som trapper, bjælker og markiser skal sidde ordentligt fast.

Ankerbolten består af en skrue og et rør. Når du drejer på skruen, trækkes enden op i røret, der udvider sig. Røret består ofte af lidt blødere metal, og det griber endnu bedre fast til murværket. Den er genial i al sin enkelthed, den gode ankerbolt.

Når du monterer noget med en ekspansionsbolt, skal du naturligvis bore for. Hullet skal have præcis samme størrelse i omkreds som bolten, og det er ret vigtigt i forhold til, hvor godt den kommer til at sidde fast. Hullet må til gengæld gerne være en halv centimeters penge længere, så du har lidt at arbejde med.

Det er også meget vigtigt, at hullet er helt rent, inden du begynder med bolten. Støvsug hullet, og giv det gerne en omgang med en flaskerenser. Der må nemlig hverken være murstøv eller lignende i hullet, for så kan bolten ikke gribe ordentligt fast.

Når hullet er pænt og klart, banker du forsigtigt bolten i. Du får nok brug for en hammer, og vær som sagt forsigtig, når du slår på bolten, så du ikke risikerer at beskadige murværket. Så slutter du af med at spænde bolten godt, og så ryger dine sager forhåbentlig ingen steder.

 

Hvor bruger du et ekspansionsanker?

Det er først og fremmest i murværk, beton og sten, ekspansionsboltene bliver brugt. Hvor beton og især armeret beton tåler en hård medfart, er der god grund til at gå mere forsigtigt til værks, når det gælder mursten og deslige.

Hele humlen i en ekspansionsbolt er jo som bekendt, at bolten udvider sig og dermed griber bedre fast. Det er ikke sikkert, dine mursten kan holde til en ankerbolt - og slet ikke store eller mange bolte. Derudover er det vigtigt, at ankerbolten ikke kommer til at sidde et sted, hvor muren og stenen ikke er stærk nok. Det vil sige, at du ikke må komme for tæt på hjørner og kanter - både i forhold til muren, men også i forhold til murstenen, hvis det altså er sådan en slags væg.

Hvis bære- og trækevnen er så vigtig, at du har brug for et stort ekspansionsanker, bør du overveje at have en fagmand med i processen. For murværkets- og din egen sikkerheds skyld.

Hvis din murstensvæg ikke er i virkelig god stand, bør du ikke så meget som overveje en ankerbolt. Stenene skal være intakte, og mørtlen skal være stærk og sund. Skal bolten bære et kæmpe træk, bør du undersøge murens beskaffenhed inden.

 

Hvilke materialer kan tåle hvilke størrelser?

Beton og armeret beton kan tåle temmelig meget, og hvis muren er tilpas tyk og i god stand, burde du hverken have problemer med bolte eller vægt og træk fra dét, du har monteret. Det vigtigste er dog, at du ikke kommer for tæt på hjørner og kanter, hvor betonmuren er svagere.

Ved murstensvægge bør du være meget forsigtig, når du bruger ekspansionsbolte, for der er en reel risiko for at komme til at flække stenene. Det er svært at sige, hvad din murstensvæg kan tåle, da det kommer meget an på murens tilstand, men du bør aldrig komme over en bordiameter på 14 millimeter, og den må hellere end gerne bliver på 10 millitemeter. Her får du også en trækstyrke på henholdsvis 450 kilogram og 250 kilogram.

 

Et limanker er et rigtig godt alternativ til murstensvægge, da du undgår risikoen for, at stenene flækker. Du borer et hul, fylder det med en tokomponent lim, stikker en gevindstang ind og lader massen hærde. Så har du et meget stærkt alternativ til bolten.

 

Hvad er der af alternativer til ekspansionsbolte?

Måske er din mur småporøs, gammel eller uegnet til ekspansionsbolte, og måske vil en ankerbolt i virkeligheden være at skyde gråspurve med kanoner. Der findes også mange alternativer, der måske er bedre egnet til dit projekt.

Det er typisk opgaver med at montere markiser og beslag til fladskærme, der får danskerne ud i ekspansionsbolte i dag, når det ikke lige er de tunge opgaver, som boltene faktisk er skabt til.

Det ville i langt de fleste tilfælde være komplet unødvendigt med ekspansionsbolte til at holde en fladskærm på plads. Selv med en dreje-arm og vægtstandsprincippet burde dit tv ikke komme op i nærheden af en vægt, der retfærdiggør en ankerbolt.

Vær i øvrigt forsigt, hvis det eksempelvis er en markise, du vil montere, da en markise er udsat for kraftige træk og ryk, når den er rullet ud. Samtidigt sidder den typisk ret yderligt i muren, ligesom den ofte sidder i de øverste rækker mursten på etplanshuse.

En anden mulighed kunne være et såkaldt limanker eller kemisk anker, hvor du sprøjter en flydende tokomponent-masse ind i dit omhyggeligt rengjorte hul, skruer en gevindstang med kraftigt gevind i, og så lader du det hærde til sidst. Så får du et meget stærkt resultat, der kan klare et imponerende træk - afhængigt af murens beskaffenhed, naturligvis. Har du en murstensvæg, vil denne løsning nok være at foretrække for dig.

Der er naturligvis også rawlplugs med ekstra godt greb, der fås i de fleste størrelser. Det kunne være en fin løsning - afhængigt af det forventede træk i din skrue. Apropos skrue, så er en fransk skrue måske også en vej, du kunne overveje at gå, ligesom en karmskrue kunne være en mulighed, hvis trækket altså er mere nedad end udad.

 

Var denne artikel behjælpelig?

Tak! Vi er glade for du synes godt om det

Tak! Vi arbejder på at forbedre indholdet

Tak for din feedback!

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.