Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Guide: Byg din egen pizzaovn

Sådan bygger du din egen pizzaovn | BAUHAUS

Bålet har brændt et par timer, og gløderne ulmer nu orangerødt dybt inde i ovnen. De skal fejes ud til siderne, så de hjemmelavede pizzaer kan blive bagt, for spændingen er stor, og maverne rumler allerede.

Det er nemlig noget ganske særligt at fyre op i en hjemmebygget pizzaovn for første gang, ælte dejen, vælge de bedste toppings, kombinere sagerne, skubbe maden ind i ovnkammeret og to minutter senere trække en friskbagt pizza ud. Gloende varm med den helt rigtige, sprøde kant, som knaser, når tænderne bider igennem.

Det er lykken, men hvordan bygger man lige sådan en pizzaovn? Og kan alle gøre det eller kræver det særlige færdigheder? Svaret serverer vi for dig her – sammen med opskriften på, hvordan du bygger din egen pizzaovn.

Brændefyrede stenovne har været brugt gennem årtusinder, og i dag er de hjemmelavede lerovne stadig populære.
Ikke mindst fordi de er en sjov og billig genvej til at få en god pizzaovn derhjemme.

Hvad er en pizzaovn?

En pizzaovn er en ovn, du laver pizza i. Det har du nok allerede gættet, for det er ikke nogen nyhed. Gennem årtusinder har vi brugt brændefyrede stenovne eller lerovne til at bage brød og lave mad i, for ovnene er bygget sådan, at de holder ekstremt godt på varmen, og dermed er perfekte alternativer til komfuret i køkkenet.

Du kan nemlig lave meget andet end hjemmelavet pizza i ovnen. Pitabrød, fladbrød og snobrød er klassikere, men hvorfor ikke servere grillspyd, kylling eller andre kødretter sammen med brødet?

Retter i fad er oplagte at lave i ovnen, for her kan de stå og simre flere timer, mens du hygger dig med andre projekter. Når sulten melder sig, er maden klar – så bliver det ikke nemmere! Faktisk er det kun din fantasi og dine kreative evner i køkkenet, der sætter en stopper for, hvad du kan bruge en hjemmelavet pizzaovn til.

Høje temperaturer gør underværker

Ovnen har selvfølgelig nogle naturlige begrænsninger, for vil du bruge den til andre retter end pizza, er det afgørende, at det er retter, der skal tilberedes ved meget høje temperaturer. De bedste ovne kan blive helt op til 600 grader varme, og det er netop de ekstremt høje temperaturer, der gør, at de hjemmelavede madbrød smager så meget bedre end dem, du laver med varmluft i køkkenovnen.

Lørdagskyllingen derimod bliver hurtigt forkullet, hvis den tilberedes ved så høje varmegrader, og derfor skal du ikke fyre helt så hårdt op i ovnen, når du bruger den til andet end pizza, pita og andre flade brød. Alternativt kan du også bruge eftervarmen fra ovnen, og lave simreretter i ovnrummet, mens den køler ned.

Byg din egen pizzaovn

Lyder det lækkert med sådan en friskbagt pizza, der lige er trukket ud af varmen? Det er ikke svært at lave en hjemmebygget pizzaovn, og du skal hverken være håndværker eller halvprofessionel gør-det-selv-type for at få succes med projektet. I løbet af en weekend kan du blive ejer af en hjemmelavet pizzaovn, og fejre det med skønne, sprøde bunde toppet med ost, grønt og kød.

Før du inviterer venner og familie til pizzafest, skal ovnen lige bygges, og selvom du ikke skal bruge mange materialer, er der alligevel nogle afgørende ting, der skal skrives på indkøbslisten, før du kører i BAUHAUS eller bestiller materialerne hurtigt og nemt online.

Når du skal lave din egen pizzaovn, får du blandt andet brug for træ, sten, mørtel, cement og masonit. Herunder kan du se, hvilke ting du også skal købe.

Til at bygge en pizzaovn skal du bruge:

Sådan bygger du din egen pizzaovn af træ og sten

Tilbage fra byggemarkedet med materialerne er du nu klar til at gå i gang med at bygge din egen pizzaovn. Det nemmeste er at bygge den udendørs i haven, på terrassen eller et overdækket sted, så du også kan bruge den i regnvejr. Især er det en rigtig god idé at give den en placering i læ, så den har bedst mulighed for at holde på varmen, og vinden ikke kan blæse bålet ud.

Bor du i lejebolig? Så skal du først have tilladelse fra udlejer, før du begynder at bygge en udendørs pizzaovn i gården. Den kan nemlig ikke flyttes, når først den er bygget, for den skal stå på et solidt fundament og er dermed en permanent installation.

Projekt selvbyg begynder med, at du graver ud til ovnen, så du kan banke træstolper på cirka 100 x 100 millimeter i jorden. Vær opmærksom på, at stolperne har en højde, der passer til dig og din arbejdsstilling, så du ikke får ondt i ryggen undervejs.

Du bestemmer selv, hvilken afstand der skal være mellem stolperne, men vi anbefaler, at de er lidt under 1 meter i bredden og lidt over 1 meter i længden, da pizzaovne skal være længere, end de er brede.
Står stolperne lige og stabilt? Så banker du dem solidt i de udgravede huller og fylder afslutningsvist med beton. Mens betonen hærder, skærer du bjælker til, så de passer lige nøjagtigt mellem de stolper, du netop har støbt i jorden.

Bjælkerne skal ligge på tværs mellem stolperne, så de danner en firkantet ramme. Det gør ikke noget, at stolperne, der er støbt i jorden, stikker længere op end den højde, du vil lave pizzaovnen i. Når du har monteret de vandrette bjælker i den rette højde, skærer du toppen af de lodrette stolper. På den måde danner du en flade af stolperne, der både er lodrette og vandrette.

Til sidst placerer du også en vandret bjælke i midten, og sørger selvfølgelig hele tiden for, at alt er i vatter. På dette stadie er din bedste ven et vaterpas, og du skal hellere tjekke hældningen en gang for meget, end en gang for lidt så dit træskelet bliver stærkt og kan bære stenovnens vægt.

Nu skal du placere stenene

Du er godt på vej med din selvbygger pizzaovn. Træskellet er færdigt, og nu skal du til at arbejde med et nyt materiale: Lecablokke. De skal placeres på træskellettet og sættes sammen med fliseklæber. Vær omhyggelig, så stenene står helt tæt og danner en samlet flade, som dækker hele trækonstruktionen.

Det var den lette del.

Nu bliver det lidt mere avanceret, men som lovet i begyndelsen, kan alle uanset erfaringsniveau være med, så hold modet oppe. Der er ikke længe til, at duften af hjemmelavet pizza fylder haven.

For at holde fundamentet på plads skal lecablokkene fræses, så du kan lægge rionet i dem. Det er rimelig simpelt. Du skal blot fræse det mønster, der svarer til dit net og derefter føre nettet ned i blokkene.

Ildfaste eller almindelige mursten? Det skal du bruge

En stenovn bygges af mursten, men du kan ikke bruge almindelige mursten til en pizzaovn. Årsagen er, at ovnen jo netop bliver ekstremt varmt, og ved så høje temperaturer sprænger almindelige mursten. Derfor skal du bygge din pizzaovn med ildfaste mursten og ildfast mørtel, så du får et slutresultat, der holder i mange år og ikke krakelerer efter første prøvefyring.

Når lecablokkene er placeret, fræset og beklædt med rionet, er det blevet tid til at mure.

Først smører du et lag mørtel på lecablokkene. Herefter sætter du de ildfaste mursten på mørtellaget, så de sidder helt tæt i den form, pizzaovnen skal have. Har du særlige ønsker til formen, skal du skære stenene til, før du sætter dem på de mørtelsmurte lecasten.

Sådan laver du selv et skelet til pizzaovnen

Runde, firkantede, høje, lave, smalle eller aflange – pizzaovne kan have flere former, og når du bygger en selv, har du alle muligheder for at bestemme, hvordan den skal se ud. Formen laves af masonitplader på 5 millimeter. Pladerne er stærke, men også bøjelige og derfor er de gode at bruge til at lave skelettet af.

Det mest normale er at lave en oval form med et rør som indgang, og den populære løsning er også den letteste at lave. Læs blot her.

Form først en bold, der er skåret over på midten. Det er din pizzaovn. Derefter former du indgangen, men den må ikke være så trang, at varmen kan suse ud. Samtidig skal den heller ikke laves, så pizzaen ikke kan komme ind i ovnrummet, og denne del af byggeprojektet kræver derfor lidt tilpasning – og en samtale med kokken. Det er nemlig nu, du afgør, hvor store pizzaer du vil lave.

Vi anbefaler, at en pizzaovn er 90 centimeter bred og 45 centimeter høj, så du både kan lave familiepizzaer og dem i almindelige størrelser.

Når du er færdig med formen, skal du tænde op i ovnen for at brænde formen af.

Nu skal formen mures

Endnu en gang skal du trække i murertøjet og finde de ildfaste sten og mørtel frem, for nu skal der mures rundt om formen. Du skal regne med at bruge mere end 50 kg. mørtel til denne del af opgaven, ligesom der også skal bruges omkring 100 ildfaste mursten, før du kan lægge murerskeen fra dig igen.

Sådan murer du formen:

  • Luk indgangen til ovnen med masonitplader
  • Mur de første 3-4 lag i højden hele vejen rundt om ovnen, men ikke foran indgangen
  • Færdiggør kuplen først
  • Placer en ildfast skorsten tæt på kuplen, men stadig på indgangen af pizzaovnen
  • Skorstenen kan sikres ekstra ved at bore den fast i bolte
  • Færdiggør resten af murværket
  • Dæk til med plastik

Når du har muret hele vejen rundt om ovnen, er det tid til en pause. Faktisk kan du holde fri fem dage, for det er den tid, ovnen skal tørre under plastik, så du har god tid til at drikke en iskold sodavand og hvile armene efter det hårde arbejde.

Første afbrænding efter tørring

Er du udhvilet og klar til at komme videre med at lave din egen pizzaovn? Efter fem dage er du nået til noget af det sjoveste i projektet: At tænde ovnen for første gang.

Du kan både bruge kul eller træ til første opfyring, så vælg det, du synes bedst om.

Jamen, hvad med skelettet inde i ovnen, tænker du måske? Det smarte er, at modellen du byggede i masonitplader, bliver brændt væk nu, så det kun er det solide murværk, som står tilbage. Når skelettet er væk, er du klar til næste fase.

Snart i mål: Færdiggør det udvendige

Du er snart i mål, for nu bevæger vi os ind i den afsluttende fase af byggeriet og færdiggør den udvendige del.

Når ovnen er blevet kold efter første brænding, smører du ildfast mørtel på alle lecablokke og overfladen af murstenene. Derefter etablerer du en ny træramme rundt om lecablokkene. På den brede side af ovnen, sættes en træklods på hver bjælke, som den nye ramme kan hvile på. Når det er gjort, skærer du bjælker til og monterer dem rundt om lecablokkene, så du får en ny træramme.

Grunden til, at der skal konstrueres endnu en træramme, er, at ovnen skal isoleres, så den kan holde på varmen og nå de høje temperaturer, der jo er afgørende for, at du kan bage pizza med bravur.

Effektiv isolering af hjemmelavet pizzaovn

Til at isolere en hjemmelavet pizzaovn bruger du ganske almindelig rockwool, som lægges i et enkelt lag rundt om ovnens yderside. Du skal ikke lægge isolering helt ud til indgangen af ovnen. Oven på rockwoolen monterer du forstærket hønsenet, så isoleringen bliver holdt på plads.

Med isoleringen placeret på ovnen skal du endnu en gang til at forme.

Bland en cementmørtel efter forholdene 4 dele sand og 1 del cement, som påføres pizzaovnens overflade, der lige nu består af hønsenet og isolering. Når du har været hele vejen rundt med cementblandingen, ligner din pizzaovn mest af alt en stor, grå skildpadde.

Er det ikke lige looket, du drømmer om at blive mødt af, når du kaster blikket ned i haven, kan du pudse ”skildpadden” med universalmørtel. Du må gerne være grundig, for det er den sidste finish, du er i gang med nu.

Efter pudsningen monterer du to almindelige brædder på trærammen foran indgangen. Vil du gøre din byg selv pizzaovn ekstra flot, kan du oliere brædderne og den resterende del af trærammen, ligesom du også kan male ovnen, hvis du synes, den skal stå knivskarpt.

Til sidst er der kun én ting at gøre: Sætte pizzadej over, for nu har du lært, hvordan man bygger en en pizzaovn, og så er det tid til at fejre med hjemmelavede lækkerier.

Tilbage er der vist bare at sige – velbekomme!

Se de forskellige steps nedenfor i billedegalleriet


Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.