Derfor skal du huske at afkalke

Herhjemme har vi rigtig meget kalk i vores vand, så alle vores maskiner og andre ting, der er i kontakt med vand, har brug for at blive afkalket regelmæssigt. Det gælder alt fra elkedler, kaffemaskiner, opvaskemaskiner og vaskemaskiner til håndvaske, fliser, toiletter, spejle og meget mere. Hvis elkedler og kaffemaskiner ikke bliver afkalket i ny og næ, risikerer du ikke bare, at kalken skader apparaterne, men du risikerer også, at det påvirker kaffens eller vandets smag.
I denne guide gennemgår vi, hvorfor afkalkning er nødvendigt, og hvor ofte du bør afkalke apparater og apparaturer. Derudover præsenterer vi dig for en række forskellige midler til afkalkning, så du er klædt ordentligt på til at afkalke dine apparater. Du får en guide, hvor du hurtigt og nemt kan finde svar på dine spørgsmål om afkalkning og få et overblik over de forskellige muligheder.

Hvorfor skal jeg afkalke?


Der er flere grunde til, at det er fornuftigt at afkalke maskiner som vaskemaskiner, kaffemaskiner, elkedler og andre ting, som kommer i kontakt med vand. Først og fremmest klæder kalk hverken fliser, håndvaske, spejle eller toiletter, men derudover kan kalk i kaffemaskiner, elkedler, vaskemaskiner og opvaskemaskiner faktisk reducere funktionsevnen og i sidste ende skade maskinerne. Derfor skal de jævnligt afkalkes.
Maskiner, som er kalket til, bruger også markant mere strøm, så er der altså også penge at spare på elregningen ved at afkalke dine maskiner. Sidst, men ikke mindst, kan du risikere, at din kaffe eller te får en eftersmag af kalk, hvis du undlader at afkalke i længere tid. Det er især gældende for dem, der bor i byer, hvor vandet er ekstra hårdt og rig på mineralet.
Før det når så vidt, kan du faktisk gøre dit for at komme kalken til livs. Det kan eksempelvis forebygge kalk eller holde den nede, hvis du tørrer fliser og armatur af efter brug og ligeledes sørger for at rengøre spejle, hvis der kommer vand på dem. Derudover bør både kaffemaskiner og elkedler konsekvent tømmes, så de ikke er fyldt med vand, når de ikke benyttes.
afkalning, afkalkafkalning, afkalk

Hvor ofte bør jeg afkalke?


Det er et spørgsmål, som rigtig mange stiller sig selv, men det er også et spørgsmål, som er svært at besvare. Det afhænger nemlig af en række forskellige faktorer, som hvor gammel maskinerne er, hvor ofte maskiner, bad, toilet, håndvaske, armatur eller andre ting bruges samt vandets hårdhed i dit område.
Når det gælder opvaskemaskiner og vaskemaskiner, er det en god tommelfingerregel at afkalke dem mindst fire gange årligt, men bor du i et område med hårdt vand, kan det godt betale sig at gøre det oftere. Det samme gælder familier, hvor både vaske- og opvaskemaskine benyttes regelmæssigt.
Omvendt er det med elkedler og kaffemaskiner samt håndvaske, fliser, brusehoveder, spejle og armaturer, hvor kalken tydeligt kan ses. Det kræver ikke andet end et kig ned i elkedlen eller kaffemaskinen, så ved du, at du kan afkalke din maskine.
Du kan altså hurtigt vurdere, om kaffemaskine, elkedel eller spejle, håndvaske, fliser, brusehoveder og armaturer trænger til en omgang afkalkning. I forhold til kaffemaskiner og elkedler er det dog mere fornuftigt at komme kalken i forkøbet. Det betyder, at hvis du ofte benytter de to maskiner, bør du nok regne med at skulle afkalke dem cirka hver anden måned. Bruger du derimod ikke disse maskiner ret ofte, kan du nøjes med afkalkning to-fire gange årligt.
Det er faktisk de færreste, der afkalker så ofte, og det er ikke uden grund. Den travle hverdag indbyder ikke ligefrem til løbende vedligeholdelse med afkalker, men der er også nogle, som har vand med mindre kalk i, hvorfor jævnlig afkalkning ikke nødvendigvis er aktuelt for dem.
Vi skal dog huske, at vi ikke kun afkalker af æstetiske årsager, men også af sundhedsmæssige årsager. Det handler nemlig i lige så høj grad om at komme bakterier til livs, og derfor kan det aldrig skade at afkalke sine maskiner. Du kan ikke afkalke for meget, så hellere én gang for meget end én gang for lidt.

Midler til afkalkning


Der findes mange forskellige rengøringsmidler til at afkalke dine maskiner, armaturer og andet derhjemme, og det kan indimellem være en jungle at finde rundt i. Derfor har vi samlet en række forskellige midler til afkalkning, så du nemt og hurtigt kan få et overblik over de forskellige muligheder. Listen rummer alt fra gamle husmorråd til mere moderne produkter.

Brun eddike som afkalker


Den brune eddike er et velkendt produkt inden for afkalkning, men de sidste år er flere og flere gået væk fra den. Den kaldes også for almindelig eddike. Det skyldes blandt andet, at den fortyndet ikke har den store effekt, og at sukkeret i brun eddike faktisk kan have en negativ effekt på processen, eftersom bakterier elsker sukker.
Med en pH-værdi på tre og et syreindhold på fem procent har den naturligvis en effekt, men kun til lette afkalkninger, og i den forbindelse skal det også pointeres, at den har en lang virketid. Så lad hellere den brune eddike blive i køkkenet til madlavning.

Klar eddike som afkalker

Den klare eddike har, ligesom den brune eddike, en pH-værdi på tre og et syreindhold på fem procent. Den indeholder dog ikke sukker, og den er derfor at foretrække frem for den brune eddike. Dog bør eddiken i udgangspunktet også kun benyttes til lette afkalkninger, da den også har en lang virketid og er mindre effektiv i fortyndet tilstand.

Relaterede produkter

Husholdningseddike


Den klare husholdningseddike er særdeles effektiv og populær i mange husholdninger i Danmark, og det skyldes især dens syreindhold på ti procent. Det gør den nemlig velegnet til langt de fleste typer rengøringsopgaver, og du kan både bruge eddiken til iblødsætning af armaturdele natten over, til at fjerne kalkpletter i håndvaske og toiletter samt på spejle, fliser og meget andet.
OBS: Du må ikke bruge eddike eller andre typer syre på overflader af marmor, emalje eller terrazzo, da det efterlader skader i form af permanente plamager og pletter.


Eddikesyre


Eddikesyren er det mest effektive middel til afkalkning i husholdningen, og med en pH-værdi på 1 og syreindhold på 32 % er det ikke uden grund. Den er kemisk fremstillet af metanol og er derfor en svag syre, der er ætsende og kan irritere øjne og hænder. Af den grund bør du altid bruge eddikesyre med handsker på, og hvis du får det i øjnene, skal du skylle dem under rindende vand med det samme.
Uanset hvilken afkalkning du står over for, er eddikesyre en trofast følgesvend. Den fjerner nemlig alt fra lette kalkaflejringer til mere genstridig og bunden kalk. Den bruges i en fortyndet udgave, men ikke desto mindre er den stadig meget effektiv. Det er de færreste ting, som ikke kan tåle afkalkning med eddikesyre, men hvis du er i tvivl, bør du altid dobbelttjekke produkternes brugsanvisning.

Afkalkningsmiddel


Hvis du vælger at benytte et af de mange afkalkningsmidler på markedet, som er lavet specifikt til formålet, opnår du både et resultat, som er til at tage føle på, men også en lugtfri afkalkningsproces. De mange forskellige afkalkningsmidler kan både bruges til at fjerne kalkbelægninger i kaffemaskiner, elkedler, toiletter, håndvaske og på fliser, brusehoveder, og hvad du ellers har i husstanden.
Der findes afkalkningsmidler lavet til specifikke maskiner og formål, og derfor bør du altid læse vejledningen på afkalkningsmidlerne, inden du kaster dig ud i at bruge dem.

Blødgøringsanlæg

Et af de nyere skud på stammen er de såkaldte blødgøringsanlæg, der giver dig blødere og kalkfrit vand i husholdningen. Det er altså slut med tilkalkede kaffemaskiner, elkedler, vaske- og opvaskemaskiner, toiletter, vandhaner, håndvaske, brusekabiner, fliser og meget mere. I al sin enkelthed er det slut med timelange afkalkninger og stift vasketøj.

Du er nemlig garanteret markant blødere vasketøj, og derudover vil du forhåbentligt også få en billigere elregning. Det er dog ikke kun dig, som får gavn af et blødgøringsanlæg. Det gør miljøet også. Det bløde vand er nemlig med til at mindske dit forbrug af sæbe og rengøringsmidler.

Med et blødgøringsanlæg er der tale om en dyrere investering, men du skal til gengæld se det som en langtidsinvestering, hvor du er garanteret kalkfrit og blødere – og så er det både en god investering for dig og miljøet.

Et alternativ til blødgøringsanlægget er en kalkspalter.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto