Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Indkørsel: Den ultimative guide til indkørslen

Ultimativ guide til ny indkørsel | Alt du skal vide | BAUHAUS

De findes to typer af indkørsler i de danske parcelhuskvarterer. De pæne og ordnede, der signalerer overskud og byder pænt velkommen, og de, der giver husejeren det første anfald af dårlig samvittighed, allerede inden nøglen er stukket i døren. 

En grim, sjusket og mangelfuld indkørsel kan nemlig få et ellers nydeligt hus til at fremstå træt og forladt, men det er heldigvis ikke uoverkommeligt at få styr på indkørslen. 

Overvejer du at få lavet en ny indkørsel? I så fald skal du læse med herunder, hvor vi hjælper dig med alt, du skal have styr på omkring indkørslen.

Nybyggede huse med snorlige indkørsler kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på dem med 1970'er-huse, hvis indkørsler efterhånden er alt andet end en pæn velkomst til huset.

 

Hvilke typer belægning kan jeg vælge til min indkørsel?

Uden belægning ville din indkørsel hurtigt blive godt og grundigt hærget, når der er vådt i vejret. Der findes et væld af forskellige belægninger, der gør, du ikke kører fast i tide og utide, når du skal til og fra hjemmet. Nogle af dem er endda nydelige, og vi gennemgår fire af mulighederne i nedenstående.

En indkørsel med fliser er en klassiker, og de findes i et væld af størrelse og former. Et andet og mere sjældent alternativ er en indkørsel i asfalt, hvis glimrende egenskaber vi kender fra vejene. Granitskærver og perlegrus er også et udbredt valg til indkørslen, der både er pænt og praktisk. Endelig er der græsarmering, som efterhånden er ved at vinde indpas.

 

Hvad har de forskellige typer belægning af fordele og ulemper?

De fleste af vores gamle huse har på ét eller andet tidspunkt haft en indkørsel, der bestod af to rækker fliser - og græs eller grus i midten. Det virker måske gammeldags og ikke prangende, men løsningen er til gengæld enormt praktisk. Den giver nemlig fast underlag til dækkene, mens græs og grus lader vandet passere. 

Det er nemlig ikke synderligt godt for hverken kloakker og jorden, at vi plastrer alt til i fliser og asfalt, der ikke er permeabelt, som det hedder på ingeniørsk. Studsede du over det ord, så betyder det gennemtrængeligt. Altså overflader hvor vandet ikke kan trænge ned i.

Det bringer os til fliser og sten, som byder på flere fordele såvel som ulemper. En indkørsel med fliser er for det meste en pæn løsning, der holder længe, hvis du får dem lagt ordentligt i indkørslen. Fliser er nemme at holde rene, og du kan nemt skrabe sne væk fra dem om vinteren.

Fliser har den ulempe, at de skal ligge ordentligt, hvis de skal have en chance for at holde til jobbet som indkørsel. De kan heller ikke absorbere vand, og så har vi endelig balladen med ukrudt, der elsker tilværelsen i fugerne mellem dine fliser. Det problem kommer du til livs med fugegrus.

Du kan i øvrigt læse her, hvordan man lægger fliser. Husk, at dine fliser i indkørslen skal kunne klare biltrafikken.

Flot ser den ud, en indkørsel med granitskærver. Det er da også en elegant og billig løsning, der dog kræver lidt vedligeholdelse for at forblive pæn.

 

Asfalt er også en både praktisk og slidstærk løsning som belægning, der holder sig pæn i mange år - endda uden den store vedligeholdelse. Ulemperne er, at vandet ikke trænge igennem, og så skal vi ikke underkende, at det ofte vil være en vanvittigt dyr løsning at få lagt asfalt i indkørslen.

Granitskærver og perlegrus er til gengæld en relativt billig løsning, der endda er permeabel (ingeniørbegrebet fra før), så du ikke skal bekymre dig om din indkørsel, når der er skybrud. Vi kommer heller ikke udenom, at lyden, når man kører over de små sten, er sød musik i ørerne. Det lyder bare lækkert.

Til gengæld kræver denne type belægning en god del vedligeholdelse. Den skal rives fra tid til anden, så stenene ikke kommer til at sætte sig for meget i din indkørsel. Der skal også gøres en indsats for at holde skærverne fri for ukrudt, men en ugentlig tur med riven bør dog holde begge problemer stangen. Du kommer også til at bøvle med gruset, hvis du skal skovle sne.

Græsarmeringssten er et dejligt kompromis som belægning, der giver fordelene fra både fliser og græs - med gode køreegenskaber, grønt udseende og permeabel overflade. Med græsarmeringssten slipper du også for at skulle luge, for det er jo belejligvis meningen, at der skal masser af grønt op mellem betonen i din indkørsel. 

 

Hvordan bør jeg forholde mig til stejlhed og bredde?

Hvis det kan undgås, at du parkerer på indkørslens stejle stykke, er dette at foretrække. Det er klart, at det er nemmere at komme ind og ud af både bil og matrikel, især i glat føre, når det er nogenlunde plant i din indkørsel. Så slipper du også for at bekymre dig over, om håndbremsen nu holder din bil på plads.

Er det uundgåeligt, at din indkørsel bliver meget stejl, bør du bruge græsarmeringssten, der gør det lidt nemmere for dækkene at gribe fast.

Nogle gange giver dimensionerne af din indkørsel helt sig selv, og andre gange er du så heldig, at du har frit valg på alle hylder. Står du i sidstnævnte situation og kan bestemme bredden på din indkørsel, bør du mindst have fire meter. De fleste biler er knap to meter brede, og med fire meter kan alle dørene åbnes, cykler og barnevogne kan passere, og du kan komme hele vejen rundt med støvsugeren - skulle dét komme over dig.

Græsarmeringssten er et fint og pænt alternativ til almindelige sten, hvor du aldrig mere skal bekymre dig om ukrudt mellem fliserne.

 

Hvad koster en ny indkørsel?

Uanset hvilken belægning du vælger til din indkørsel, skal den ligge på et godt fundament af stabilgrus eller knust beton, og skal du have flisebelægning, skal der også brolæggergrus med i regnestykket. Der skal altså bringes et par big bags til døren, inden du overhovedet er nået til belægningen af din indkørsel.

Du skal nok regne med, at stabilgrus og lignende løber op i cirka 300 kroner per kvadratmeter, hvis der skal lægges et komprimeret lag i cirka 20 centimeter.

Hvis du ønsker fliser som belægningssten i din indkørsel, er det naturligvis dem, der afgør prisen på belægningen, men du skal nok regne med godt 100 kroner per kvadratmeter for nye, billige sten, mens nye chaussésten nok løber op i 8-900 kroner per kvadratmeter.

At lægge asfalt kræver specialister, og derfor skal du indhente tilbud hos de entreprenørfirmaer, der har ekspertisen og udstyret. Mange af dem har småhold til netop denne type opgaver. Der er mange faktorer, der kan påvirke prisen, og den er umulig at spå om på forhånd. Det anbefales, at du indhenter flere tilbud - og kun benytter dig af pålidelige leverandører.

Med granitskærver og perlegrus som belægningssten skal du regne med omtrent 100 kroner kvadratmeteren, mens græsarmeringssten koster godt 200 kroner kvadratmeteren.

Det er altså ikke helt billigt - eller let - at lægge ny indkørsel, og du bør derfor vælge en løsning, du er glad for i mange år fremover.

Var denne artikel behjælpelig?

Tak! Vi er glade for du synes godt om det

Tak! Vi arbejder på at forbedre indholdet

Tak for din feedback!

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.