Hvordan anlægger du et stenbed?

Stenbed | Dekorativt og minimum vedligehold | BAUHAUS.dk

Et stenbed kræver lidt tid og kræfter at anlægge, men lige så snart det er gjort, har du et bed, der ikke bare passer sig selv hele året rundt, men som også bevarer sine farver og blomster og dermed skaber liv i haven igennem alle årstider. Det kaldes også et alpint bed, da det ofte figurerer i bjergrige egne. Det er dog muligt at skabe det herhjemme også og endda med andet end alpine planter. Det består generelt af en række hårdføre og solide stenbedsplanter, som hverken stiller de store krav til pasning og pleje. De smukke stenbedsplanter pryder med deres skønne blomsterflor og frodige bunddækkende løv i bede bestående af sten.

Et stenbed kan tage sig ud på mange forskellige måder – alt efter temperament og præferencer.

Placering af stenbed

Når du skal finde placeringen af dit stenbed, skal du stile efter at anlægge det et solrigt sted og ikke et skyggefyldt sted som skyggebede. Hvis det kan lade sig gøre, må placering også gerne have en bugtende kant. Det er dog ikke afgørende, men det skaber en autentisk facon; som i bjergrige områder. Lige så snart du har fundet din placering, starter du ud med at fjerne græstørv, så der kun er jord tilbage. Dog har alpine planter og andre stenbedsplanter brug for godt dræn, og derfor skal de ikke plantes direkte i muldjord. Hvis du gør det, risikerer du nemlig blot, at de rådner, da de konstant står i et fugtigt miljø.

Det betyder, at du skal sørge for at lægge et lag stabilgrus, som vi f.eks. kender det fra indkørsler, der hæver sig et godt stykke over jorden. Der må gerne være forskellige niveauforskelle på op til en halv meter, da stenbedsplanter og alpine planter danner lange rødder, som nok skal optage næring. Du kan teste, hvor godt dit dræn er, før du placerer sten og planter, ved at hælde vand på dit gruslag. Hvis vandet forsvinder med det samme, vidner det om, at drænet er godt.

Sådan skaber du et flot stenbed med dekorative sten og blomster

Det næste skridt er at placere forskellige dekorative sten. Du får absolut det mest naturlige og autentiske resultat ved at blande forskellige størrelser sten samt sten i forskellige nuancer og former. Grav nogle af stenene lidt ned i gruset og lad andre stå tydeligere frem. Vigtigst er det, at det ser ud til, stenene ”vokser” op af undergrunden og ikke blot er blevet placeret ovenpå.

Du kan plante et væld af skønne blomster i dit stenbed, og hvis du vælger at kombinere forskellige arter, kan du skabe en levende farvepalette. Lige så snart du har plantet dine stenbedsplanter, er det vigtigt, du holder dem fugtige, men herefter begrænser pasningen sig faktisk til et minimum. Det samme gør sig gældende med gødningsbehovet; så længe stenbedsplanterne får rigeligt med lys, kan de passe sig selv.

Var denne artikel behjælpelig?

Tak! Vi er glade for du synes godt om det

Tak! Vi arbejder på at forbedre indholdet

Tak for din feedback!

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.