Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Montering af toilet: Sådan skifter du det gamle ud

Montering af toilet | Skift selv toilettet ud | BAUHAUS

Vi er nogle utaknemmelige udyr, vi moderne mennesker, og vi påskønner slet ikke, hvor godt vi har det. Især er et vidunder som toilettet for længe taget for givet - i hvert fald i seneste par generationer. Vi burde - om ikke tænde alterlys og bringe offergaver - mindes vore forfædres hyr og uhygiejniske toiletkompromiser og sende toilettet en kærlig tanke.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen, for 'husets bedste plads' kan sagtens blive så tilgroet, slidt og bedaget, at du overvejer at genindføre hullet i jorden. Der er dog ingen grund til panik, hvis toilettet henleder tankerne på Sojvettiden, for det er heldigvis hverken dyrt eller besværligt at skifte toilettet ud.

Trænger dit fritstående toilet til at blive skiftet, er det hverken en synderligt dyr eller besværlig operation. Du kan få et nyt toilet for langt under 1.000 kroner.

 

Hvilke typer toiletter findes der?

Toiletter består af skål og afløb, lidt mekanik og en cisterne. Cisternen er beholderen til vand, som får toilettet til at skylle, og det er placeringen af dén, der i bund og grund udgør den største variation i toilettyperne.

Vi opererer normalt med to typer af toiletter, nemlig det fritstående og det væghængte. Det fritstående er et såkaldt kombinationstoilet, hvor skål og cisterne er bygget sammen til én herlig porcelænstrone. Toilettet er billigt og driftsikkert, og så er det nemt skifte ud og reparere på. Til gengæld er rengøringen lidt bøvlet, da vandlåsen ofte er en svært tilgængelig støvmagnet.

På et væghængt toilet er cisternen bygget ind i væggen - eller en kasse, som toilettet er monteret på. Hvor afløbet på et fritstående toilet går direkte ned i gulvet, sender et væghængt toilet spildevandet bagud og ind bag inddækningen, hvor knækket ned til gulvet så findes. Det betyder, at du slipper for at skulle rengøre de svært tilgængelige porcelænssnegle, der udgør vandlåsen på et fritstående toilet. Til gengæld er installationen både dyrere og mere omstændelig.

Endelig har vi de gode, gamle højtskyllende toiletter, hvor cisternen er placeret et andet sted end skålen. Det er de nostalgifremkaldende toiletter med træk-og-slip, der er tale om, hvor cisternen sidder næsten under loftet, og du skyller ud ved at trække i en snor. Det er ved at være længe siden, at de lavtskyllende gøgeunger skubbede de højtskyllende ud af reden, men du kan faktisk stadig få nye træk-og-slip-toiletter.

Der kan være mange gode grunde til at skifte toilettet ud, og 1970'erne er ofte en god én af slagsen."

 

Hvilken type toilet skal jeg vælge?

Det er sandsynligvis ambitionsniveauet og økonomien, der dikterer dit valg af toilettype. Skifter du dit gulvtoilet ud med et andet, skal du være opmærksom på, hvilken vandlås du har nu, så du er sikker på, afløbet passer. Hvor et fritstående toilet relativt billigt, nemt og hurtigt kan erstatte et andet, forholder det sig anderledes kringlet, hvis du skifter til et væghængt.

Det er også nogenlunde ligetil at skifte skålen på dit væghængte toilet, men det bliver anderledes bøvlet, hvis du også skal skifte cisterne. Det er sandsynligvis nemmere at skifte fra indbygget til fritstående toilet end omvendt, men det er sjældent, det sker.

Altså, hvis du bare vil skifte toilettet ud, er et nyt fritstående et oplagt valg, men vil du bygge badeværelset om, bør du overveje at investere i det lidt dyrere væghængte. Skifter du det fritstående ud med et andet, skal du sikre dig, at de har samme type vandlås, ligesom du bør overveje, om toilettets 'fod' gerne må have samme størrelse - eller være større - end det gamle, så du ikke skal se på grimme overgange og skruehuller fra det tidligere toilet.

Overvejer du det højtskyllende træk-og-slip-toilet, har du sandsynligvis et gammelt og bevaringsværdigt hus - eller også er du dybt og dejligt excentrisk. Uanset hvad handler din beslutning sandsynligvis ikke om praktiske overvejelser.

Hvis du har svært ved at løsne silikonefugen på dit gamle toilet, inden du afmonterer det, kan du forsøge at 'save' fugen over med ståltråd - eller bruge kemikalier.

 

Sådan fjerner du dig gamle gulvtoilet

Start med at slukke for vandtilførslen til toilettet. Der burde sidde en lille hane på bagsiden, du kan slukke på. Skyl ud i toilettet et par gange, så cisternen bliver helt tømt. Herefter afmonterer du vandtilførselsslangen.

Løsn skruerne til toilettet, og få fugen rundt om toilettet til at slippe. Er den af silikone, kan du bruge en hobbykniv, ellers må du forsigtigt banke den løs. Pas endelig på dit gulv.

Nu skal det gamle toilet løftes af, og i denne forbindelse er det en god idé at sikre dig, at skålen er nogenlunde tømt for vand, så du ikke får en afskedssalut af toiletvand ud over det hele.

 

Sådan monterer du dit nye gulvtoilet

Start med at sætte dit nye toilet på det gamle afløb, og vær omhyggelig med at sætte toilettet, som du ønsker at have det stående fremover. Når du er sikker i din sag, stikker du en tusch eller blyant ned i toilettets skruehuller og markerer, hvor de nye skruer skal sidde.

Tag toilettet af igen, og gør klar til at bore. Du får nok brug for en slagboremaskine til jobbet. Brug borstørrelse og rawlplugs, der passer i dimensionerne til montageskruerne. Sæt toilettet på, og skru det godt fast. Sæt skruepropperne på, så der ikke kommer snavs og skidt ned i hullerne.

OBS! Har du gulvvarme, bør du lige stoppe op og overveje situationen lidt. Det er nemlig noget forbandet bøvl at sende boret ned i gulvvarmen, uanset om den er elektrisk eller vandbåren. Er der tale om vandbåren gulvvarme, installeret af en fagmand, burde der ikke være rør under toilettet, og er det gamle toilet skruet fast, burde der ikke være fare på færde.

Er det gamle toilet limet fast, eller har du ikke nerverne til at bore, bør du lime det fast i stedet. Det er en både nem og holdbar løsning. Sæt toilettet, hvor det skal sidde, og sæt malertape et par millimeter fra toilettet hele vejen rundt. Læg et par gode streger passende montagelim 503 rundt langs malertapen, sæt toilettet ovenpå, og fug efter. Er der skruehuller i toilettet, kan du bare lime skruepropperne fast.

Tilslut vand, og nyd dit nye toilet.

Det skal dog siges, at der er nogle situationer, hvor det faktisk er ret vanskeligt at skifte toilettet ud. Det er især i gamle huse, hvor afløbsrøret er i støbejern. Det har ofte nogle bøvlede dimensioner, og det er svært at tilpasse. Her bør du se dig selv i øjnene og overveje, om det er på tide at tilkalde en fagmand. I BAUHAUS tilbyder vi montageservice, og det vil typisk koste i omegnen af godt 1.000 kroner at få fjernet det gamle toilet og installeret et nyt.

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.