Inspiration til havefliser: Dette bør du overveje

Terrassen og haven er steder, hvor du burde se frem til at tilbringe din tid og nyde det dejlige vejr. Men i stedet kan det være indhyllet i følelser af afmagt og dårlig samvittighed, når du kigger på de skæve, trætte og algeangrebne havefliser foran dit hjem. 
Rod med havefliserne er nemlig alt andet end indbydende, og det kunne være, du skulle overveje, om det er tid til at få lagt nye havefliser. Der er sket meget siden de glade 1970'ere, hvor havefliser mere eller mindre kun kunne fås i hele og halve, og i dag er der tusindvis af former og farver at vælge mellem. Læs med herunder, hvis du vil have inspiration til at vælge nye havefliser. Du finder i øvrigt hele vores udvalg af fliser til haven her.

Hvilke typer havefliser findes der?


Du kan indrette haven, som det passer dig, og du kan vælge og vrage samt kombinere havefliser så forskellige som små chaussésten på seks gange seks centimeter til store betonfliser på størrelse med gæstesenge. Her er et udvalg af de mest populære flisetyper:
Bro-, chaussé- og kopsten ligger i den mindre ende, når det gælder flisestørrelse - selvom de ret beset ikke er fliser. Chaussésten og brosten er hugget i granit, mens de typisk måler 6x6 eller 9x9 centimeter. Kopsten har samme størrelse, men de er støbt i beton i stedet.
Kært barn har mange navne, men der er nogenlunde enighed om, at målene 14 x 21 centimeter kvalificerer sig til den flotte titel herregårdssten. De kan også hedde Holmegaardssten, bondesten og antiksten. Der er tale om betonsten med samme mål, mens utrykket kan variere meget i forhold til farver og overflader. Nogle af stenene har 'bløde' kanter, andre hårde, mens enkelte har fået en tur med tromlen, så stenene har et halvpatineret udtryk - allerede fra dag ét.
Tegl er måske ikke så hyppigt brugt som havefliser på terrasser og havegange længere, men særlige belægningssten, der til forveksling ligner mursten, kan stadig fås, og de er ofte det oplagte valg, hvis du ønsker at bevare et oprindeligt udtryk på terrassen.
Sten med zigzag-mønstre eller lignende, som låser sig fast til hinanden, var populære i en lang årrække, og belægninger med de låsende sten findes stadig mange steder.
Klassiske havefliser, enten kvadratiske, rektangulære eller noget helt tredje, fås i et væld af forskellige tykkelser, størrelser og farver, og i dag kan du også vælge fliser med andre overflader end de klassiske.

Eksempelvis med skiferpræg, der ligner - ja, skifer.
Natursten er et populært valg til stier og trædesten - og måske i lidt mindre grad terrasser og indkørsler. Natursten fås i alle former og afskygninger.
inspiration til fliser, havefliserinspiration til fliser, havefliser

Hvad har havefliser af fordele og ulemper?

Bro- og kopsten kan være flotte i sig selv, men de kommer oftest til deres ret i ved at kombinere dem med med andre. Stenenes størrelse og udtryk gør, at de er egnede til små arealer, og især granitstenene kan være et elegant valg, hvis omgivelserne passer. Det er til gengæld en temmelig pebret affære at brolægge en stor terrasse. Og så har vi jo de små stens største akilleshæl; fugerne mellem stenene. I kraft af stenenes størrelse er der masser af fuger, og det betyder potentielt masser af ukrudt, der skal luges, brændes eller på anden måde afskaffes. Her kan du bruge fugesand for at modvirke dette.
Herregårdsstenene er til at betale, og de er relativt nemme at lægge selv. De fås i et bredt udvalg af farver og overflader, så du finder også sten, der passer ind i de fleste haver. Til gengæld betyder stenenes beskedne størrelse, at du får mange fuger - og det er potentielt ensbetydende med meget besvær med ukrudt, myrer og sandflugt.
Tegl kan give haven og terrassen et hyggeligt præg, og det kan i højeste grad være med til at understrege og bevare en arkitektonisk stil. Det er da også i ældre, arkitekttegnede huse, du oftest ser belægningen i dag. Teglene skal være af god kvalitet, og de må meget gerne være hårdtbrændte, så fugten ikke kan trænge ind og lave ulykker, ligesom du nok ikke slipper for at give stenene en gang algerens fra tid til anden. Teglenes størrelse giver også udfordringer med mange fuger.
Zigzag-stenene, og andre lignende låsende sten, er ikke udbredte længere, men de er oplagte valg, hvis underlaget skråner, eller belægningen er hårdt udsat. Det er nu ikke så ofte, det er tilfældet i en have. På større overflader kan stenen godt have et lidt industrielt udtryk, ligesom du hellere undgår problematikken med de mange fuger, de små sten medfører.
Havefliser kan du som sagt få i en masse forskellige former og udtryk. Jo større flise, du vælger, desto færre fuger får du at bøvle med. Til gengæld kan de store fliser godt være en bekostelig affære.
Natursten er præcis lige så smukke som de sten, du udvælger dig, og eksempelvis kan et par trædesten i granit skabe en stemningsfuld og skridsikker sti. Til gengæld er de svære at bruge på større arealer, hvis du ikke vi støbe dem fast, for du får nogle meget store fuger - til glæde for græs og ukrudt. Det er heller ikke en billig løsning.

Relaterede produkter

Gode råd til valg af havefliser (farve, størrelse, omgivelser, visualizer)

Det bør først og fremmest være omgivelserne, der dikterer dit flisevalg. De skal nemlig passe til både hus og have, hvis det skal blive rigtig godt. Her er det naturligvis farve, form og størrelse, du bør skæve til. Kig nøje på huset, når du vælger fliser til terrassen.

Store havefliser er et godt valg til store arealer, og det kan få en stor terrasse til at virke mindre og mere intim, mens små havefliser har den omvendte effekt. Er der ikke tale om kvadratiske fliser, bør du også overveje længderetningen på stenene, når du lægger dem. Længderetningen har nemlig også indflydelse på rumopfattelsen, og den lange led virker længst. Tro det eller ej.

Mange vælger at kombinere forskellige former og farver i mønstre, og det er en god måde at skabe lidt spil i en ellers kedelig betonoverflade. Andre vælger at bruge farvede fliser, og her bør du overveje, hvor godt dine fliser patinerer, inden du vælger en terrasse i rød og sort beton.

Endelig er der praktiske hensyn i forhold til flisernes overflade. Havemøbler kommer til at vippe på brosten og lignende, ligesom de er svære at rydde for sne. Til gengæld er de mere skridsikre i vådt og fedtet vejr. Ru sten er også mere modtagelige over for snavs og alger.

Læs i øvrig vores guides til, hvordan du lægger fliser, og hvad dit valg af fugesand har af betydning.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto