Ændrede åbningstider i weekenden: Lørdag 8-18. Søndag 10-20.

Gedehamsen: Farlig eller ej?

Gedehams | Kæmpehvepsen med det farlige stik og rolige gemyt | BAUHAUS

Midt i din febrile viften væk af hvepse rammer din hånd pludselig noget, der kunne mærkes som en spurv. Du kigger ned og ser en hveps på størrelse med din lillefinger. Lucifers undulat. Den store gedehams. Som om hvepse ikke er skræmmende nok i sig selv, uden de behøver at være dobbelt så store. 

Du behøver dog ikke være bange, selvom faren er dig nær. Gedehamsen er både større og meget mere giftig end hvepsen, men faktisk er gedehamsen i langt de flest tilfælde ikke ude på at gøre dig fortræd. 

Vil du gerne have flere bier og insekter i din have? Det kan du nemt få ved at læse denne guide.

Den store gedehams er cirka dobbelt så stor som de almindelige hvepse, og dens stik er cirka tre gange så voldsomt. Til gengæld er den mere fredelig. 

Hvad er gedehamse?

”Gedehams” er egentlig fællesbetegnelsen for de bevingede insekter, vi kender som hvepse. Den almindelige gedehams, Vespa Vulgaris, har fået hvepsebetegnelsen i folkemunde, mens navnet gedehams ofte bliver brugt til den store gedehams, Vespa Crabro, som i takt med de stigende temperaturer får mere og mere fodfæste herhjemme. Den store gedehams kan du kende på dens størrelse og farver. Den er cirka dobbelt så stor som de almindelige hvepse.

Den store gedehams er et dygtigt rovdyr, som lever af en proteinrig kost, den fanger eller finder. Hvepsen er en fremragende jæger, der ikke går af vejen for at nedlægge store insekter som eksempelvis humlebier. Faktisk er der mange eksempler på, at hvepse og gedehamse angriber kolonier af bier, bare fordi de kan. Den går heller ikke af vejen for at gå ombord i et ådsel, ligesom den også holder af plantesaft, som den får ved at afbarke unge grene på træer.

Den store gedehams er som sagt et rovdyr. Det betyder, at den ikke rigtigt har interesse i din cola eller syltetøjsmad, og derfor er den heldigvis sjældent tæt på os mennesker. Kommer vi til gengæld tæt på dens bo, bliver den til gengæld enormt aggressiv. Du skal altså ikke frygte den, hvis den kommer tæt på dig. Det er kun, hvis du kommer tæt på den og dens hjem.

En koloni af kæmpehvepse er et-årig. Den befrugtede hun overvintrer et passende sted, og i løbet af foråret bygger hun sin rede. Materialet er papirmasse, som er skabt af træ, spyt og kæbekraft. Hunnen, som nu er den nye kolonis dronning, lægger sine æg og passer det første kuld larver. Når larverne er blevet voksne, overtager de tjansen med at bygge hvepsebo, jage og passe larver, og dronningen er nu en fødemaskine på fuld tid.

Kolonien består af en dronning og en masse arbejderbier, som er sterile hunner. Hvert år sætter dronningen et stort antal hanner og kønnede hunner til verden, som skal føre arten videre. Dronningen, hannerne og arbejderbierne dør i løbet af efteråret, og kun den befrugtede hun fører slægten videre.

Det er i øvrigt i løbet af sensommeren og efteråret, de fleste problemer opstår mellem mennesker og hvepse. Når kolonierne begynder at gå i opløsning, ligner det Roms sidste dage, og de store hvepse kan udvise aggressiv adfærd. Tilbage i 2002 var der store problemer i Marselisborgskovene i Aarhus, hvor et hvepsebo tæt på en skovsti resulterede i masser af stik til skovgæster, hvor flere måtte have lægehjælp, og en enkelt skulle indlægges. Det siger lidt om, hvor aggressive gedehamsene kan være. Dog er det igen kun, når mennesker kommer for tæt på deres hjem.

Er bladlusene ved at overtage din have? Få bugt med dem her.

Den store gedehams er nogenlunde fredeligt indstillet overfor mennesker - medmindre du kommer for tæt på boet. Det skal du undgå. De laver mest postyr i sensommeren og i det tidlige efterår.

Hvor store er gedehamse?

Vespa Crabro er en ordentlig krabat. Arbejderbierne er cirka 2,5 centimeter, hvilket er godt dobbelt så stor som de almindelige, plagsomme hvepse. Hannerne bliver omtrent 3-3,5 centimeter, og de kønnede hunner i omegnen af fire centimeter.

Flere store arter af asiatiske kæmpehvepse og gedehamse er i øvrigt begyndt at melde deres ankomst i Europa. De er kommet hertil med båd fra Kina, og fra Marseilles er de begyndt at sprede sig rundt i Europa. De mindre af dem er ikke lige så store som de store gedehamse, og de er ikke specielt farlige for mennesker. Derimod har vores honningbier ikke noget forsvar mod hvepsene, og de grådige dyr kan fortære hele bistader.

Nogle af de asiatiske gedehamse-arter kan dog blive kan blive temmelig store, helt op til seks centimeter, og de er farlige for mennesker. Der er dog ingen af de asiatiske hvepse, der endnu er observeret i Danmark. 

Hvornår er gedehamsen aktiv?

Den store gedehams er, ligesom de almindelige hvepse, mest synlige sidst på sommeren. Den er mere fredelig og mindre invasiv end den almindelige hveps, så det er slet ikke sikkert, du opdager, hvis du har et hvepsebo i nærheden. Til gengæld er denne hveps nataktiv, så du risikerer at tiltrække dem med tændt lys. Det betyder også, at du kan lokke den i en elektrisk insektfælde. 

Hvad tiltrækkes de ellers af?

Dét, der lokker hvepsene til, er dronningens valg af placering til hvepsebo. I naturen er et hult træ noget af det foretrukne at slå sig ned i, og her kan vores lofter, skure og legehuse ligne de forhold til forveksling.

Arten tiltrækkes som sagt ikke af vores søde tand, og helt makabert skal du have fat i råt kød, hvis du skal lokke den store gedehams i en hvepsefælde. De kan nemlig lugte proteiner på lang afstand.

Kan jeg forebygge invasioner af gedehamse?

Dyrene vil sandsynligvis ikke invadere dig på samme måde som almindelige hvepse. Du bør dog, hvis du finder et hvepsebo, sætte ind hurtigst muligt mod dem.

bikude

Du bør du ikke give dig i kast med at fjerne et hvepsebo, medmindre du har grejet til det. Hvepsenes størrelse og mængden af gift, de kan sprøjte ind, kan gøre det enormt smertefuldt og potentielt livsfarligt at komme for tæt på boet.

Hvordan bekæmper jeg gedehamse?

Det korte svar er, at det gør du ikke. De er som sagt meget pirrelige, når du kommer for tæt på deres bo, og modsat almindelige hvepse er de nataktive, så du ikke kan forgifte dem, når de sover. Det er et arbejde, du absolut bør overlade til professionelle, for stikkene er noget voldsommere end et almindeligt hvepsestik. 

Har du problemer med hvepse i haven? Sådan kommer du dem til livs.

Hvad gør jeg i tilfælde af gedehamse-stik?

Giften fra den store gedehams ligner hvepsens til forveksling, og dyrenes gift er beslægtet med slangernes. Der er bare betydeligt større mængder i et stik fra den store gedehams, end der i et almindelig hvepsestik. Faktisk er stikket tre gange så kraftigt.

Hvis du ikke er allergisk, skal du se, om der sidder en rest af brodden, du skal have ud. Er du stadig i nærheden af gedehamsene, skal du også have benene på nakken, for flere stik kan være rigtig farlige.

Udviser du nogen former for tegn på allergi, skal du søge lægehjælp med det samme. Det kan være meget alvorligt og potentielt livsfarligt, hvis du går i anafylaktisk chok.

Var denne artikel behjælpelig?

Tak! Vi er glade for du synes godt om det

Tak! Vi arbejder på at forbedre indholdet

Tak for din feedback!

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.