Guide: Lav dit eget plankebord i egetræ

Plankebord | DIY Guide til at bygge dit eget plankebord | BAUHAUS

Drømmer du om et smukt plankebord i lige præcis den bredde og længde, der passer til din spisestue eller dit værelse? Det er der mange, der gør, og derfor er plankebordene også højeste mode inden for boliginteriør. 

Fordelen ved et plankebord er netop, at du kan få dit møbel lige præcis, så det passer til dine behov – i hvert fald, hvis du laver det selv. Det hjælpe vi dig med her, hvor vi har samlet en grundig og nem DIY Guide, der guider dig til at lave dit eget plankebord.

Her har vi allieret os med snedker og boligdesigner Bo Junker, der har valgt at lave bordet i smukt, lyst egetræ og med en længde på 190 cm. Men husk på, at du kan lave dit plankebord i lige netop den træsort og med de planker, du bedst kan lide, ligesom du frit kan vælge bredde og længde og eventuelt også overfladebehandling.

 

Hvilke planker skal jeg vælge til mit plankebord?

Du bestemmer selv, hvilke planker du vil have til dit plankebord. Det kommer an på udtrykket og de egenskaber, du ønsker, at plankerne har. Plankerne er nemlig ikke ens, selvom de alle tjener samme formål: At være planker til dit plankebord.

Egetræsplanker er nok de mest populære at vælge. De er tunge, de er stærke, og så holder plankerne fra egetræet til meget. Ask minder meget om egetræsplanker og er derfor et godt alternativ. Med ask er plankerne lidt lettere. Hvis du vil have meget lyse planker, kan du vælge ahorn. Ahorn er hvidt eller flødefarvet og bliver med tiden gyldent. Det er også et populært valg til plankeborde. 

Planker i Douglas-træ er rigtig gode til DIY plankebord. Træerne bliver mellem 20 og 100 meter høje, og derfor kan du få nogle meget lange og brede planker til plankeborde med Douglas. 

Hvis du gerne vil have et rustikt look, er det netop denne type planker, du skal vælge. Plankeborde med brede planker ser mere rustikke ud. Så hvis du vil have det rustikke look, skal du vælge brede planker til dit plankebord. Men hvis du vil have et mere poleret look, skal du vælge smallere planker.

 

Sådan gør du, og det skal du bruge til at lave et plankebord

For at lave dit nye plankebord har du brug for følgende materialer:

  • Planker skåret i de ønskede mål. Her kan du benytte dig af BAUHAUS savværk. Her har vi brugt eg, men du kan også bruge kalmarbrædder eller andre lignende planker. Du kan se hele vores udvalg af planker lige her.
  • Bordben. Her har vi brugt fire bordben, men du kan også nøjes med to store bordben. Se udvalget her.
  • Lægter eller eventuelt overskydende træ.
  • Bore/skruemaskine.
  • 3 mm. træbor.
  • Beslag og skruer.
  • Blyant, malertape og målebånd.
  • Evt. bordpladeolie til behandling af træet. Se udvalget af bordpladeolie her.

Alle materialer til bordet kan købes i dit lokale byggevarehus eller på BAUHAUS webshop.

Nu er du klar til at følge guidens otte trin:

 

 

 

Så står det færdige bord klar til brug, og du kan sætte det på sin plads i spisestuen eller hvor du har tiltænkt det. Bordet er både smukt sammen med nogle moderne stole, men hvis du ønsker et mere gennemført udtryk, kan du matche det med et par plankebænke. Dem kan du også nemt lave selv ved at følge vores grundige DIY Guide til plankebænke her

 

 

Var denne artikel behjælpelig?

Tak! Vi er glade for du synes godt om det

Tak! Vi arbejder på at forbedre indholdet

Tak for din feedback!

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.