Sådan får du succes med maling af møbler

Maling af møbler | Sådan klarer du det | BAUHAUS

Ser dine møbler gamle, kedelige eller slidte ud, kan du give dem nyt liv ved at male dem. Det er lige meget, om dine møbler er i træ eller i metal. Du kan selv male møbler i begge kategorier uden problemer. Og du kan selvfølgelig også male dem i lige den farve, du ønsker.

Fremgangsmåden er stort set den samme, uanset om du skal male skabe, skuffer, stole, skamler, lamper eller noget andet. Du skal gøre et godt forarbejde, for det er det, der afgør, om det endelige resultat bliver pænt og holder.

Læs med herunder, hvis du vil blive klogere på, hvordan du når i mål med maling af møbler.

Hvis du også gerne vil male dit trægulv, har vi skrevet en guide om det emne.

maling af stolmaling af stol

En gammel spisestuestol kan blive helt nyt at se på med en omgang maling.

 

Forarbejde: Inden du går i gang med maling af møbler

Det er vigtigt, at dine møbler eller dit møbel er helt rent, inden du går i gang med at male det. Og her snakker vi ikke om, at det bare skal gøres rent med en klud, og så er det fint. Der skal lidt mere til end bare det, så malingen kan hæfte så godt som muligt. Hvis overfladen er for glat, kan malingen ikke sætte sig ordentligt, og så vil den skalle af.

Først så skal du fjerne skidt og snavs fra dit møbel. Her bruger du enten en børste eller en klud og noget grundrens. Hele møblet skal vaskes grundigt, så fedt, snavs og skidt kommer af. Husk at komme godt omkring alle sider af dit møbel.

 

Når dit møbel er tørt, er det tid til, at du skal slibe det. Og det gælder både møbler i træ og metal. Fremgangsmåden er den samme. Du skal bare slibe med let hånd, så overfladen på møblet bliver mat. Brug meget fint sandpapir til at slibe dit møbel med, så du ikke skader møblet, men stadig giver din maling de bedste forudsætninger for at hæfte. 

Og husk så at tørre godt efter, når du har slebet. Slibestøvet er ikke noget, du vil have mellem maling og dit møbel. Her kan du med fordel bruge en opvredet klud til at fjerne støvet med. Lad igen dit møbel tørre, før du går videre med malingen. 

Nu kommer du til noget, der minder om at male. Du skal nemlig give dit møbel grunder. Eller hæftegrunder. Hvis du giver dit møbel grunder, inden du maler det, så hæfter malingen markant bedre. Kombinationen af slibning og grunder giver dig og din maling de bedste forudsætninger for, at du ender med et flot resultat. 

Igen skal du vente på, at dit møbel er tørt. Når grunderen er tørret ind, så er det endelig tid til at male møblet. 

maling af møblermaling af møbler

Vælg en maling der kan tåle at blive slidt, når du maler møbler.

 

Så er det tid til maling af møbler

Når grunderen er tør, så kan du gå i gang med at male dine møbler. Eller dit møbel. Hvis det er et møbel, du bruger til at sidde på, skal du vælge en stærk maling. Malingen vil blive udsat for slid, og det skal den kunne holde til.

Er møblet mere til pynt, kan du godt vælge en lidt mindre holdbar maling. Men jo mere du bruger dit møbel, desto stærkere maling skal du vælge. 

Vælg gerne en maling med glans 20-60. Her kan du let tørre møblet af med en klud, fordi malingen er god til at afvise fugt, skidt og snavs. Desuden vil malingen kunne stå imod slid over relativt lang tid. Og det er jo en fordel, når du gerne vil have dit møbel til at se nyt ud i mere end et par dage.

Undgå at vælge maling, der er for tynd, for så risikerer du, at din maling løber. Og det kan du se efterfølgende på dit møbel.

Til større møbler kan du fint male med en malerrulle, men til mindre møbler skal du have fat i en god pensel. Mal altid med lange, blød strøg og undgå for tykke lag ad gangen. Vær opmærksom på, om du har valgt en maling, der efterfølgende skal have lak for at kunne blive siddende. 

 

 

På #mitbauhausprojekt kan du finde inspiration til egne gør-det-selv projekter. Nedenfor ser du @Luksuslopperen Rikke forvandle et gammelt vitrineskab til noget nyt, moderne og personligt. Hun har givet et gammelt skab, nyt liv med fine farver både indvendigt og udvendigt. 

Før og efter billeder

      

Har du selv idéer og  vil give nyt liv til et gammelt møbel, så kan du her se hvilke produkter Rikke har brugt til sit projekt.

Var denne artikel behjælpelig?

Tak! Vi er glade for du synes godt om det

Tak! Vi arbejder på at forbedre indholdet

Tak for din feedback!

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.