Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Sådan får du succes med lavendel i haven

Lavendel | Sådan får du succes med lavendel i haven | BAUHAUS

Lavendel er en smuk, velduftende, blomstrende plante, der vokser i mange danske haver. Lavendel er ret nemme at have med at gøre, og de vokser uden, at du behøver at tage de helt store hensyn eller gøre så forfærdeligt meget. Faktisk trives lavendel bedst i mager, tør og drænet jord. Så det er lidt atypisk i forhold til, hvad man normalt forbinder med god jord at vokse i.

Den tørre jord hænger også godt sammen med, at lavendel helst skal stå i fuld sol. Lavendel kan ikke lide at blive vandet for meget. Vand derfor kun, hvis du kan se, at jorden er meget tør. Du skal heller ikke give lavendel gødning

Faktisk skal du ikke tænke så meget over, om din lavendel klarer sig. Det gør den, hvis den får vand fra tid til anden og ellers får rigeligt med sol.

Læs mere herunder og bliv klogere på, hvordan du får succes med lavendel i din have. 

LavendelLavendel

Lavendel er både smuk og let at have med at gøre.

 

Lavendel er let at få til at trives i haven

Det er ret nemt at få succes med lavendler. Som sagt har de mest af alt brug for at stå i relativ mager jord. De stammer fra bjergområder, hvor den jorden langs klipperne ikke byder på meget næring. Derfor er de vant til de magre forhold, og faktisk kan det nogle gange være nødvendigt at tilføje grus til din jord. Lavendler kan simpelthen få for meget næring fra dansk jord.

Derfor må du heller ikke gøde dine lavendler.

Men lavendel skal have masser af sol. Halvskygge er okay, men det bedste er, at de står i så meget sol som muligt. Mange bruger også lavendel som en form for gardering mod bladlus. Ikke for at beskytte lavendlerne, men for at beskytte roser og andre blomster, der står i nærheden. Lavendel står nemlig godt imod bladlus, men for at de kan det, skal de også stå i sol og i tør jord.

Køber du lavendel og vil plante den ud i din have, skal du gøre det i foråret. Før i tiden sagde man, at det var bedst om efteråret, men det passer ikke. Foråret er bedst, for så har din lavendel hele sommeren til at vokse og være klar til de koldere tider i efteråret og om vinteren. 

Læs her, hvordan du skaber en flot oase med farvestrålende planter.

Udplantning af lavendelUdplantning af lavendel

Udplantning, pasning og beskæring af lavendel er rigtig nemt.

 

Udplantning og beskæring af lavendel

Det er nemt at udplante lavendel. Du skal starte med at grave et hul, der er så dybt, at rødderne på dine lavendler ikke bøjer. Herfra skal du så vande grundigt, og så skal du lægge et drænlag grus nederst omkring rødderne. 

Selve din lavendel placerer du i en højde, som du synes, er passende. Når du er tilfreds, fylder du jord og sand ned i hullet. Tilsammen giver jord og sand den rette jordtype, som lavendel trives bedst i. Til sidst vander du lidt, og så træder du jorden fast omkring din plante. 

Som sagt er det ikke den store udfordring at holde liv i din lavendel. Så længe den får lidt vand og rigeligt med sol, går det fint.

Hvis du vil have, at din lavendel vokser tæt, skal du beskære den hvert år. Gør det gerne i foråret. Her snakker man om den såkaldte 15/15-regel. Det betyder, at du skal skære din lavendel ned til en højde på 15 centimeter den 15. april. Dog må du ikke gøre det, hvis der stadig er frost på daværende tidspunkt. Så må du vente lidt og så bort fra reglen.

Hvis din lavendel får frostskader, kan du være nødt til at starte helt forfra. Så skal du skære den helt ned, hvorefter den vil vokse op igen. 

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.