Sådan finder du den helt rigtige plæneklipper

De fleste af os kender talemåden, at ”græsset altid er grønnere på den anden side”. Som haveejer ved du nok også, at det ordsprog indimellem kan virke helt bogstaveligt, når du løfter blikket og betragter naboens grønne plæne.

En nyslået plæne stråler af elegance og ”her er der styr på tingene”. Hvis græsset samtidig er gødet og velplejet, jamen så er der ikke et øje tørt. Der er ikke noget at sige til, at du spejder en ekstra gang over mod din nabos flotte plæne. 

En grøn græsplæne i samme kaliber som en fodboldbane kommer desværre ikke af sig selv, så hvis din nabos plæne er grønnere end din, så er det ofte fordi, han har et par gode havetricks oppe i ærmet. Det behøver heldigvis ikke være så vanskeligt at få styr på græsplænen, og det første sted, du bør kigge, er mod din plæneklipper. Med den rigtige plæneklipper, er det nemlig langt lettere at overskue plæneklipningen, og så er du allerede et godt stykke på vej mod en græsplæne i topklasse.

Hvilke typer plæneklippere findes der?


Det er slet ikke lige meget, om du vælger den ene plæneklipper fremfor den anden. Du skal nok finde den rigtige plæneklipper, det lover vi, men det er vigtigt, at du overvejer nøje, hvad din plæneklipper skal kunne. Hvis din have er lille, er det nok ikke nødvendigt med havetraktoren, og hvis din have er enorm, skal du ikke vælge en hånddreven græsslåmaskine. Men hvad skal du så?

Du skal vælge den plæneklipper, der passer til dit behov og din græsplæne – og det bliver du klogere på herunder
Vær også opmærksom på, om din græsplæne kan tåle at blive slået. Det kan den selvfølgelig, hvis den ikke er helt ny. Hvis du tænker at så en ny græsplæne, kan du her blive klogere på, om du skal gøre på traditionel facon eller med rullegræs.

Plæneklippere uden motor


Den gode gammeldags plæneklipper er naturligvis uden motor. De hånddrevne maskiner er særligt smarte, hvis du kun har en lille have, der ikke kræver det store arbejde. Det bliver nemlig hurtigt lidt af et projekt at slå plænen med håndkraft, så medmindre du vil gøre plæneklipningen til en sport, så er de hånddrevne plæneklippere primært til små haver. Her er de dog også smarte, da de tilmed optager markant mindre plads i haveskuret end de fleste motordrevne maskiner.

Det kan betale sig at vælge en model, der både vejer godt til og har nogle store gummihjul. Den er nemlig lettere at slå græsset med, da hjulene kan få den til at flytte sig, og vægten holder den nede mod græsset. Ulempen ved en hånddreven plæneklipper er, at den skal bruges tit. Ikke fordi den ikke kan tåle at stå uden at blive brugt, men fordi det simpelthen bliver hårdere og sværere at slå græsset med en hånddreven plæneklipper, hvis græsset bliver for langt. 

Relaterede produkter

Elektriske plæneklippere


Elektriske plæneklippere fås i to typer: med ledning og med batteri. Umiddelbart er batteri, eller AKKU-plæneklippere, som de også kaldes, oftest det bedste valg. En ledning kan nemlig hurtigt komme i vejen, når du bevæger dig rundt blandt bedene og drejer om hjørnerne i haven. Derfor anbefaler vi som udgangspunkt kun at vælge en plæneklipper med ledning, hvis du har en have uden for mange forhindringer.

De fleste eldrevne plæneklippere kommer derfor med batteri. AKKU-plæneklippere er blevet et ganske populært valg, efterhånden som batterierne er blevet bedre og bedre. Som tommelfingerregel anbefales AKKU-plæneklippere til plæner op til 400-600 m2, da batteriet herefter har brug for en opladning.

Fordelene ved en elektrisk plæneklipper er faktisk ganske mange. For det første slipper du for at bekymre dig om benzin, da du blot skal huske at oplade plæneklipperen, når du har brugt den. Derudover er der den miljømæssige gevinst, da en elektrisk plæneklipper naturligvis er bedre for miljøet end en benzinplæneklipper. En af de vigtigste fordele for dig som ejer er dog, at eldrevne plæneklippere vejer mindre, er lette at håndtere og støjer væsentlig mindre end det benzindrevne alternativ.

En af de mest populære elektriske plæneklippere er de såkaldte ”Flymo” modeller. De svæver på en luftpude, og de er ekstremt nemme at anvende. Der er stort set ingen modstand, og den elektriske plæneklipper svæver hen over jorden, mens den slår græsset. Den er desuden relativt handy, i og med at den kan komme under træer, buske og blomster, der hænger ind over plænen, uden de store problemer.

Luftpudeplæneklipperen kommer til kort, hvis den skal pløje sig igennem tykt mos. Her kan den faktisk slet ikke være med, da den blot vil svæve oven på mosset. Dog klarer den alle andre opgaver rigtig godt. Hvis du døjer med mos i græsplænen, kan du få hjælp til at komme af med det her.

Benzindrevne plæneklippere


De benzindrevne plæneklippere anbefales til dig, der har en plæne af en vis størrelse. Som hovedregel egner de sig til plæner over 400 m2, hvor der er behov for, at plæneklipperen kan trække godt til. En benzinplæneklipper har nemlig en kraftig motor, som klarer en stor del af arbejdet for dig.
Derudover slipper du også for at bekymre dig om, hvorvidt du nu huskede at lade plæneklipperen op, sidste gang du brugte den, eller om den løber tør for strøm halvvejs gennem plænen.

Nu vi er ved benzindrevne plæneklippere, kan vi ikke komme udenom den største af dem alle: Havetraktoren. Havetraktoren er for nogle en mærkelig størrelse og for andre det allervigtigste i haven. En havetraktor kører på benzin eller diesel, og det er bestemt ikke en miljøvenlig fætter.

Det giver ikke så meget mening at investere i en havetraktor, medmindre du har en rigtig stor have. Her snakker vi omkring 800 m2 og derover. Du kan vælge mellem enten frontklip, der har en stærk motor og er god, hvis terrænet er kuperet, og den traditionelle plænetraktor. Plæne- eller havetraktoren har sin klipper i midten, og den er bedst, hvis underlaget er relativt plant. 

Der findes alverdens muligheder for at opgradere og udbygge din havetraktor.
Opsamlere, river, spredere, vogne og sågar sneskraber er blot noget af det, du kan købe til din havetraktor. Det kan blive en hobby i sig selv med sådan en, og mon ikke du bliver meget populær på villavejen, hvis du kører op og ned ad vejen med din havetraktor, der nu har både sneskraber og saltspreder? Det tror vi.

Robotplæneklippere


Der findes efterhånden robotter, som kan klare det meste, og græsslåningen er bestemt ingen undtagelse. Der findes mange forskellige robotplæneklippere, som du kan overlade arbejdet til, mens du bruger tiden på noget andet.

Robotplæneklipperen er da også ganske smart, da den samler en god håndfuld af fordelene ved de øvrige typer i en og samme maskine. Med en robotplæneklipper i haveskuret, behøver du nemlig kun at tænke over, om maskinen er ladet op, og så klarer den resten af arbejdet. 

Robotplæneklipperen egner sig derfor godt til dem, der ikke har tid eller lyst til at bruge fritiden på havearbejde og til dem, der ganske enkelt ikke har kræfterne til det. Tilmed kan de fleste robotplæneklippere også klare plæner af en ganske god størrelse, og da de tilmed er støjsvage, kan de trille næsten lydløse rundt i din have, mens du nyder livet på terrassen.
Du skal selvfølgelig vælge den robotplæneklipper, der passer til din have. Har din have stejle skråninger? I så fald skal du være sikker på, at din robotplæneklipper kan klare dem. Hvis din have er indrettet med bede og andet, der gør det lidt sværere at komme rundt, skal du nok vælge en robot, der ikke er alt for stor.

Det afhænger også af din tekniske snilde. Kan du lide at rode med apps og teknik, skal du vælge en, du kan justere og tilpasse. Eller skal du bare vælge en, der ikke kræver meget andet end en opladning og et tryk på ”start”. 

Hvis du vil passe ekstra godt på din robotplæneklipper, kan du tilkøbe en garage eller et overdæk til den, så den står i læ for regn og slud. 

Klippebredde, multiclip (bioklip) og opsamling



Når du skal vælge plæneklipper, skal du ikke kun tænke på el, benzin, batterier og robotter. Det er nemlig også vigtigt at overveje din maskines klippebredde, og hvad der skal ske med det klippede græs.

Som tommelfingerregel gælder det, at jo større plæne desto større klippebredde. Hvis du selv skal skubbe din maskine rundt på græsplænen, kan du nemlig klare græsslåningen hurtigere, når maskinen kan klippe mere græs ad gangen. Hvis du har en af de helt store græsplæner, er det som nævnt en idé at overveje en havetraktor. De har nemlig en klippebredde på omkring 60-110 cm, og så skal du tilmed kun koncentrere dig om at styre traktoren.

Derudover er det også vigtigt at tænke over, hvad du vil stille op med det klippede græs. Her kan du vælge mellem multiclip, der også kaldes bioklip, opsamling eller ganske enkelt at lade græsset ligge, hvor plæneklipperen efterlader det. 

Hvis du gerne vil nyde synet af en helt skarptskåret plæne, er den bedste løsning en plæneklipper med opsamler. På den måde får du nemlig fjernet græsset, samtidig med at du slår det, og din eneste opgave er at tømme opsamleren.

Hvis du er ude efter den helt nemme løsning, så er det en multiclip-maskine, du bør kigge efter. En multiclipper findeler græsset og fordeler det i plænen, så du slipper for et lag af tørt, afklippet græs på din plæne. I stedet kan multiclipperen faktisk være en fordel for din plæne, da det afklippede og findelte græs indeholder næringsstoffer og fugt, som din plæne kan nyde godt af. Det er derfor, man også kalder multiclip for bioklip. Det er bare kun det ene ord, man har valgt at oversætte. 

Bioklip hjælper også din græsplæne mod bedre at klare sig mod tørke. Hvis din plæne er tørret helt ud, kan du få hjælp til at give den liv igen her.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto