Græsplænen: Sådan holder du din græsplæne pæn og ren

En smuk, velplejet græsplæne er en fryd for øjet og sjælen, mens det modsatte sætter grå hår i hovedet og dårlig samvittighed i sindet. Hvis vi skal være ærlige, så kommer du desværre ikke sovende til en pæn græsplæne, men det er hverken svært eller meget hårdt at sørge for, at grønsværen er smuk og sund. Du skal bare vide hvor og hvornår, du skal sætte ind.

Er din græsplæne tørret ud? Læs her, hvordan du får liv i din igen.

Skal jeg bruge gødning på min græsplæne?

Du bør sandsynligvis gøde din græsplæne mindst én gang om året - gerne omkring april, når græsset begynder at komme i kraftig vækst igen. Den ene gang, du kan nøjes med at gøde, gælder kun, hvis du har en græsslåmaskine med bioklip. Her bliver det afklippede græs klippet i mikroskopiske bidder, og det falder ned blandt rødderne, hvor det formulder og tilfører græsplænen næring.

Kører du derimod med opsamler, eller river du græsset sammen efterfølgende, fjerner du næring fra græsplænen. Den næring skal erstattes, og det betyder, at du skal gøde oftere. 

Det er afhængigt af gødningstypen, hvor ofte du skal gøde din græsplæne. Med kunstgødning, der er hurtigt opløseligt, bør du gøde 3-4 gange mellem april og primo september - aldrig senere. Gød med små mængder - eller risikerer du at gøre mere skade end gavn på din græsplæne.

Med organisk gødning, der er langsomt virkende, kan du nøjes med at gøde én gang i større mængder. Det er blandingen af kvælstof, fosfor og kalium, eller NPK-gødning, din græsplæne skal bruge - uanset om du bruger kunstgødning eller organisk gødning.

Et alternativ kunne også være at så lidt mikrokløver i græsplænen. Mikrokløver har den egenskab, at det optager kvælstof fra luften og afgiver det til jorden.

Som alternativ til gødning kan du bruge kalk til at give din græsplæne nyt liv.

Hvordan slipper jeg af med mos i min græsplæne?

Hvis plæneejeren er Superman, er mosset Lex Luthor. En ærkefjende, der lister sig på plads i græsplænen, når ejermanden allermindst gider at bøvle med den. Men mos kan og skal bekæmpes, og du kan enten gøre det manuelt med en mosrive, eller du kan leje en maskine til formålet. Det er nemmest at fjerne mos fra græsplænen i det tidlige forår, altså i marts og april, for så sidder mospuderne ikke så godt fast.

Det er i det hele taget en god idé at gå græsplænen igennem med en plænelufter en gang om året, hvor du får revet lidt op i jorden og rodnettet, så vand, luft og næring lettere kan trænge ned. Engang brugte man også jernvitriol til at bekæmpe mos i græsplænen. Det gør man ikke længere, og du kan læse om alternativerne her.

Mosset har sværere ved at få overtaget, når græsset stortrives, så det hjælper også at holde græsset sundt og velnæret. Er der meget skygge i haven, kan du også overveje at beskære lidt, så der kommer mere lys til. Er haven helt skaldet, når du har været efter mosset, kan du med fordel efterså lidt. 

Hvordan og hvornår sår jeg bedst nyt græs?

Jorden skal være lun, og vejret skal være fugtigt, hvis dine græsfrø skal have de optimale betingelser for at spire, og derfor siger vi, at det er bedst at så i foråret eller allersidst i sensommeren. Højsommer er for tørt, og græsset gror ikke om vinteren, så april-maj eller ultimo august til medio september.

Inden du sår, skal jorden være klar til det. Kør den igennem på kryds og tværs med en havefræser. Især hvis du sår omkring nybyg, hvor der er risiko for traktose. Det vil sige, at de store maskiner har kørt jorden hård som beton. Er det tilfældet, er det ikke nok at fræse jorden, for den skal løsnes næsten en meter ned, hvis noget skal have en chance for at gro i den. Her bør du overveje at tage fat på en fagmand, for det er et meget omfattende stykke arbejde, hvis du ikke har redskaberne.

Når jorden er fræset fin, kan du med fordel tilføre den noget næring. Vend en topdressing, noget kompost eller jordforbedring i det øverste lag sammen med lidt sand, og gør jorden pæn og plan. Du kan blive lidt klogere på topdressing her. Er jorden tør, vander du den nu. Nu skal der sås en ny græsplæne, og her kan du med fordel fordele dine græsfrø med løs hånd - først på den ene led og så på den anden.

Så river du jorden ganske let, så græsfrøene bliver blandet med det øverste lag, og så til sidst tromler du. Så er det bare at vente på det nye græs og din græsplæne.

Alternativt kan du også vælge rullegræs til din nye græsplæne. Læs mere om fordele og ulemper ved rullegræs og almindeligt græs her.

Hvor ofte skal græsplænen slås - og hvor kort?

Græsplænen bør klippes, når den trænger. Det er selvfølgelig ikke et brugbart svar, så uddybningen er, at det sandsynligvis er omtrent en gang om ugen i vækstsæsonen - altså normalt fra marts til oktober. Græssets vækst er dog meget afhængigt af klimaet, og i en typisk dansk sommer med regn og sol kan du sagtens risikere, at græsplænen trænger både to og tre gange om ugen. Er der omvendt tørke, bør du slet ikke slå græsset, før det begynder at gro igen.

Hvis du vil bruge bioklip på din græsplæne, er det en god idé at holde klipperiet ved lige, da bioklip ikke dur, hvis græsset bliver for langt. Du bør i øvrigt aldrig komme under 3,5-4 centimeters længde, og du bør aldrig klippe mere end en tredjedel af græssets længde ad gangen - gør det alternativt i etaper med et par dages mellemrum, hvis du har sprunget plæneklipningen over i en velfortjent ferie. 

Sådan får du en flot græsplæne

Der er mange ting, du kan gøre for at få en flot, grøn græsplæne, og udover at gøde og klippe græsset efter ovennævnte forskrifter, er der flere ting, du kan overveje.

Det kan være fristende at sige farvel til de mange traveture i larm og benzin-os og investere i en robotplæneklipper, og det kan på mange måder sagtens svare sig. 

Investeringen er halvstor, men hvis du tæller din tid med i ressourceregnskabet, er der ingen tvivl om, at det kan svare sig. En robotplæneklipper kører, hvis ikke dagligt, så mange gange om ugen, og det betyder, at du får flot, stærkt græs uden for meget ukrudt. Du kommer dog til at vinke farvel til de flotte mønstre, du kan klippe selv - og motionen, naturligvis.

Det er også vigtigt, at græsplænen får gode vintervilkår. Det vil sige, at der ikke ligger blade på græsplænen, for det har den ikke godt af. Er der meget sne, der bliver liggende, bør du heller ikke traske for meget rundt i dét, for du risikerer, at du får sneskimmel, og det er noget værre noget. Omvendt forbyder man vel ikke sine eventuelle børn at lege i sneen, og det er da heller ingen uoverstigelig katastrofe, hvis du får lidt sneskimmel.

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto