Svejsning for begyndere


Kan man svejse som begynder? Ja, det kan man. Det kræver det rette udstyr og nogle få instrukser, og så er du faktisk klar til svejsning, selvom du aldrig har prøvet det før. Men sikkerheden skal du også have styr på. Der kan springe gnister og varmt metal rundt omkring dig, og det skal du for alt i verden ikke have hverken på kroppen eller i øjnene. 

Du kan hurtigt komme i gang med at svejse med et CO2-svejseværk. Uden at gå for meget i detaljer, så sikrer CO2-svejseværket, at du kan svejse med et flot resultat og nemt lykkes med det, selvom du er begynder. 

Læs med herunder og få hjælp til svejsning. Du finder vores udvalg af svejseudstyr her. 

Hvad er svejsning?


Svejsning handler om at forene to elementer eller materialer ved høj varme, således at svejsematerialet får de to materialer til at sidde sammen. Når du svejser metal, er det typisk stål eller aluminum, som du svejser sammen med et tilsatsmateriale. 


Svejsning sker ofte ved en lysbue, der er mange tusinde grader varm. Den får materialet til at smelte, således at det påny kan størkne og sætte sig sammen med andet materiale.


Man bruger ofte en beskyttelsesgas i forbindelse med svejsning, der har til formål at modvirke ujævn og for tidlig tørring af svejsematerialet. Hvis svejsningen tørrer ujævt, vil det forringe samlingens styrke, og det vil ikke give et flot resultat. Det er typisk en form for CO2-gas, man bruger til dette. 


Man kan enten bruge aktiv eller inaktiv gas til svejsning. Hvis du bruger inaktiv beskyttelsesgas, så reagerer gassen ikke med selve svejseprocesson. Den beskytter kun. Men med aktiv beskyttelsesgas er den en del af processen. 


Du kan læse mere om elektrodesvejsning her. 

Relaterede produkter

Sådan svejser du - også som begynder


Den letteste måde for en nybegynder at svejse på, er ved at bruge en CO2-svejser, som også kaldes en MIG/MAG-svejser. Denne type svejser bruger en metaltråd og beskyttelsesgas, der er inaktiv. Det vil sige, at den beskytter mod ujævn hærdning. 

Med en MIG/MAG-svejser kan du svejse mange forskellige typer af metal. Aluminium, jern, rustfrit stål og andet kan du sætte sammen.

Når du svejser, skal du indstille styrken efter tykkelsen på materialet, som du skal svejse. Jo tykkere, jo mere styrke. Det er svært på forhånd at sige hvor meget, så du er nødt til at prøve dig lidt frem. 

Mundingen på din svejsepistol skal være cirka 1 centimeter over jernet og holdes i omkring en 80 graders vinkel. Bevægelserne, du laver, skal være i et zig-zag mønster, og hvis det hele forløber uden større problemer, så ved du, at du gør det rigtigt. 

Hastigheden, som du svejser med, afhænger også af tykkelsen på materialet. Jo tykkere materiale, jo langsommere svejsning. 

Svejsning handler i høj grad om at prøve sig frem for at blive bedre. Så test dine evner af nogle gange, før du kaster dig ud i at svejse noget sammen, som rent faktisk skal bruges til noget. 

Husk sikkerhedsudstyret, når du svejser


Når du svejser, så gør du det ved meget, meget høje temperaturer. Dermed er der også risiko for, at du kommer til skade, hvis du svejser uden beskyttelsesudstyr. Så det skal du selvfølgelig lade være med. 

Din hud skal være dækket, ligesom dine ører og dine øjne skal være det. En lysdæmpende svejsehjelm er det sikre valg, hvor du beskytter hele dit ansigt inklusiv øjne, ører og dit hår. Du skal have nogle solide og stærke svejsehandsker, der kan tåle varmen fra gnisterne og selve svejsningen. Og så skal du have en dragt i ikke-brændbart materiale, som beskytter resten af din krop. 

På den måde er du sikret mod gnister og andet, du kan blive ramt af under svejsningen. 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto