Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Træterrasse - men hvilken træsort?

Terrasse | Læs alt om træterrasser her på siden | BAUHAUS

Du har besluttet dig for at ville have en ny terrasse, og du har besluttet dig for, den skal bygges i træ. Så langt, så godt. Nu mangler du bare lige at finde træsorten, inden du er et godt gør-det-selv-projekt fra kunne drikke kølig hvidvin på trædækket.

Men hvilken træsort skal du vælge? Det kommer ikke overraskende an på smag, behov og pengepung. Prisen kan variere fra cirka hundred kroner for dansk lærk til måske et par tusinde for teak– per kvadratmeter, så der er rig mulighed for, at alle kan være med. Eller stå af, for den sags skyld.

Der findes nogle krav, træet skal kunne opfylde for at kunne opfylde dine terrassedrømme. Træet skal have en vis hårdhed, så det kan tåle en tilværelse som gulv – med al det slid af fødder, møbler og tabte sager, det indebærer. Det skal også kunne tåle en ubønhørlig behandling fra de danske årstider, der byder på masser af fugt, frost, vind og forhåbentlig sol.

Vi kigger her lidt nærmere på nogle forskellige bud.

En terrasse i træ er det klassiske valg, der går godt til langt de fleste huse. Hvilken træsort, man så skal gå efter, er en smags sag.

En terrasse i træ er det klassiske valg, der går godt til langt de fleste huse. Hvilken træsort, man så skal gå efter, er en smags sag.

 

Danske træsorter

Der er noget smukt i at bygge af materialer, der i princippet kunne have vokset i haven, og de forskellige danske sorter varierer meget i pris og egenskaber.

Eg er eksempelvis hårdt, stærkt og holdbart, og du får træværk, der kan holde rigtig længe. Med eller uden træbeskyttelse. Det koster til gengæld også mere end de bløde lærke- og fyrretræsbrædder – som dog sagtens kan bruges som terrassebrædder. De kræver bare lidt mere vedligehold i form af træbeskyttelse med et par år mellemrum. Du kan også få mange af de danske træsorter som varmebehandlede, og giver det giver træet bedre holdbarhed og længere levetid.

Varmebehandlingen gør, at træet ikke længere suger vand til sig, og det er et populært alternativ til imprægnering. Behandlingen kan dog ikke helt måle sig med en imprægnering, og træet kan stadig ikke tåle at have jordkontakt. Det mister også en god del af sin smidighed, og du skal være forsigtig med værktøjet.

 

Eksotiske træsorter

Mange vælger at bygge deres terrasser i træsorter med eksotisklydende navne som Sucupia, Ipe, Cumaru og Jatoba, ligesom klassikerne teak og mahogni stadig er blandt favoritterne. Det skyldes de smukke farver og aftegninger, træet har, ligesom den langeholdbarhed ofte virker tillokkende. Trods de eksotiske ophav, trives træsorterne ganske fint som terrasseplanker i Danmark. Det er også typisk hårde træsorter med højt olieindhold, og det betyder modstandsdygtighed.

Hvor teak og mahogni hurtigt kan give lommesmerter på den korte bane, er mange af de nyere sorter til at komme i nærheden af for penge.

 

Trykimprægneret træ

Hvis trykimprægneret træ var en dyreart, ville den være udstyret med naturlige advarselsfarver som en hveps, der vidner om et giftigt bekendtskab. Det er dog en planke, og farven er en diskret grøn. Det gør den ikke mindre giftig, så du skal overveje, hvad dit behov er.

Hvis drømmen er at lade børnene lege på træterrassen, skal du nok vælge et andet materiale. Det samme gælder, hvis din terrasse grænser op til noget, du har tænkt dig at spise. Imprægnering er nemlig ikke noget, du ønsker at få ind i kroppen hos dig og dine kære.

Til gengæld gør trykimprægnering underværker for træets levetid, og hvis du ellers er voksen med motorikken i orden og køkkenhaven langt væk, er trykimprægneret træ et godt på et stærkt materialevalg – med lang levetid og et minimum af vedligehold.

Der kan også være god mening i at bruge trykimprægneret træ de steder, hvor terrassen har kontakt med jorden.

 

Kebony

Hvis du ønsker fordelene fra imprægneret træ, men gerne vil undgå alt det giftige, kan du overveje at investere i Kebony-brædder. Kebony er et norsk produkt, som i bæredygtighedens navn omdanner nordiske træsorter til at ligne og minde om de hårde, eksotiske træsorter. Regnskoven skånes, CO2’en fra sejladsen droppes og levetiden forlænges uden gifte. Nåletræet, der er dyrket efter al bæredygtighedens kunst, varmebehandles nemlig med en alkohol lavet af sukker eller majskolber, hvorefter det får samme egenskaber som det eksotiske træ. Det er dog ikke gratis med sådan et aflad, skal du indstille dig på.

En terrasse i komposit er en god og holdbar løsning til dig, der ikke vil bruge en masse tid på efterfølgende vedligeholdelse.

En terrasse i komposit er en god og holdbar løsning til dig, der ikke vil bruge en masse tid på efterfølgende vedligeholdelse.

 

Komposit

Endelig bør det nævnes, at der findes mulighed, der både er stærk, holdbar, billig og miljømæssigt forsvarlig. Men den er på vippen af, hvad vi kan kalde træ, og en træsort er det i hvert fald ikke. Komposittræ er nemlig en bastard, som består mestendels savsmuld, en god del genbrugsplast og en sjat farve og bindemiddel.

Det lyder måske ikke ligefrem romantisk, men resultatet er faktisk imponerende. Du får næsten alt det sanselige fra træet, kombineret med plastikkens vindende væsen, hvad angår vedligehold.

 

Husk at tænke på…

At vælge nogle ordentlige brædder, når du står i trælasten. De skal helst ikke være for skæve, for det er ikke godt for terrassen, der konstant vil være udsat for træk og vrid. Revner og for mange knasthuller burde også få dig til at kassere brættet, for det er skidt for træet styrke, ligesom det giver vand en mulighed for at trænge ind.

Hvis du ikke laver fundamentet til din terrasse ved hjælp af beton og bjælkesko, skal du også overveje, om ikke delene, der skal have kontakt med jorden, skal være trykimprægnerede. Det er nemlig usædvanligt hård for træet at have kontakt med den kolde, klamme jord.

Hvis din terrasse skal samles med skruer, kan det kun anbefales, at du bruger rustfrie skruer – gerne med torx-kærv – af en god kvalitet. Så slipper du for at bøvle med rustne, smuldrende skruer, når og hvis du engang skal skifte et bræt.

Du bør behandle din terrasse hvert forår, hvis du vil være sikker på, den holder sig flot og sund. Vask den, slib den ned, og giv den en omgang. Om så det er olie, træbeskyttelse eller maling, du vil give den, så gør det træet mere modstandsdygtigt over for svamp og råd. En behandling med olie eller træbeskyttelse vil også få terrassen til at fremstå i samme farver, som da den var ny. Træet bliver nemlig lyst og gråligt med tiden.

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.