Udluftning af radiator: Sådan gør du

Udluftning af radiator | Sådan gør du trin for trin | BAUHAUS

Oplever du, at din radiator ikke vil varme, som den skal? Er den kold øverst men varm i bunden? Og hører du en klukkende lyd fra den, når du tænder den? Hvis du kan genkende disse symptomer, så er der sandsynligvis kommet luft i din radiator. 

Det problem kan du sagtens selv afhjælpe ved at udlufte radiatoren. Hvis der er luft i din radiator, betyder det ikke, at der som sådan er noget galt med radiatoren. Det er bare overskydende luft, der har hobet sig op derinde, og det skal du have ud. 

Det er heldigvis nemt at få radiatoren udluftet. Læs med herunder og få hjælp til udluftning af radiator.

Udluftning af radiatorUdluftning af radiator

 

Luk overskydende luft ud ved at udlufte radiatoren

Hvis radiatoren er kold i toppen og varm i bunden, og hvis den klukker, er der kommet luft i maskineriet. For at komme det problem til livs skal du udlufte den – altså lukke luften ud af den igen.

Udluftning af en radiator er noget, de fleste kan gøre med lidt tips og hjælp. Hvis du følger skridtene i vores guide, skal du nok få luftet din radiator ud, så den kan varme din bolig op igen. 

Hvis din radiator derimod slet ikke virker, kan du læse her, hvad du skal gøre. 

Inden du går i gang, kan du også med fordel tjekke, om din radiatorventil vender rigtigt. Hvis den ikke gør det, kan din radiator lave høje bankelyde, som kan forveksles med den føromtalte klukken. 

Hvis det er kilden til problemet, vil det ikke hjælpe at udlufte radiatoren, og du står derfor stadig med samme problem, selvom du følger trinene nedenfor. Du kan læse mere om, hvad du skal gøre, hvis din radiator larmer, her.

radiator udluftning radiator udluftning

Der kommer vand ud af radiatoren, når du udlufter den. Hav derfor en balje og et viskestykke klar. 

 

Udluftning af radiator: Trin for trin

Ofte opstår luft i radiatoren, fordi vandet har været tappet af varmeanlægget, eller der har været foretaget en reparation eller andet på radiatoren. Heldigvis er luft i radiatoren det mest almindelige problem, som folk oplever med deres radiatorer, og samtidig et af de nemmeste at løse på alle radiatorer.

Du skal starte med at slukke for dit fyr eller dit varmeanlæg og alle cirkulationspumper. Dernæst skal du vente i 5 minutter, så du er sikker på, at alt er gået i stå, og der ikke strømmer varmt vand ud i radiatoren. I den tid kan du passende finde et viskestykke og en balje frem. Det bliver nemlig vådt ved næste skridt.

Du skal tage fat i udluftningsventilen, der sidder modsat termostaten på radiatoren, som du normalvis styrer varmen med. Ventilen drejer du mod uret, og så skulle der gerne komme luft ud. Du skal holde ventilen åben, indtil der kommer vand ud. Det er her, du skal bruges dit viskestykke og balje.

Hvis alt forløber som beskrevet, er du faktisk færdig. Din radiator er nu udluftet. Hvis der kun kommer luft ud, skal du blot vente og vente lidt mere. Der skal nok komme vand ud, og så er du færdig med at udlufte radiatoren.

Hvis der ikke kommer vand eller luft ud, er det dit hovedanlæg, der mangler vand. Du skal fylde vand på dit hovedanlæg ved kedlen, hvis der ikke kommer vand ud af udluftningsventilen, uanset hvor længe du venter.

Når du har gjort det, starter du forfra, og så skulle det gerne virke, som det skal.

Var denne artikel behjælpelig?

Tak! Vi er glade for du synes godt om det

Tak! Vi arbejder på at forbedre indholdet

Tak for din feedback!

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.