Vindskeder: Sådan skifter du dem selv

Vindskeder bliver udsat for lidt af hvert fra vind og vejr. Det tærer på dem, og med tiden vil du blive nødt til at skifte din vindskeder ud. Men det kan du heldigvis selv klare. En defekt vindskede er heller ikke noget, der pynter eller pryder dit hjem. Og går der råd i vindskeden, kan det brede sig til resten af konstruktionen.

Derfor skal du skifte dine vindskeder, når de nærmer sig slutningen på deres levetid.

Det hjælper vi dig med her hos BAUHAUS. Læs med herunder og bliv klogere på, hvordan du selv kan skifte dine vindskeder på dit hus.


Hvad er vindskeder?

Vindskeder sidder forrest på husets tag og har til formål at beskytte taget mod vind og vejr. Nærmere bestemt skal vindskeder sørge for, at der ikke komme vind og fugt ind i selve tagbeklædningen. Og hvorfor så det? Hvis der kommer fugt ind i selve konstruktionen, kan det danne skimmelsvamp, råd og andre ubehagelig tilstande, der kan være katastrofale for dit hus.

Det påvirker dit indeklima på en meget negativ måde, og derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, om dine vindskeder er i god stand. De står nemlig først for i forhold til slitage fra vejret, og derfor skal du skifte dem fra tid til anden.

Gamle vindskeder kan ikke det, de skal kunne. Derfor skal du sætte nye vindskeder op, så du er sikker på, at de er i stand til at beskytte tagudhænget.

Dog kan du med fordel vælge en vindskede i aluminium, hvis du vil skulle stå for så lidt vedligeholdelse som muligt. Ellers er vindskeder normalt lavet i trykimprægneret træ, der er rigtig modstandsdygtigt, men de skal dog skiftes ud en gang imellem.

Kan jeg selv montere en ny vindskede?

Ja, det kan du. Du kan nemlig godt sætte en ny vindskede op, men det er bedst, at du får hjælp til det. Der er nemlig meget løftearbejde, og brædderne kan både være tunge og svære at håndtere. Udover et par ekstra hænder, skal du også bruge noget udstyr og værktøj.

Du skal bruge:

  • Rullestillads
  • Tommestok og blyant
  • Fukssvans (Sav)
  • Skruemaskine
  • Skruetvinger
  • Bor og et forsænkerbor
  • 5,0 X 100 mm skruer
  • Koben
  • Vinkel og smigvinkel
  • Loddebræt.

Med et koben går du først i gang med at fjerne den gamle vindskede. Eller de gamle vindskeder. De kan godt sidde rigtig godt fast, og derfor skal du lægge masser af kræfter i med dit koben. En god måde at gøre det på er ved at brække, der hvor sømmene sidder.

Det mest ideelle er, at du får vindskeden ned i ét stykke. På den måde kan du nemlig bruge den til at strege op efter den nye vindskede. Det er klart den letteste måde at sikre, at den nye vindskede sidder og passer, som den skal. Dog kan du klare den, hvis det ikke er muligt.

Det er her, du skal bruge din smigvinkel. Du måler vinklen på den gamle vindskede og markerer på den nye. Smigvinklen er nemlig et smart stykke værktøj, som du kan kopiere vinkler med. Det er ganske vist ikke CTRL + C og CTRL + V, men det er tæt på. Når du har målt vinklen, låser du din smigvinkel og streger op på den nye vindskede. Når du er færdig, griber du din fukssvans og skærer dit brædde.

Du opnår det bedste resultat, hvis du er meget omhyggelig. Derfor giver det også mening, at du sætter streger, der hvor skruerne skal sidde. Og så skal du også bore for, så du undgår, at dine brædder flækker. Placer hullerne med cirka 40-50 centimeters mellemrum.

Nu skal vindskeden monteres

Det er tid til, at du skal skrue din vindskede fast. Eller vindskeder. For der er nemlig to måder at gøre det på. Enten kan du sætte ét stort bræt op, som alene agerer vindskede. Ellers kan du sætte et nedre bræt op samt et øvre, der ligger oven på og er monteret parallelt med tagets hældning. Det er helt op til dig.

Det er også her, at de ekstra hænder fra en ven eller familie kommer til gavn. Men hvis du ikke har nogen til at hjælpe dig, kan du få hjælp af din skruetvinge. Hvis du monterer en skruetvinge nederst, hvor vindskeden skal monteres, kan den holde brættet for dig. Du lægger bare vindskeden op på tvingen, og så kan du fokusere på at skrue den fast i toppen.

Dog er det vigtigt, at du starter med at skrue den vindskede fast, der skal ligge nederst. Og den skal ikke helt op at flugte med tagryggen. Det er vindskeden, der skal ligge øverst, som skal gøre det.

Inden du skruer vindskeden fast i toppen af sammenføjningen på dit tag, skal du tjekke med din smigvinkel, at vinklen passer til vindskeden, der skal sidde til den anden side. Når den gør det, skruer du den fast i de huller, du har boret for i. Derefter flytter du din skruetvinge på ydersiden af den monterede vindskede, og så kan du sætte den øvre, ydre vindskede på.

Derfra er det bare at gentage processen på den anden side af tagkonstruktionen, og så har du skiftet vindskerne på husets gavle. Herefter kan du male brædderne, hvis de er tørre nok til det.

 

 

 

 

 

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto

Indlæser…