6 gode råd til den optimale vinduespudsning


Der er ikke noget som flot solskin, der kan sladre om dine vinduers sande tilstand. Og én ting kan vi garantere: Det hjælper ikke at kigge væk. Så fat skraber og spand og følg med her, hvor vi guider dig til den ultimative vinduespudsning.

Vandblandingen først


Vandet er nok det vigtigste, når du vasker vinduer. Der skal lidt sæbe til, og det er længe fint med opvaskemiddel. Bare giv en flaske opvaskemiddel et klem på 1-2 sekunder. Hvis du vil slippe for kalkpletter, bør du også smide en sjat husholdningseddike i blandingen. En deciliter eddike per spand burde række, men du kan måske have behov for at tilsætte lidt mere, hvis der er rigtig meget kalk i vandet.

Er snavset på vinduet meget genstridigt, eller hvis der er meget fedt, kan du med fordel blande en hætte tredobbelt salmiakspiritus i vandet. Det er nemlig rigtig godt til at få bugt med fedtet.

Temperaturen på dit vinduesvaskervand bør du lade være afhængig af vejret. Koldt vand til varme dage, varmt vand til de kolde. Det gode resultat i din vinduespudsning handler nemlig i høj grad om, at vandet skal forblive vand, og vinduer er store flader, der har potentiale til at forvandle vandet til damp eller is. Og så får du striber. Hvis du vasker vinduer på en varm dag, kan du overveje at sænke temperaturen ved at smide isterninger i vandet, så det ikke fordamper så hurtigt på vinduerne.

Grejet


Det er også vigtigt, at du har grejet i orden, hvis du vil slippe for striber. Du skal bruge en spand, en indsæber, en skraber og et klæde.

Din spand skal bare kunne holde vand. Du kan for bekvemmelighedens skyld købe en med rektangulær overflade, så du nemmere kan komme til med din indvasker.

Din indvasker, eller indsæber, er måske ikke så overraskende det, du bruger, når vinduet skal sæbes ind. Du kan sagtens bruge en svamp til formålet, men du kan også få værktøj, der er skabt til formålet.

Med en indvasker får du hurtigere sæbet større arealer ind, så det er værd at overveje, om det ikke var et stykke grej, du burde eje. Heller ikke her er pris og kvalitet altafgørende for resultatet.

Kvaliteten på din skraber er til gengæld afgørende for, om du får flotte, rene vinduer. Det er nemlig gummiet på din skraber, der han kontakten med ruden, og det vil typisk være på grund af tørt, sprukkent gummi, der kommer striber. Derfor skal det gerne være helt blødt og smidigt. Det får du typisk i de lidt bedre skrabere. Gummilisten vil også typisk være aftagelig på de bedre skrabere, og så kan du forlænge levetiden ved at vende den om.

Det er i øvrigt en god idé at give gummiet et tyndt lag madolie, når du er færdig. Så undgår du, at det tørrer ud.

Hvad klæde angår, er det længe fint med et viskestykke, en fiberklud eller sågar en gammel t-shirt. Du skal nemlig bare kunne tørre det overskydende vand af lister og kanter. Jo ældre og mere gennemvasket, viskestykke eller t-shirt er, desto bedre. Så suger klædet nemlig bedre.

Relaterede produkter

Masser af fart


Et af kodeordene i en succesfuld vinduesvask er fart. Det skal nemlig gå stærkt med skraberen, når du har sæbet vinduet ind. Ellers fordamper vandet, og du få pletter og striber. Derfor er det også en dårlig idé at sæbe flere vinduer ind af gangen, selvom det måske kan virke tidsbesparende, for du risikerer, at vandet når at fordampe. Du skal heller ikke nusse for meget med skraberen, når du er i gang. Det skal gå stærkt, skal det.

Bevægelser og overlap


Der er mange måder og mønstre at vaske vinduet i, og det er et spørgsmål om motorik og evner. De professionelle vinduespudsere vasker for det meste vinduet i én kompleks, glidende bevægelse med masser af håndledsvrid – flotte resultater. Det behøver dog ikke være så kunstfærdigt for at være effektivt. Det vigtigste er, at du vasker vinduet i ensartede bevægelser, med ensartet tryk på skraberen og uden at skraberen slipper vinduet midt på glasset.

Venstre mod højre, eller de modsatte for de kejthåndede, er nemt at have med at gøre. Det samme er oppefra og ned, ligesom s-bevægelser ned ad ruden også er rimelig ligetil.

Du skal altid sikre dig, skraberen overlapper det nyvaskede felt.

Til sidst tørrer du kanterne af med dit klæde. Start oppefra, så vandet ikke når at løbe ned.

Frekvens


Jo mere, du hader vinduespudsning, desto vigtigere er det, du får det gjort. Det er nemlig nemmere at vaske vinduer, når de ikke er næsten matterede af skidt. En god tommelfingerregel er en vinduesvask per årstid. Er du så heldig at bo tæt ved havet, eller uheldig at bo tæt på en stor vej, skal du nok i sving oftere. Salt og trafikfilm er nemlig skidt for din sigtbarhed.

Elektrisk vinduesvasker


”Men findes der ikke en robot, der gør det nemmere?” – Jo, det gør der naturligvis. Med en elektrisk vinduesvasker slipper du for noget af bøvlet. Du sæber vinduet ind og skraber det med din vasker, der støvsuger det overskydende vand op. Nogle producenter smider også en fiberklud/sprayflaske-hybrid med i handlen, så du slipper for at slæbe rundt på spand og indsæber.

Hvis du vasker vindueskarme og -rammer, skal du gøre det, inden du pudser vinduer. Ellers risikerer du at fedte dit gode arbejde til.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto