Filter
Viser 8 produkter

Naturressourcerne er til fri og gratis afbenyttelse

Med minimale anstrengelser og indgriben fra vores side kan naturen selv levere næringsrig kompost og rent regnvand hele sæsonen, og det endda helt gratis. Tænker du nærmere over det, er det jo egentlig dumt, hvis du i stedet køber kunstgødning og bruger energi på at få vand pumpet op fra undergrunden. Det går ikke helt af sig selv, men med lidt snilde, en kompostbeholder og en regnvandsbeholder er du næsten i mål. Læs med og få tips til, hvordan du griber det an.

Hvordan fungerer kompostering

Kompostering er egentlig blot et andet ord for den nedbrydning af organisk materiale, der sker overalt i naturen året rundt. Mikroorganismer, orme og insekter spiser af det organiske materiale, og ud ad den anden ende kommer et slutprodukt, som er rigt på næringsstoffer. Vi kalder det kompost, men det svarer på mange måder til gødning fra større dyr, som ligeledes er fortrinligt næringstilskud til nye planter. Det er alt sammen en del af naturens cyklus, som fungerer forbavsende godt.

Det en lidt tidskrævende proces, men heldigvis kan den speedes gevaldigt op med simple midler. Processen forløber eksempelvis mange gange hurtigere, hvis der er god varme, masser af ilt og passende fugtighed.

Det opnås for eksempel ved at samle det komposterende materiale i en klump, som dog stadig kan iltes. Komposteringsprocessen starter således allerede i det øjeblik, hvor eksempelvis dit hækkeafklip rammer jorden. Samler du det i en bunke, speedes processen op.

I princippet kan du sagtens lave effektiv kompostering med en bunke kompost i haven, men det ser en smule uordentligt ud. Derfor er det i stedet almindeligt at samle komposten i eksempelvis en åben kompostbeholder af træ eller en kompostbeholder i plast, der typisk er udformet som en lukket kompostbeholder. Sidstnævnte har den fordel, at rotter og andet utøj ikke kan komme til, og derfor kan komposten yderligere beriges med køkkenaffald og lignende.

Processen kan yderligere speedes op, hvis du tilsætter kompost-orm. De vil stortrives, hvis miljøet er optimalt. Tilsætter du kun tørt haveaffald til komposten, vil miljøet blive for tørt, og komposteringen går langsommere. Tilsætter du kun køkkenaffald, som typisk er ret vådt i konsistensen, bliver miljøet for vådt og iltfattigt, hvilket også bremser komposteringsprocessen.

Det gælder med andre ord om at finde en god balance. Ofte kan det være en god ide at vende lidt op og ned på komposten med jævne mellemrum, så den iltes og løsnes. Man kan også anskaffe sig en kompostbeholder, som kan drejes rundt med et håndtag og derved vende rundt på indholdet.

Brug eventuelt en kompostkværn til det grovere haveaffald

Det siger sig selv, at større grene og lignende haveaffald ikke altid uden videre kan proppes i en almindelig kompostbeholder. Mange vælger derfor i stedet at køre det på genbrugspladsen. Det er en mulig løsning, men overvej eventuelt, om en kompostkværn kunne være et alternativ i din situation.

Kompostkværnen klarer selv tykke grene og hakker det hele i stumper og stykker. Hvad enten dit haveaffald består af småt hækkeafklip eller større grene, vil kompostkværnen under alle omstændigheder kunne komprimere det betydeligt, og det kan være en fordel, hvis du har problemer med pladsen i kompostbunken eller -beholderen.

Hvordan opsamler og genbruger man regnvand?

Dit hustag er perfekt til opsamling af regnvand, og har du iagttaget dine tagrender og nedløbsrør under en kraftig regnbyge, ved du sikkert, at der kan være tale om enorme mængder vand på ganske kort tid. Med tanke på, at rent vand er en ressource, som spås at slippe op inden for en overskuelig fremtid, er det næsten en skam at se det hele løbe i kloakken til ingen verdens nytte.

Sådan behøver det heldigvis ikke være, for det er forholdsvis let at koble en regnvandsbeholder til nedløbsrøret, og på den måde opsamle de kostbare dråber til senere brug. En sådan beholder rummer typisk 200-400 liter og fyldes hurtigt op, når det regner.

Der er faktisk også et økonomisk aspekt i det, for vand er ganske dyrt. En fyldt regnvandsbeholder indeholder en værdi på adskillige kroner, og besparelsen akkumulerer sig hurtigt, hvis du vander haven ofte.

Regnvandsbeholderen kan for eksempel forsynes med en tappehane, og så kan du fylde vandkanden op med god samvittighed, lige så ofte du orker. Alt efter evner og fantasi kan vandet dog udnyttes i endnu større grad, hvis man udbygger systemet med slanger og eventuelt også pumper.

Pumpen kan også helt undværes, hvis regnvandstønden placeres tilpas højt. Så løber vandet af sig selv til ethvert lavere punkt, akkurat som det var tilfældet med tidligere tiders vandtårne. Så kan der uden yderligere energiforbrug for eksempel etableres drypvanding i drivhuset, vandhane overalt i haven osv. Kun fantasien sætter grænser.

Hvordan med det æstetiske?

Tidligere var den eneste mulighed stort set den velkendte regnvandstønde i grøn plast, og disse modeller er stadig populære. De er både billige og effektive. Decideret kønne er de dog ikke, og er der behov for at placere regnvandsbeholderen i forhaven, vil mange måske afstå fra muligheden.

I dag fås regnvandsbeholdere heldigvis i en lang række flotte designs, som det også fremgår af produktoversigten ovenfor. Udformningen kan være høj, slank og neutral, eller eksempelvis i flad udgave med træbeklædning, der næsten falder i ét med omgivelserne. Der er sågar muligt at få regnvandstønder, der er camoufleret som store blomsterkummer eller dekorative luksusudgaver i granit, som ligefrem pynter op i haven.

Kompost

Viser 8 produkter
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
 
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto