Enkelte tekniske services bl.a. Click&Collect er pt. ude af drift - læs mere

Radiatoren virker ikke – hvad gør jeg?

Radiatoren virker ikke | Årsager og løsninger | BAUHAUS

Hvis din radiator er kold, selvom du drejer løs på termostaten, er der åbenlyst noget galt. Det er jo ikke sådan, at en radiator skal opføre sig. Dog er det ret normalt, at en radiator sætter ud engang i mellem, og i langt de fleste tilfælde kan du klare problemet selv.

Når en radiator ikke virker, skyldes det som regel en af tre forskellige årsager. Det kan være, at ventilnålen har sat sig fast, og dermed hjælper det ingenting, at du drejer løs på termostaten. Det kan være, at pakdåsen er blevet for gammel og skal udskiftes. Ellers kan det skyldes, at der kommet luft i radiatoren, og dermed skal du udlufte den. 

Hvis din radiator ikke virker, som den skal, kan du finde forklaringen i et af de tre forslag samt løsninger på problemerne herunder.

radiator

På med overtræksbukserne. I de fleste tilfælde er det ingen sag at reparere din egen radiator.

 

Ventillåsen sidder fast i radiatoren – sådan fikser du det

Den mest hyppige årsag til kolde radiatorer er, at ventillåsen har sat sig fast. Selvom det er et udbredt problem, så er det faktisk en god nyhed for dig, da problemet er nemt at løse. 

Find en unbrakonøgle frem og gå over til din radiator. Over din termostat eller i nærheden er der en unbrakoskrue, som du kan skrue løs i radiatoren. Gør det. Efter et par omgange kan du mærke, at termostaten bliver løs, og så kan du tage termostaten af radiatoren. 

Når termostaten er fjernet, skulle ventilnålen gerne være blottet og nem at se. Tryk ventilen ind et par gange – du kan eventuelt bruge den hårde flade af din unbrakonøgle – og når du mærker, at ventilen gnidningsfrit kan blive trykket ind, er du sådan set færdig. 

Påmonter din termostat på radiatoren igen og se, om ikke det har afhjulpet problemet. 

 

Sådan skifter du pakdåsen på din radiator

Hvis det ikke har virket at trykke ventilen ind et par gange, så er det måske pakdåsen, den er gal med. Sådan en kan nemlig blive for gammel, og så skal den udskiftes. 

Du skruer termostaten af igen, som vi beskrev ovenfor. Så finder du en svensknøgle frem og vrider pakdåsen – den ligner en møtrik – fri. Drej selv pakdåsen af med fingrene, når du har løsnet den med svensknøglen. 

Hvis du ikke allerede har købt en ny pakdåse, så skal du lige sætte projektet på pause og smutte ned i dit lokale byggemarked og købe en pakdåse. 

Når du har din nye pakdåse, skruer du den bare ind, hvor den gamle sad, strammer til med din svensknøgle eller papegøjetang, og så sætter du din termostat på, som var den fra start af. Du burde nu kunne skrue på termostaten og regulere varmen i radiatoren. 

 

For meget luft i radiatoren – sådan udlufter du den

Hvis det heller ikke var løsningen på din kolde radiator, så er der sandsynligvis tale om, at din radiator har for meget luft i sig. 

Går alt glidende, så er fremgangsmåden, som følger: Hent et viskestykke og hold det under udluftningsventilen, som sidder udvendigt på radiatoren. Udluftningsventilen er ikke den samme som termostaten. Drej udluftningsventilen – brug dit værktøj, hvis den er for stram til dine fingre – og skru på den, til du hører, at luften siver ud. Når der kommer vand ud i en lind strøm, så ved du, at luften er ude, og vandet fordeler sig i din radiator, som det skal. 

Hvis der ikke kommer vand ud, og det bare siver med luft i lang tid, er det med al sandsynlighed, fordi du skal fylde vand på hovedanlægget ved kedlen. Fyld vand derpå og gentag proceduren med at lufte radiatoren ud. 

Din radiator burde virke nu, men hvis den ikke gør, er der nok tale om et problem, du ikke selv kan løse. Her anbefaler vi, at du kontakter en VVS’er, som kan hjælpe dig og komme problemet til livs. 

FÅ NYHEDER

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i lodtrækningen om et gavekort på 1.000 kr. 

NYHEDER I DIN INDBAKKE

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i lodtrækningen om et gavekort på 1.000 kr.