Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Sådan rengør du dit drivhus

Skal drivhuset gøres rent? | Rengør dit drivhus | BAUHAUS

Drivhuset står som det frodige samlingspunkt i enten din have eller køkkenhave. Her har du de lidt mere sarte og fine grøntsager og planter, som har brug for et varmere klima end resten af haven. 

For mange have entusiaster er drivhuset en uundværlig del af det at dyrke sin egen have med hjemmedyrkede afgrøder og mere eksotiske planter, end den danske natur kan holde i live. Her kan særligt blomster og planter overvintre, og om sommeren står drivhuset som et kombineret hobbyrum og spisekammer. Med hobby mener vi selvfølgelig at dyrke afgrøder.

Men hvis sådan et drivhus skal være frodigt og flot at se på, skal det passes og plejes. Der kræver en omgang rengøring, og det er faktisk ikke så svært igen, når bare du ved, hvordan du gør. Sådan er det jo med alt, men hvis du vil blive klogere på, hvordan du gør dit drivhus klar til en ny sæson, så læs videre herunder.

drivhus

Et drivhus midt i haven skal fremstå flot og fyldt med liv. Det sker lettest, hvis man kan se igennem vinduerne.

 

Rengøring af drivhuset – sådan gør du

Du kan i og for sig rengøre dit drivhus året rundt, men det giver bedst mening at gøre det i efteråret. Det skyldes, at selvom du måske tømmer dit drivhus over vinteren, så er der stadig skadedyr, alger, skimmel og æg, som får lov at overvintre. Dermed er de klar til at gå til angreb på dine planter, når din drivhussæson starter igen til foråret.

Når du har sagt til dig selv, at nu er det nu, så er det første, du skal gøre, inden du går i gang med at rengøre dit drivhus: Tøm det.

Alt skal ud af drivhuset. Det er første skridt. Alt der ligger i drivhuset, fjerner du, hvis du har bede i dit drivhus, så skal du skovle det øverste lag jord af, så du er sikker på, at eventuel skidt og skadedyr, der bor i de øverste lag, kommer med ud. Når du er færdig med at rengøre, hælder du selvfølgelig bare nyt jord i dine bede. Den gamle jord skal du køre på genbrugspladsen.

Hvis du har en stor plante, der sidder permanent i drivhuset, som en vindrueplante, så sørg for, at du får fjernet alle visne blade og grene, den måtte have smidt. 

Nu er dit drivhus ryddet helt op, og så skal du i gang med det, du rent faktisk kom for at læse om. Du blander brun sæbe i en spand med varmt vand, og så finder du en kost frem, så du kan nå alle højder og hjørner i dit drivhus. Hvis du kan nå uden at bruge en kost, er det selvfølgelig også fint med en god børste eller en grydesvamp. Sørg altid for at sæben, du bruger, er biologisk nedbrydelig, så du skåner miljøet mest muligt.

Børst, gnub og skrub med sæbevandet, så alle flader bliver rene. Hvis du ikke er vant til at gøre grundigt rent, eller dit værktøj ikke tillader det, kan det være svært at nå ind der, hvor ruderne i drivhuset mødes. Til det formål kan du købe en havesprøjte, som du kan sprøjte med de steder, du ikke kan komme ind. 

Når du enten har sprøjtet løs med dine nyindkøbte havesprøjte eller børstet med kost eller, ja, børsten, så lader du sæben sidde i et kvarters tid. 

Derefter finder du din haveslange eller højtryksspuler frem, og så skal sæben vaskes af. Opskriften på at rengøre dit drivhus er den samme, uanset om det er indvendigt eller udvendigt, du skal gøre rent. 

drivhus

En god rengøring af drivhuset gør det lettere for dig at holde liv i dine planter.

 

Knofedt og sæbe til det genstridige skidt

Dit træværk inde i drivhuset skal have samme omgang som ruderne. Dog kan du godt skrubbe ekstra hårdt, især hvis du bruger en kost og rengør gulvet. Skrub sæben godt ind, så alt, hvad der end måtte sidde i træværket, får sig en tur med vand og sæbe.

Vi nævnte før, at du skulle samle visne grene og blade fra vindrueplanter ind, men planten skal du også vaske. Vask stammen godt med en børste, så den bliver helt ren og fri for skadedyr. Især spindemider elsker at overvintre og bo på dine vindrueplanter.

Alt, hvad du stiller tilbage i drivhuset, skal du sprøjte med sæbevand. Det nytter ikke noget, at du gør alt rent, hvorefter du sætter beskidte planter og kasser ind igen. Det hele skal gøres rent, men sarte planter kan du nøjes med at sprøjte. Dem skal du ikke skrubbe. Her mener vi tomater og agurker eksempelvis. 

Det er muligt, at du skal gentage rengøringen enkelte steder, hvis snavset er genstridigt. Der kan sidde tørrede blade på ruderne, som du skal skrubbe af. Der kan også vælte skidt ud fra samlingerne ved ruderne. Du sprøjter bare vand og skyller godt efter et par gange, så alt sæben forsvinder.

Når du er færdig, så er dit drivhus klar til at blive taget i brug eller overvintre uden ubudne gæster. God fornøjelse med det.

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.