Indlæser
Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Stik & stikdåser

(107)
Et stik er en nødvendighed, hvis du har brug for at kunne levere strøm til elektriske apparater. Og har du flere el-apparater, der skal tilsluttes den samme stikkontakt, er der brug for en stikdåse. Den kendes også under navne som samlestik, for..

1-32 af 107 produkter

Levering
Click & Collect
Levering
Click & Collect
Levering
Click & Collect
Levering
Click & Collect
Levering
Click & Collect
Side

Viser 1-32 af 107 produkter

Stik og stikdåser til alle formål

Et stik er en nødvendighed, hvis du har brug for at kunne levere strøm til elektriske apparater. Og har du flere el-apparater, der skal tilsluttes den samme stikkontakt, er der brug for en stikdåse. Den kendes også under navne som samlestik, fordelerdåse og futtog, for nu bare at nævne nogle af de mest almindelige betegnelser. Hos BAUHAUS finder du dem alle – både de traditionelle og nye, friske bud på stik og stikdåser.

Enhver husstand, ethvert firma og enhver byggeplads ville ikke fungere uden hverken stik eller stikdåser. Specielt stikdåserne er en fysisk nødvendighed i dag, fordi vi omgiver os med flere elektriske apparater end nogensinde før. Tv, husholdningsmaskiner og elektrisk værktøj fungerer ikke, hvis de ikke kan få strøm.

Det kan godt være, at mange af apparaterne kører på batteri. Men før eller siden skal både mobiltelefon, tablet, den bærbare computer, boremaskine og alt det andet batteridrevne forbi stikkontakten eller stikdåsen, for at blive ladet op.

Med med så mange batteridrevne apparater og maskiner, kan vi ikke undgå at have minimum en stikdåse i husstanden fyldt med opladere. Det gælder også på mange arbejdspladser og byggepladser, hvor der næsten konstant er batterier til opladning til de forskellige stykker værktøj.

Kan du selv skifte stik eller samle din egen forlængerledning?

I forhold til tidligere tillader el-lovgivningen i dag, at du kan foretage en masse af det elarbejde, som du tidligere skulle have en autoriseret elinstallatør til. Det gælder f.eks. udskiftningen af et stik på en ledning eller at lave din egen forlængerledning.

Er stikket på en lampe eller et elektrisk apparat gået i stykker, må du således gerne sætte et nyt stik på. Det kræver blot, at du anskaffer dig et passende stik og kan finde ud af at montere de forskellige ledere i ledningen korrekt.

Når du køber det stik, der skal erstatte det beskadigede stik, skal du først og fremmest lægge mærke til, om der er to eller tre ben på det stik, der skal udskiftes. Der skal være lige så mange ben på det stik, du køber som erstatning. For er der tre ben på stikket, kræver det elektriske apparat nemlig jordforbindelse, for at det er sikkert for dig at anvende.

Når du skifter stikket, er det samtidig vigtigt, at du har en passende skruetrækker til opgaven og at du placerer de enkelte ledere i ledningen korrekt. For sætter du dem forkert, kan du risikere at beskadige apparatet, ligesom du kan få elektrisk stød, når du bruger det.

Derfor er det vigtigt, at du sætter den lyseblå ledning i den samlemuffe eller klemme på stikket, der er mærket med et N eller 0. Den anden farve – oftest rød, sort eller brun – skal sættes i den samlemuffe, der er markeret med et L, P, F eller en pil.

Er der tre ledere i ledningen, vil den sidste altid være en gul og grønstribet ledning. Det er jordforbindelsen, som skal placeres i den samlemuffe, der sidder nederst i midten af stikket. Den er markeret med en lodret streg oven på tre vandrette streger eller et J.

Sådan vælger du den rigtige stikdåse

Har du behov for at levere strøm til flere elektriske apparater eller maskiner fra den samme stikkontakt, skal du have fat i en stikdåse. Her har de fleste en lille beholdning af stikdåser med forskellige antal stik liggende, som de kan finde frem, når der er brug for dem.

Det er dog ikke lige meget, hvilken stikdåse du vælger, ligesom det heller ikke er lige meget, hvor mange elektriske apparater, du sætter i den samme stikdåse.

Valget af korrekt stikdåse handler i første omgang om, hvor mange ben der er på de stik, du skal sætte i stikdåsen. Er der trebenede stik imellem, betyder det naturligvis, at der skal være tre huller i stikkene i stikdåsen, ligesom der skal være jordforbindelse i det stik, du slutter stikdåsen til.

Behovet for trebenede stikdåser bliver mindre og mindre, da de fleste af de elektriske apparater vi tilslutter elnettet i dag, primært indeholder elektroniske kredsløb og ikke store, strømforbrugende elmotorer. Det betyder igen, at du kan have væsentlig flere apparater tilsluttet den samme stikkontakt, fordi strømforbruget hos hvert enkelt apparat ikke er særligt stort.

Tag højde for det samlede strømforbrug

En anden vigtig faktor du skal tage hensyn til, er antallet af stik i stikdåsen. Der skal der naturligvis være lige så mange stik i stikdåsen, som det antal apparater, du ønsker at tilslutte. Der er dog stadig grænser for, hvor mange apparater du kan samle i samme stikdåse og slutte til en stikkontakt.

Her er der ingen lette tommelfingerregler for antallet. Det bestemmes nemlig af det samlede strømforbrug af de tilsluttede apparater. Overstiger det samlede forbrug af apparaterne i stikdåsen 10 A, vil sikringen gå. Det er nemlig det største forbrug, du kan trække ud af sikringsgruppen i en almindelig 220 V elinstallation.

Oftest vil der dog være flere andre stik i husstanden, som er sluttet til den samme sikringsgruppe. Derfor vil det totale antal af elapparater, du kan tilslutte stikdåsen, også afhænge af hvor stort et strømforbrug der trækkes ud af de andre stik i sikringsgruppen.

Pas på varmeudviklingen

Endelig bør du også tage højde for den varmeudvikling i ledningerne, der opstår, som følge af strømforbruget. Jo mere strøm der trækkes gennem ledningerne, jo varmere bliver kobberlederne.

Så har du samlet for mange elektriske apparater eller flere apparater med et højt strømforbrug i den samme stikdåse, risikerer du, at ledningen til stikdåsen bliver så varm, at den begynder at smelte, eller måske ligefrem bryder i brand.

Derfor er det en god ide at mærke på ledningen til stikdåsen med jævne mellemrum, for at sikre dig at den ikke bliver for varm. Især hvis du lige har tilsluttet endnu et elektrisk apparat til stikdåsen.

Stikdåser med nye former

Ligesom med alt andet, sker der også noget med udformningen af stikdåser. Det handler ikke bare om udformning og farve på stikdåserne, men også om placeringen af stikkene. Således kan du i dag få stikdåser, der fylder væsentligt mindre end de traditionelle ”futtog” – men stadig giver mulighed for at samle det samme antal stik. Det frigiver plads og giver et nyt og forfriskende look til en af de mest anvende stykker el-materiel i Danmark.

 

 

 

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.