Bliv klogere på den ”farlige” hestebremse


Hestebremsen får i mange tilfælde skylden for at være en farlig flue, som bider dig, suger dit blod og tilmed lægger sine æg i dig. Det lyder også ekstremt ubehageligt, det indrømmer vi. Dog er det den forkerte flue, du har fat i, hvis du leder efter den skyldige til de førnævnte forbrydelser.

Hestebremsen lægger rigtig nok sine parasitlarver i levende væsner. Det er bare dyr, og ikke mennesker, det går ud over. Derimod er der en anden flue, som rent faktisk går i kødet på mennesker.

Bogstaveligt talt. Klægen, hedder den ”farlige” flue, som er fluefamiliens svar på myggen. Dens mund er som en saks, der klipper din hud op, og med fri adgang til blodbanerne slubrer den løs af de røde væsker.

Hvad er en hestebremse egentlig?


Bremser, som er den fluefamilie, som hestebremsen tilhører, bider slet ikke, og de er ikke farlige for mennesker. Deres ry overhaler deres evne og farer for mennesker. De er faktisk slet ikke interesserede i mennesker. Til gengæld elsker de heste, køer og andre store dyr, der står på marken dagen lang og indbyder til at blive rugemaskine for de små snyltervæsner. 

Hestebremser lægger deres æg i dyr som heste, æsler og muldyr, hvor den mindre kendt oksebremse går i kødet på køer, okser og andre dyr, der siger muh. Det er smertefuldt for alle dyr, der bliver inficeret med bremse-parasitter. Især for køerne, hvor larverne borer sig ind i dyret, indtil de når mavesækken. Herfra vil de vokse og bevæge sig opad til ryggen, hvor de vil danne cyster, som til sidst sprænger og frigiver de voksne oksebremser. 

Hestene bliver inficeret af hestebremsens parasitter ved at klø sig de steder, bremsen har lagt sine æg. De klør sig med mulen, og dermed får de æggene ind i munden, hvor de vokser sig store i mavesækken. De voksne hestebremser bliver klækket, når larverne er blevet sendt ud af hesten med afføringen.

Især processen med køerne lyder ekstremt ulækker og modbydelig, og det er det også. Heldigvis er ormekure til dyrene med til at holde angrebene nede, men det er bestemt ikke for sjov, når køer og heste i panik forsøger at vifte de ækle bremser væk fra dem. 

Relaterede produkter

Klægerne: Fluer der rent faktisk er farlige


Der er forskellige typer klæger. Nogle klæger går udelukkende efter dyr, hvor andre er ligeglade med, om de er mennesker eller dyr, der skal agere blodbuffet. De store klæger er dem, som larmer, når de flyver, og sikkert sidder fast i vindueskarmen i hjemmene om sommeren, hvor de banker ind i vinduet igen og igen. De går sjældent efter mennesker, og de er nemme at både se og høre. 

De mindre klæger går dog målrettet efter alt med en puls, og det har mennesker som bekendt. De er lydløse, og derfor opdager du dem nok først, når de bider. Mindre klæger går også under navn ”regnklæger”, og de er kendte for at genere mennesker i stor stil. 

De minder lidt om svirrefluer, men desvirre gør de dog meget mere end bare at stå stille i luften. De bider dig, så det bløder, og så suger de i sig. Derudover sprøjter de også et antikoagulerende middel ind i blodet, så dit blod ikke kan størkne. 

Den lede klæge er dog så passioneret omkring sit erhverv, at når den endelig sætter sig fast, går den nærmest i trance. Den fokuserer kun på smagen af blod, og derfor kan du nemt klaske den og afværge angrebet. 

Vær dog alligevel opmærksom på, at en klæge ikke får lov til at sætte sig fast og bide dig. I sjældne tilfælde kan den overføre sygdomme, der kan være alvorlige. Der kan også gå infektion eller blodforgiftning i og omkring bidet. 

Vil du gerne have flere insekter i haven, som du rent faktisk kan lide? Gør det med dit eget insekthotel.

Sådan holder du hestebremser og klæger væk


Præcis hvorfor klæger og hestebremser elsker tøj, der er sort med en klar og glinsende overflade samt blanke blå farver, kan vi ikke forklare. Men faktum er, at de bliver tiltrukket af det. Skal du ud i naturen, hvor chancen for at møde klæger er større, kan du overveje at vælge noget tøj, der netop ikke er i de farver.

Matte gule og grønne farver er bedre, hvis du vil holde klæger og bremser væk. Du skal dog heller ikke iklæde dig nærmest selvlysende farver. Det tiltrækker mindre insekter, der dog er ufarlige men stadig irriterende at gå rundt med på tøjet.  

Desuden er der ubekræftede rygter om, at klæger og hestebremser bliver holdt væk af duften af parfume, hvidløg og rygning. Du kan selv teste det af, men hvis du vil prøve noget, der rent faktisk virker, skal du klistre flugefangerbånd på en sort bold, og hænge den op. Klægerne vil ikke være i stand til at stå for den på grund af farven, og efter et par dage har du fanget masser af klæger, som du slipper for ufrivilligt at være bloddonor for. 

Har du i øvrigt problemer med andre fluer? Bananfluer er din frugt og grønts værste fjende. Sådan kommer du af med dem.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto